NEVIĐENA TRAGEDIJA

OREBIĆ OPLAKUJE SVOG DOBROČINITELJA Kamperski raj stvorio je svojim rukama, a sada su mrtvi i on i sin

Jadran Ortolio kupio je zgradu u Vignju u kojoj je htio otvoriti hotel. Sin Nevio bio je radišan i neobično ozbiljan za svojih 18 godina
 Nikša Duper / CROPIX

Orebić je u šoku zbog nezapamćene tragedije koja se dogodila u subotu u autokampu Nevio u vlasništvu Jadrana Ortolija. Malo pomorsko mjesto potresla je tragična smrt mladića Nevija Ortolija koji je tek postao punoljetan i njegova oca Jadrana koji su u subotu krenuli zamijeniti oštećenu pumpu na septičkoj jami.

Navodno je Jadran Ortolio zvao stručnu službu da to učini, ali oni ne rade vikendom. S obzirom na to da je u kampu u tom trenutku bilo oko 900 gostiju, odlučio se sam riješiti nastali problem.

- Prestrašan scenarij. Jadran je to već radio stotine puta, ali ovaj put je nešto pošlo po zlu, što ga je koštalo života - kaže Nikša Nogalo, zapovjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Orebić, čiji su članovi među prvima, zajedno s članovima Hrvatske gorske službe spašavanja, priskočili u pomoć.

- Taj je otvor u septičku jamu jako uzak i neadekvatan. Poklopilo se sve što je negativno, velika vrućina, koncentracija jako opasnih plinova… Za vrijeme akcije spašavanja spustili smo u jamu našeg vatrogasca kojemu je pozlilo, ali je spašen - nastavlja Nogalo.

U kampu 900 gostiju

- Jadranu i Neviju, na žalost, nije bilo spasa, otrovni plinovi na ovoj temperaturi bili su kobni. Jadran se spustio prvi, onesvijestio se i ostao plutati. U pomoć mu je priskočio sin, koji je doživio istu sudbinu, otrovni plinovi razorili su mu pluća - prisjeća se užasnog događaja šef DVD-a. Mladi vatrogasac koji se zatekao na terenu kaže da ih je sanjao cijelu noć, posebno mladića kojeg su pred njegovim očima oživljavali. Reanimacija je uspjela, Nevio je hitno, u pratnji majke, helikopterom prebačen u KBC Split. Na žalost, u nedjelju u noći podlegao je preteškim ozljedama pluća koja su, kaže Nogalo, prema riječima doktorice bila oštećena 75 posto.

U kampu koji je ime dobio baš po stradalom Neviju, težak i opipljiv muk. Nitko ne želi govoriti o tragediji. Gosti uglavnom ne znaju što se dogodilo, kamp mora raditi jer ih je tu oko 900.

Narodski čovjek

Vlaho Tešvić, 23-godišnji vatrogasac koji je prvi ušao u jamu da bi pomogao ocu i sinu, također se otrovao plinovima. Kolege su ga brzo izvukle konopom kojim je bio vezan dok se spuštao. Trenutno je na kućnoj njezi, bez težih posljedica. Oca i sina iz jame je izvukao član HGSS-a Jozo Bucalo.

Nezapamćena tragedija glavna je tema u Orebiću i okolici, a članovi obitelji i prijatelji obitelji Ortolio još ne mogu shvatiti da Jadrana i Nevija nema. Jako su pogođeni njegovi mladi prijatelji, koji ga opisuju kao vrijednog prekrasnog mladića, ozbiljnog i neobično odgovornog za svojih 18 godina.

Jadranova supruga Duška ostala je bez sina i supruga s kojim još ima 12-godišnju kćer. Još je kod brata u Splitu, kamo je bila krenula sa sinom. Neutješni su ostali i Jadranovi sin i kći iz prvog braka, koji žive na jugu Pelješca. Jadran Ortolio s obitelji je živio u zgradi na samom ulazu u Orebić. Opisuju ga kao narodskog čovjeka, jednostavnog i pristupačnog, koji je svojim rukama stekao bogatstvo. Kod njega je 40 obitelji iz Orebića i okolice dobivalo plaću. Obiteljski prijatelj kaže da je bio vrijedan i radišan čovjek koji je imao jako teško djetinjstvo.

Velik dio vremena provodio je u Vignju, gdje je namjeravao otvoriti hotel koji sada stoji nezavršen. Pokazao se kao humanist kad je cijeli kat zgrade na Dubravici besplatno ustupio osnovnoj školi za nastavu dok se matična škola u Orebiću ne obnovi.

Neostvareni san

- Pomogao je mnogim ljudima da se i ne zna jer je jako dobro znao kako je biti bez ičega - kaže njegov prijatelj.

- Sve što je dirnuo, oplemenio je. Uvijek se želio vratiti u Viganj, to mu je bila najveća želja. Zato je i kupio hotel Liberan, koji je trebao biti otvoren dogodine. Tražio je kuću koju bi kupio u Vignju i napravio je svojim domom. Ostao je, na žalost, neostvareni san.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. kolovoz 2024 19:17