IZRUČEN DIO BANDE

OPASNI NARKO DILERI U HRVATSKOJ Zadrani iz balkanske Trijade švercali 175 kg čistog kokaina!

Više od godinu dana nakon uhićenja na francuskom dijelu otočića Martiniquea, gdje su pritvoreni pod sumnjom da su članovi krijumčarske skupine koja je prokrijumčarila kokain vrijedan osam milijuna eura, u Hrvatsku su izručeni 27-godišnji Zadranin Ivan Šango i 55-godišnji Zagrepčanin Milan Mandić. S još šestoricom članova tajne skupine sada čekaju početak suđenja za krijumčarenje 175 kilograma čistog kokaina. saznaje Slobodna Dalmacija.

Osim dvojca uhićenog na Martiniqueu, u međunarodnoj policijskoj akciji “Jadera”, četvorica osumnjičenih uhićena su u Dominikanskoj Republici, dvojica na Saint Martinu i u Hrvatskoj, a jedan u Italiji.

U akciji nazvanoj po latinskom imenu Zadra uhićeno je ukupno šest Zadrana. Zadranin Zlatko Ugarković, zvani Patak, kojeg je međunarodna policija označila kao vođu dilerske skupine, dva mjeseca nakon uhićenja objesio se u ćeliji zatvora u Madridu.

- Mogu samo potvrditi izručenje, no USKOK-ova istraga je još u tijeku pa sukladno odredbama o tajnosti postupka, u ovom trenutku ne mogu ništa više reći - kazao je Andrej Korljan, odvjetnik Zadranina Ivana Šanga, koji se sada nalazi u Remetincu.

Akcija je pokrenuta u listopadu prošle godine, nakon prvih informacija o organiziranoj skupini krijumčara koje su prikupile hrvatska Sigurnosno-obavještajna agencija i Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala.

Osumnjičeni su više mjeseci tajno praćeni, prisluškivani i snimani. Na zadarskim adresama uhićeni su Elvis Mužanović Kec i Dragan Miletić Žika. U Boca Chici uhićeni su Patak, kao i Zadranin Ivan Zanze, te Nebojša Gančanović iz Aleksinca.

Istodobno, u Italiji je uhapšen i stric Ivana Šanga, Zadranin Milivoj Šango, koji je u toj zemlji čekao isporuku droge, koja se dalje trebala prevesti u zemlje istočne Europe. Antonio Jose Parra Florentino trenutačno je iza rešetaka u Dominikanskoj Republici, a njegovo izručenje hrvatske vlasti još nisu zatražile.

Osim Ivana Šanga i Mandića, u Remetincu početak suđenja čekaju Milivoj Šango i Nebojša Gančanović, dok Zadrani Mužanović, Miletić i Zanze optužnicu i suđenje čekaju na slobodi, piše Slobodna.

Sva trojica su slobodu jamčila svojom višemilijunskom imovinom. Droga je pronađena kod otočića Martiniquea u Karipskom moru, u duplom dnu jedrilice na kojoj su bili hrvatski skiperi, a bila je premazana senfom i kavom radi prikrivanja mirisa.

Policija Dominikanske Republike navela je kako su uhapšeni dileri bili povezani s balkanskom Trijadom, “opasnom kriminalnom mrežom iz istočne Europe”.

Na ‘Ichtisu’ 175 paketa

Čak 175 paketa kokaina pronađeno ja na jahti imena “Ichtis”. Pripreme za transport droge počele su u veljači prošle godine na otočiću Saint Martinu, nakon čega su počeli i tajni sastanci članova skupine u Zagrebu, Zadru i Primoštenu. S visokorangiranim pripadnikom kolumbijskog narkokartela Antoniom Joseom Parrom Florentinom, koji se nalazi u tamošnjem pritvoru, isporuku kokaina u Dominikanskoj Republici osobno je dogovorio Zadranin Ugarković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:49