KOLJAČ IZ SPLITA VRAĆEN U PRITVOR

Odvjetnik ubojice s Marjana: 'Izgleda mi kao normalan dečko. Takvih na Rivi sretneš barem 30'

Psihijatrijskim vještačenjem će se utvrditi je li Edi Mišić uopće bio ubrojiv

Sudac istrage suočio ga je s optužbama koje bi ga na 40 godina mogle strpati iza rešetaka. Unatoč tomu, Edi nije rekao ništa. Šutke je odsjedio u uredu suca Davora Svaline, nakon čega su ga policajci vratili u zatvor.

Sudac mu je, temeljem zahtjeva Županijskoga državnog odvjetništva u Splitu, odredio jednomjesečni pritvor. Od četiri moguće osnove za određivanje istražnog zatvora, na Edija su primijenjene tri: u ćeliji je jer sud smatra da bi mogao utjecati na svjedoke, ili čak ponoviti kazneno djelo, ali i zbog osobito teških okolnosti kaznenoga djela.

Mišiću je dodijeljen branitelj po službenoj dužnosti, splitski odvjetnik Frane Gorjanc koji se jučer prvi put sreo sa svojim branjenikom.

- To je dečko kakvih bismo, da nas dvojica sada prošetamo splitskom Rivom, susreli barem trideset. Po svemu potpuno normalan. Danas se na sudu branio šutnjom, a ja sam tek dobio spis, pa ću pripremiti obranu - rekao je odvjetnik Gorjanc. Kaže kako je Mišić psihički u dobrom stanju.

Podsjetimo, tereti ga se da je 22. kolovoza na Marjanu zaklao meksičku turisticu, a tijelo zakopao. Uhićen je nakon 42 dana istrage, temeljem dojave susjede koja se sjetila da bi on mogao biti vlasnik okrvavljenog dresa NK Milan s natpisom REK_I i brojkom pet .

Nakon saslušanja na sudu, slijede istražno-dokazne radnje. Kako doznajemo iz izvora bliskih istrazi, splitska policija ovaj je slučaj, kriminalistički gledano, odradila izuzetno dobro. Tužitelji stoga raspolažu s nizom materijalnih dokaza protiv Mišića. Zbog toga i nije bitno to što Edi ne želi surađivati s policijom, odnosno što se brani šutnjom. Naime, DNK pronađen na tijelu ubijene Meksikanke te otisci prstiju na nožu kojim je zaklana potpuno se poklapaju s DNK i otiscima 28-godišnjeg Mišića.

Istražitelji još jedino ne znaju zašto je to učinio. To su si pitanje danas postavljali i Splićani. Naime, ubojstvo Selene Macedo potpuno je iracionalno. Edi je nije silovao ni opljačkao. Nije ju otprije poznavao. Drugim riječima, nije imao apsolutno nikakav motiv da joj oduzme život.

Upravo je u tome glavna prednost njegove obrane. Slijedi, naime, detaljno psihijatrijsko vještačenje. Ono će provesti stručnjaci forenzične psihijatrije iz Psihijatrijske bolnice Vrapče. Cilj je tog vještačenja utvrditi je li mladić uopće bio ubrojiv u trenutku okrutnog ubojstva, odnosno je li bio svjestan onoga što čini i kakve to posljedice može imati.

Mišić će, za potrebe vještačenja, najvjerojatnije biti prebačen u Bolnicu za osobe lišene slobode u Zagrebu, gdje će biti sastavljen njegov puni psiho-profil. No, kako doznajemo, plan istražitelja za sada je držati ga u zatvoru. Metoda je to kojom se pokušava “slomiti” Edija kako bi pred sudom ponovio svoje priznanje koje je u trenutku uhićenja dao policiji. Istražitelji imaju točno 30 dana da to učine, a ako uspiju ishoditi priznanje, veća je mogućnost za osuđujuću presudu.

Obitelj, a živio je s ocem, majkom, braćom i sestrama, nije u stanju razgovarati s novinarima. Iza zatvorenih vrata stana u Splitu 3 poručili su nam da ih ostavimo na miru još nekoliko dana. No, i oni su zanimljivi policiji. Naime, do Edija su istražitelji došli temeljem dojave susjede koja se prisjetila Milanova dresa. Može se pretpostaviti da je i obitelj znala da Edi posjeduje taj dres, odnosno da su i oni vjerojatno znali da je Edi potencijalni “koljač s Marjana”, ali nisu reagirali. Prema Kaznenom zakonu, neprijavljivanje kaznenog djela jest kazneno djelo, no ta se odredba ne primjenjuje na članove uže obitelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 03:32