KAOS U PROMETU

Od početka godine 5 mrtvih, samo prošlog tjedna - 700 prekršaja!

Čak 221 vozač kršio je brzinu, 15 ih je bio pijano za volanom, 15 je prošlo kroz crvenoa, a čak 11 je vozilo bez dozvole. I to sve u sedam dana!
 Goran Šebelić/CROPIX

ZADAR - Ozbiljno pogoršanje stanja sigurnosti u prometu zahvatilo je zadarsko područje gdje je od početka godine na cestama Zadarske županije u prometnim nesrećama živote izgubilo pet osoba.

Prošle je godine u istom razdoblju poginulo dvoje osoba, a u čitavoj godini živote je na cestama zadarskog područja izgubila 21 osoba.

Crna se bilanca nastavlja i dalje, prošloga se vikenda dogodila nesreća kod zgrade pegla u Zadru gdje se vozač automobilom Alfa Romeo zabio u stablo te su dvije osobe zadobile ozljede opasne po život. I na Bulevaru se u nedjelju dogodio sudar sa ozlijeđenima osobama, a dvije su djevojke stradala i na Gaženičkoj cesti kada je njihovo vozilo podletjelo pod cisternu.

Prije nekoliko dana kod dvorane Višnjik dogodila se prometna nezgoda u kojoj su sudjelovala dva vozila. Oba su vozača prekršila prometne propise, a razultat je bio - stradali pješak koji se kretao nogostupom. Osim toga i na Ižu se dogodila prometna nezgoda za težim ozljedama u sudaru dvaju vozila koja su bila - neregistrirana.

Veliki specijal Nedjeljnog Jutarnjeg: Noćno divljanje

Zadarska je policija samo prošloga vikenda evidentirala 203 prometna prekršaja, od čega 9 vožnji pod utjecajem alkohola, 52 prekoračenja brzine, šest vožnji neregistriranih voila i četiri vožnja bez prava na vozačku dozvolu. Dogodilo se ukupno 17 prometnih nezgoda, od čega 4 sa teško ozlijeđenima i 6 sa lakše ozlijeđenim osobama.

Od 7. veljače pa do kraja tjedna, Policijska uprava Zadarska evidentirala je 693 prekršaja u prometu, a sankcionirano je 221 prekoračenje brzine, 15 alkoholiziranih vožnji (sedam vozača zadržano na otrežnjenju u policiji), iz prometa isključeno 60 neregistriranih vozila, 15 vozača prošlo je kroz crveno svjetlo, a 11 ih je vozilo bez dozvole. Sve to u samo sedam dana!

- Situacija je zbilja alarmantna s tolikim brojem težih nesreća u kojima se bezobzirno krše prometna pravila. Naš je cilj sankcionirati prekoračenje brzine, vožnju u alkoholiziranom stanju i vožnju bez položenog vozačkog ispita, prekršaje koji najčešće prate prometne nesreće sa smrtnim podljedicama i teško ozlijeđenim osobama.

Osim toga, dodatno ćemo apelirati na sve sudionike u prometu u javnosti kako bi djelovali preventivno na smanjenje broja prekršaja - kaže Božidar Budiša, voditelj Odjela za sigurnost cestovnog prometa u PU Zadarskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 07:45