PROCES ANTI ROSI

OBRAT: SVJEDOK PROMIJENIO PRIČU Suđenje za krvavu pljačku Fine moglo bi pasti četvrti put

Svjedok je promijenio priču: Zaštitare je ubio nepoznati muškarac. Roso i Žugelj nisu sudjelovali u pljački Fine
 Bruno Konjević / CROPIX

Nakon što je Ivan Boršić kao svjedok u suđenju za krvavu pljačku Fine ponovio svoje optužbe da su Ante Roso, on sam, ali i ostali okrivljenici izveli spomenutu pljačku, kada su ubijena dvojica zaštitara- drugi bivši okrivljenik, a sada svjedok, Ivan Tucman, promijenio je priču te je u svojemu iskazu rekao kako Roso i Žugelj nisu sudjelovali u pljački.

“Zaštitare je pobio nepoznati muškarac kojega je doveo Boršić, a ne Žugelj, a plan Fine koji je nam je Boršić dao sam napravio ja.Žugelj uopće nije išao u pljačku Fine već smo se čuli kasnije. ”,sažetak je Tucamonovoga iskaza kojim je pokušao pobiti ranije Boršićeve tvdnje kako im je Roso predao tlocrt Fine u Zvonimirovoj kako bi izveli pljačku.

Šokantno priznanje

Ovaj Tucmanov iskaz koji je dao kao svjedok jedini je koji će sud ocijenjivati kod donošenja presude, dok je njegov stari iskaz koji je dao kao osumnjičenik sada izdvojen iz spisa. Tucman je tijekom prvoga postupka priznao da je on sudjelovao u pljački, međutim rekao je kako je zaštitare ubio Žugelj.

“Ubio sam ljude, ubio sam ljude”, prepričao je na policiji navodne Žugeljove riječi tada Tucman. Sada kao svjedok na suđenju ispričao je kako je u pljačku s njima išao nepoznati čovjek kojega je prvi puta vidio u životu na dan pljačke.

Vrhovni sud je podsjetimo ukinuo dio presude koji se odnosio na one okrivljenike koji nisu priznali djelo, dok su oni koji su pljačku priznali poput Boršića i Tucama pravomoćno osuđeni. Razlog je Vrhovni sud vidio u činjenici da su se oni najprije na policiji iznoslili svoje obrane u kojima su teretili ostale okrivljenike, dok bi se na suđenju branili šutnjom tako da ostalim okrivljenicima nije bilo omogućeno postavljati im pitanja i tako pokušati demantirati njihovo priznanje.

Nakon takve odluke međutim pojavljuje se situacija u kojoj svjedoci mijenjaju iskaz u korist ostalih okrivljenika, a njihovi prijašnji iskazi ne mogu se više koristiti u postupku budući su ih i sami dali kao okrivljenici. Štoviše ne može ih se uopće pitati zbog čega je do takve promjene došlo.

Tucman je također na suđenju u utorak ispričao da je crtež Fine napravio on po Boršićevom nalogu, čime je demantirao Boršićeve tvrdenje da je crtež napravio Roso i predao ga njima.

Drugačija priča

“Boršić mi je rekao da se nađemo kod Fine i tada je iz jednoga poštanskoga sandučića izvukao neki račun i rekao ideš nekome napraviti uslugu i platiti račun. Rekao mi je da pritom dobro razgledam raspored zaštitara, raspored prostorija i slično. Ja sam tako u Finu s nečijim računima išao dva puta. U jednbom restoranu sam mu nakon toga sve prepričao, a i nacrtao mu.To je bio crtež koji je Boršić pokazivao ostalima prije pljačke.”, ispričao je Tucman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:45