SUĐENJE U RIJECI

Nož razjarenom mladiću zario u srce da ga ubije ili da se spasi?

 Silvano Ježina / Novi list / CROPIX

Pokušaj ubojstva ili pokušaj usmrćivanja, što je današnji pravni ekvivalent nekadašnjem pokušaju ubojstva na mah, suprotstavljena su stajališta tužiteljstva i obrane u slučaju 64-godišnjeg Nikole Stojaka kojem je počelo suđenje u Rijeci.

Glavni svjedoci, 25-godišnji oštećenik S. P. i njegova bivša djevojka, iznijeli su svoje verzije događaja. Do sukoba između Stojaka i S. P., kojem je u određenoj mjeri kumovao i alkohol, i teškog ranjavanja mladića došlo je u srpnju prošle godine. Bilo je to u nedjeljno jutro oko 6 sati, a sve je počelo ispred šoping centra u riječkom prigradskom naselju Viškovo te se nastavilo ispred benzinske crpke. Motiv je, sudeći po svemu, bio banalan.

Jedva ga spasili

Mladić i djevojka svađali su se ispred noćnog kluba, a napadač se upleo i pokušao zaustaviti sukob. Stojak i S. P. nisu se, navodno, otprije poznavali. Prema optužnici, Stojak se prvo posvađao sa S. P., a potom mu zario nož u prsa zadavši mu po život opasne ozljede. Mladiću je život spašen hitnom medicinskom intervencijom. Prema svjedočenju bivše djevojke, Stojak je S. P., dok su se njih dvoje svađali, dobacio da je ne dira, a on mu je uzvratio da se ne petlja i potom nasrnuo na njega. Djevojka ih je pokušala rastaviti, pri čemu je i sama zadobila udarac, ali svađa i tučnjava su se nastavili. Sve je kulminiralo kad je ispred benzinske crpke, kamo je mladić navodno krenuo kupiti cigarete, Stojak potegao nož i potom otišao.

Smanjena ubrojivost

Uhićen je isti dan oko podneva. Iako su osnovne konture događaja jasne, na suđenju će se nastojati ustanoviti je li Stojak imao namjeru ubiti S. P. ili je, s obzirom na smanjenu ubrojivost, djelovao u strahu za život i pokušao počiniti ubojstvo na mah, što bi umanjilo kaznu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 18:55