REKONSTRUKCIJA

NOVI DETALJI PLJAČKE Lopovima koji su iz sefa uzeli 80.000 kuna pomogao je netko iz šibenske bolnice

Pljačka se ne bi mogla izvesti bez informacija iz kruga djelatnika bolnice, tvrde u istragu dobro upućeni izvori
 ŠIBENIK IN

Kada su svi pomislili da je priča o 54-godišnjoj Šibenčanki koja je u središtu grada živjela u neshvatljivu smradu stavljena ad acta, uslijedio je novi čin - ovaj put krimalni. “Baba domjenkuša”, kako su ju neslužbeno titulirali građani budući da je pomno obilazila sve gradske javne skupove, posebice one na kojima se moglo nešto besplatno pojesti, opljačkana je, i to usred šibenske bolnice , gdje je prisilno smještena radi pretraga.

Podsjetimo, u njezinu neurednom stanu pronađeno je 80.000 kuna brižno spremljenih u najlonsku vrećicu, koje je očito godinama skupljala. Budući da nema uže obitelji, novac je pohranjen u sef šibenske bolnice.

No, samo nekoliko dana nakon što je hospitalizirana, iz sefa upravne zgrade šibenske bolnice njezinih je 80.000 kuna ukradeno. Kako je moguće opljačkati bolnicu? Sudeći prema onome što se dogodilo u šibenskoj bolnici, to i nije tako teško.

Dobro upućeni izvori bliski istrazi tvrde da takvu pljačku lopovi nisu mogli izvesti bez insajdera, nekoga iz bolnice. Među ostalim i zbog toga što je prava rijetkost da se u bolničkom trezoru drže vrijedne stvari. Uglavnom se u njega pohranjuje dnevni utržak koji se svakodnevno predaje u Finu. Što se dogodilo u šibenskoj bolnici te noći, sa 22. na 23. rujna?

Prije svega, lopovima nije ni najmanji problem bio ući u krug bolnice. Jer, danonoćno zaštitar čuva samo jedan ulaz u bolnicu, koji je ograđen rampom. Uostalom, njegov glavni zadatak je da se u krug bolnice ne ulazi automobilima jer je ona nerijetko služila kao besplatno parkiralište.

Kroz drugi ulaz, gdje se nalazi i hitni bolnički prijem, može se potpuno nesmetano ući u krug bolnice, a to su lopovi najvjerojatnije i iskoristili. Već smo naveli da su lopovi imali precizna saznanja o svojoj meti, znali su da se novac nalazi u sefu upravne zgrade. Kako doznajemo, nepoznata osoba, ili više njih, provalila je u upravnu zgradu.

Obijena su i vrata na katu gdje je trezor, a onda i vrata kancelarije u kojoj je smješten sef. Na katu postoji nadzorna kamera, ali kamera nema u hodniku kompleksa gdje je sef. Vidljivo je da se prvo pokušalo obiti golemi trezor kroz vratašca, ali masivni lim samo se iskrivio. Tek je tada električnom brusilicom napravljena rupa na sefu sa strane, točno na mjestu gdje se nalazio novac. Uz pitanje tko je navodio lopove, pitanje je i jesu li naše bolnice primjereno čuvane.

Burić: 'Bolnice ne čuvaju dragocjenosti'

- Na žalost, bolnice nemaju razrađeni sefovski način čuvanja vrijednih stvari kao što ga imaju, primjerice, hoteli. Slučaj 54-godišnje pacijentice i naše sugrađanke zaista je specifičan. I u mom dugogodišnjem ravnateljskom stažu bilo je krađi, ali ni blizu ovakvih iznosa. Uglavnom bi se radilo o nakitu, najčešće prstenju ili ogrlicama - rekao nam je Burić.

On nam je opisao i uobičajenu proceduru u bolnicama.

- Kad zaprimimo pacijenta, sestre zabilježe što je sve donio sa sobom i o tome obavijeste obitelj. Uobičajeno, osoblje upozna pacijenta s time da bolnica ne može garantirati za njihove stvari - ističe dr. Burić. Ako bolnice nisu sigurne, zašto su prihvatili novac?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:28