MITO I KORUPCIJA

NOVI DETALJI OPTUŽNICE PROTIV MARINE LOVRIĆ MERZEL Potrošila milijun kuna više nego što je zaradila!

Suoptuženik Željko Žužić tereti Lovrić Merzel da je od njega tražila 100 tisuća eura mita, koje joj je on predao u uredu
 CROPIX

Iz mišljenja financijskog vještaka koji je izradio nalaz o novčanim sredstvima kojima je sada bivša sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel raspolagala od 1995. do 2013. ispada da je ona u tom razdoblju potrošila milijun kuna više nego što je zaradila. Analizom tog razdoblja gotovo identičan nesrezmjer od milijun kuna utvrđen je i za njezina supruga, Mladena Merzela, a kod njezine majke utvrđen je nesrazmjer od približno 430.000 kuna.

Nalazi su to vještačenja kojim USKOK u optužnici protiv bivše županice potkrepljuje svoje optužbe prema kojima je Lovrić Merzel trošila puno više novca nego što je legalno mogla zaraditi, odnosno da je dio novca koji je potrošila pribavila kaznenim djelima.

Prije svega radi se o optužbama da je u kolovozu 2011. od velikogoričkog tajkuna Željka Žužića primila 100.000 eura mita da bi njegovoj tvrtki IGM Turopolje pomogla da pobijedi na natječaju za kupnju udjela u tvrtki Ceste Sisak, premda je ne natječaju i prije pobijedila druga tvrtka - Elektrocentar Petek. Lovrić Merzel je u svojoj obrani tvrdila da je natječaj proveden po zakonu, odnosno da ugovor s Elektrocentrom Petek nije potpisan jer tvrtka nije ispunjavala sve uvjete, te da nikakvo mito nije primila. Međutim sam Žužić, koji se u optužnici također navodi kao davatelj mita, rekao je tijekom istrage da je tadašnjoj županici dao kuvertu sa 100.000 eura.

“Kada sam pitao za cijenu po kojoj će Županija prodavati Ceste Sisak, Marina Lovrić Merzel mi je na sastanku rekla da je cijena oko 20 milijuna kuna plus 100.000 eura. Shvatio sam da je ovih 100.000 eura za nju osobno da bismo mogli dobiti posao“, rekao je Žužić. Dodao je da je nekoliko mjeseci kasnije na drugom sastanku u zgradi Županije u četiri oka županici predao kuvertu sa 100.000 eura te da je ona bez riječi uzela kuvertu i odložila je na stolčić. Novac, kaže Žužić, nije brojala.

Izmijenila ugovor

No osim Žužića USKOK je ispitao i nekoliko svjedoka koji su bili nazočni propalom zaključivanju ugovora s vlasnikom Elektrocentra Petek, Krešom Petekom, a koji je trebao biti potpisan u javnobilježničkom uredu Čubelić u Sisku. Premda je nacrt ugovora između Peteka i Županije podrazumijevao da se novac na račun Županije, dakle 20 milijuna kuna, uplati prije solemnizacije, što je na kraju bio formalni razlog što do potpisivanja ugovora nikada nije došlo, a Ceste Sisak poslije su prodane Žužiću.

Incident kod bilježnika

Pravnica Autocentra Petek Marijana Nikolić, koja je na potpisivanje ugovora došla s Krešom Petekom, opisala je kako je županica nakon dolaska u javnobilježnički ured na zakazano potpisivanje ugovora pitala Krešu Peteka “Je li uplatio novac?”, što je nju i Peteka jako iznenadilo. “Začuđeno smo joj odgovorili da novac nije uplaćen jer ugovor još nije potpisan. Lovrić Merzel je tada rekla da se novac mora uplatiti prije potpisivanja i da je to tako određeno ugovorom.

Ja sam provjeravala svoje papire i ugovor i rekla sam joj da se novac plaća na dan ugovora, kako je bilo i dogovoreno, međutim Lovrić Merzel joj je zatim predočila ugovor u kojemu su bile izmijenjene odredbe prema kojima novac treba platiti prije potpisivanja ugovora. “Rekla mi je da sa mnom uopće neće razgovarati i da ja kod nje nikada ne bih radila. Rekli smo joj i da se posao svejedno može realizirati i tako, samo da je potrebno banci koja nam je odobrila kredit dostaviti faksom potpisani ugovor te da će banka uplatiti novac prije solemnizacije pa ne postoji nikakva opasnost da Županija ne dobije novac. Međutim, županica ni to nije htjela prihvatiti.

Napustila ured

Petek je nudio i da položi predujam u iznosu od nekoliko milijuna, a ostatak nakon potpisivanja ugovora. Zvao je banku... nudio da se ugovor položi kod bilježnika, međutim ona je sve to poodbijala”, ispričala je svjedokinja. Petek ju je zatim upitao postoji li neki drugi razlog zbog kojega ne želi prodati tvrtku pa da završe tu priču, međutim Lovrić Merzel mu je odgovorila da oni više nemaju što razgovarati i napustila je ured.”.

USKOK je također ispitao osobe koje su 2012. sudjelovale u prodaji luksuznog stana u zadarskoj četvrti Diklovac, čija je kupnja također jedna od inkriminacija protiv bivše županice. Naime, stan vrijedan 90.000 eura formalno je kupio njezin nećak Dalibor Rožanković, međutim USKOK sumnja da je stan zapravo kupila ona, a nećak je služio samo kao paravan. Gotovo svi ispitani svjedoci potvrdili su da je u kupnji stana sudjelovala županica s kojom su otišli i na ručak.

“Na tom ručku županica je uspjela ispregovarati da se cijena stana sa 130.000 eura spusti na 90.000 eura. Rekla je da to što su se dogovorili ne smije nigdje izaći te je prijeteći kažiprstom izjavila ako se ovo igdje čuje da se možemo istog trenutka seliti iz Hrvatske. Također nam je spomenula da je ona jako utjecajna”, ispričala je Ivana Č., koja je dogovorila kupnju stana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:36