EKSPLOZIJA U TVORNICI

NOVI DETALJI O TRAGEDIJI U POŽEGI Peć je u trenutku eksplozije gorila na 1.500 stupnjeva, uskoro je trebala prestati s radom

 Danijel Soldo / CROPIX

POŽEGA - Zdravko Stjepanović (58) iz Treštanovaca nedaleko Požege smrtno je stradao, a još trojica radnika su ozlijeđena u eksploziji peći za taljenje u požeškoj tvrtki Plamen, koja se dogodila u srijedu nešto iza 19 sati.

- Ovaj događaj se dogodio na staroj peći koja je uskoro trebala prestati s radom, izjavio je zamjenik Županijskog državnog odvjetnika Stjepan Haramustek koji je obišao mjesto nesreće.

Nesretni Stjepanović je na mjestu preminuo, a njegova trojica kolega su ozlijeđena, od kojih jedan teže, a dvojica lakše.

- Teže ozlijeđenom 33-godišnjaku opečeno je oko 25 posto površine tijela, a ima i tešku tjelesnu ozljedu u predjelu glave. Nakon stabilizacije općeg stanja on je upućen na daljnje liječenje u Centar za opekline, dok su dvojica lakše ozlijeđenih radnika zadražana kod nas na liječenju. Jedan ima frakturu tri rebra, opekline od prvog do trećeg stupnja manje površine, a drugi ima nešto opeklina od prvog do trećeg stupnja - izvijestio je voditelj Odjela kirurgije Opće županijske bolnice u Požegi dr. Ljubo Begić.

Očevid na mjestu nesreće nastavljen je i u četvrtak, a kako bi se otkrio točan uzrok eksplozije u Plamen su stigli i vještaci Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić.

Kako se neslužbeno doznaje eksplozija se dogodila na elektroindukcijskoj peći u kojoj se tali željezo, a peć je u vrijeme eksplozije bila napunjena s oko 12 tona rastaljenog željeza. U takvim situacijama u peći se postižu temperature od 1.200 do 1.500 stupnjeva Celzijevih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:45