PIŠE DUŠAN MILJUŠ

NOVI DETALJI: KAKO SU NASRED AUTOCESTE UKRALI 2,4 MILIJUNA KUNA Rekonstrukcija spektakularne pljačke specijalaca Republike Srpske

Maskirani napadači prisilili su uposlenike zaštitarske tvrtke da isključe elektrokemijsku zaštitu pošiljke novca i otvore sef. Jedan od privedenih pao je na poligrafu
 Press RS / Reuters

Šestorica specijalaca MUP-a Republike Srpske uhićena su zbog sumnje da su 22. rujna prošle godine oko 12.30 sati izvela spektakularnu pljačku blindiranog vozila banjolučke zaštitarske tvrtke Sector Security kod mjesta Cerovljani, na autocesti Banja Luka - Gradiška, iz kojeg su odnijeli oko 2,4 milijuna kuna u raznim valutama.

Novac je trebao stići do zagrebačkog sjedišta Unicredit banke. Na graničnom prijelazu čekalo ih je vozilo tvrtke Sokol Marić, ali nakon dojave o pljački vozilo se vratilo u Zagreb bez novca.

Dva odbila poligraf

MUP Republike Srpske ne iznosi detalje o uhićenim aktivnim pripadnicima specijalne policije, a banjolučki mediji navode da je jedan od specijalaca pao na poligrafu, a dvojica su odbila test na detektoru laži. Istragu je preuzelo tužiteljstvo.

- Uhićenja su počela sinoć i sva saznanja crpimo samo iz medija. Mi smo od početka surađivali s policijom, predali smo im i snimke i zatražit ćemo ih nakon završetka postupka - rekao nam je jučer Bojan Jovović, direktor osiguranja banaka i transporta novca u Sector Securityju.

Ispričao nam je i neke dosad nepoznate pojedinosti o pljački njihova blindiranog vozila koja je izvedena prema filmskom scenariju.

- Blindirano vozilo u kojem je bio novac, a koje je imalo naoružanog vozača i pratitelja, kao i elektrokemijsku zaštitu za uništavanje pošiljke bilo je u sredini, a ispred njega i iza njega bili su naši naoružani pratitelji. Vozač je primijetio da mu pušta guma, ali doslovce tri sekunde nakon što je stao ispriječio im se Audi. Istrčala su njih petorica, odmah su počeli pucati prema vozačkom staklu. Ispalili su 15-ak metara i ranili našeg uposlenika Đurađa Bajića. Prisilili su naše uposlenike da im otvore sef, ali da prethodno isključe kemijsko uništenje novca. Uzeli su novac i pobjegli - ispričao nam je Jovović.

Ipak, u sjedištu tvrtke brzo su doznali za pljačku jer je aktiviran tihi alarm pa su alarmirali policajce koji su brzo stigli na mjesto pljačke.

- Policiji smo predali i snimke, oni su razgovarali s našim uposlenicima i mi ne znamo pojedinosti iz istrage - rekao je Jovović.

Strana valuta

Dva dana nakon spektakularne pljačke Audi je pronađen u zaseoku Boraji, svega nekoliko kilometara od mjesta pljačke, u šumi jedne nepokretne mještanke.

Našao ga je mještanin Dragoja Zrnić, iako su policajci blokirali sve ceste i šire područje u potrazi za pljačkašima. S obzirom na to da se sada ustanovilo da se radilo o pripadnicima specijalne policije MUP-a Republike Srpske, vjerojatno su oni znali u kojem pravcu ide potraga za počiniteljima, a moguće je čak da su u njoj i sudjelovali. Pojedinosti o tome kako su otkriveni zasad se ne iznose u javnost. Ako su koristili komunikacijska sredstva, i to je mogao biti trag njihovim kolegama koji su vodili istragu.

S obzirom na to da u pošiljci novca nisu bile ni kune ni konvertibilne marke, nego isključivo strana valuta, može se pretpostaviti da se negdje pojavio novac za koji se pretpostavlja da potječe iz pljačke blindiranog kombija pa je vjerojatno i to bio jedan od tragova policiji u potrazi za pljačkašima. Prije dva dana u medijima su se pojavile spekulacija da se provjeravaju policajci vezano uz pljačku kombija Sector Securityja, a u srijedu navečer počela su uhićenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:34