TRAŽE 320.000 KN

NOGOMETAŠI POKRENULI TUŽBU 'Sakrili' reflektore propalog kluba kako se igrači ne bi uspjeli naplatiti

Karlovačka športska zajednica je 2012. uime NK Karlovca kupila reflektore, a poslije ih je poklonila Gradu da bi izigrala vjerovnike
 CROPIX

Osim milijunskih dugova, četiri stadionska reflektora s agregatom jedino je što je ostalo od NK Karlovca, no nekoliko igrača bivšeg prvoligaša iz grada na četiri rijeke, kojima nikada nisu isplaćene zarađene plaće, odlučilo je klubu uzeti i to.

Sklanjanje od očiju

Zapravo ne NK Karlovcu, nego Gradu Karlovcu koji je preko Karlovačke športske zajednice došao u posjed tih pokretni na samo da bi ih sklonio od očiju vjerovnika i time ih onemogućio u naplati - tvrdi tako u tužbi Ante Baterelo, bivši karlovački prvotimac, sada igrač NK Istre, koji od propalog kluba na karlovačkom Općinskom sudu nastoji naplatiti zarađenih 160.000 kuna.

Zastupa ga zagrebački odvjetnik Nikola Badovinac, kao i Borislava Pilipovića, njegovog kolegu iz karlovačke epizode, koji potražuje dvjestotinjak tisuća kuna

Nitko ne zna koliku je dubiozu iza sebe ostavio ovaj neuspio projekt lokalnog HDZ-a. Prema podacima iz Porezne uprave, s današnjim danom klub je dužan više od 5,5 milijuna kuna poreza, a dug prema igračima i dobavljačima možda je i veći.

Osnovan novi klub

Kako bi taj problem riješili na najelegentniji način, u Karlovcu su odlučili ugasiti klub te čekati da vjerovnici otpišu potraživanja zbog nemogućnosti naplate.Istovremeno je osnovan novi sportski kolektiv, Karlovac 1919., koji se počeo natjecati kao županijski ligaš. Reflektori se sada već tradicionalno pale jednom godišnje, u lipnju kada se održava Čavlekov turnir, i to da ne bi zahrđali motori agregata.

Kupoprodajni ugovor

Potraživanja Ante Batarela potvrdio je arbitražni sud HNS-a, a on je tužbu poslao na tri adrese, na blokirani i prezaduženi NK Karlovac, Športsku zajednicu te Grad, koji zapravo jedini raspolaže novcem.

- Potražujemo novac od svih, međutim od nekih se nismo u mogućnosti naplatiti. Postoji imovinska masa iz koje ćemo se pokušati naplatiti ako pobijemo pravne poslove te vratimo imovinu u vlasništvo kluba, a tada će se moći naplatiti i drugi vjerovnici. To je jedini način s obzirom na to da je klub ugašen - rekao je odvjetnik Badovinac.

Evo kako su, tvrdi tužitelj, Karlovčani izigrali vjerovnike. NK Karlovac je s Karlovačkom športskom zajednicom zaključio kupoprodajni ugovor za sustav glavne rasvjete u srpnju 2012. godine, po kojemu se kupac obvezao isplatiti 4,6 milijuna kuna, ali taj iznos Klubu nikada nije uplaćen jer mu je račun bio u blokadi, pa ga je Športska zajednica, kao sudužnik po prijašnjem ugovoru, uplatila novac izravno na račun banke.

Novac je Športskoj zajednici doznačio Grad, a potom su ta dva subjekta zaključila ugovor kojim KŠZ na Grad prenosi pravo vlasništva bez naknade.

- Ne ulazeći u osnovanost navoda drugotuženika (KŠZ) da je kao sudužnik po ugovoru o dugoročnom kreditu s valutnom klauzulom većim dijelom otplatio kredit prvotuženika u ukupnom iznosu od 5,2 milijuna kuna ističemo da je kupoprodajni ugovor ništetan s obzirom na to da je svrha predmetnog ugovora bila omogućavanje drugotuženiku naplate dijela potraživanja po regresnom zahtjevu protivno propisima, odnosno stavljanje u nepovojniji položaj ostalih vjerovnika prvotuženika s obzirom na izostanak druge imovine iz koje bi se vjerovnici mogli naplatiti - navodi se u tužbenom zahtjevu.

Otežana naplata

Osim što traži da se ugovori o prodaji rasvjete proglase ništetnim, nogomataš Batarelo traži mjeru zabrane da se pokretnine otuđe ili opterete da mu opet ne bi otežali naplatu potraživanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 09:36