DIVLJI POHOD

NOĆNA DRAMA Pijan razbijao u bolnici, bježao po krovu i pao sa sedam metara

Potjera za alkoholiziranim mladićem trajala je 26 minuta. Teško se ozlijedio i samo srećom sve nije završilo tragično
 Popovčić/CROPIX

Prozori su pucali jedan za drugim, a krhotine stakla umalo su pogodile liječnika. Pijani mladić verao se po krovu i terasama bolnice, trgao žljebove i pokušao probiti stakleni krov bolničkog atrija. Za njim su jurile medicinske sestre, zaštitar, nosači i portir.

Potjera je trajala točno 26 minuta i samo srećom sve nije završilo tragično. Jer, pijani mladić na kraju je pao sa sedam metara visine. Liječnici se nadaju da pad i teške ozljede neće ostaviti trajne posljedice na njegovo zdravlje.

No, ono što nikome u bolnici ustvari nije jasno jest zašto je naoko mirni i alkoholom omamljeni pacijent u dobi od 21 godine iz čista mira počeo divljati i bježati po bolničkim krovovima.

Incident se dogodio iza jedan sat u noći sa subote na nedjelju, prošloga vikenda.

Vozilo Hitne pomoći dovezlo je na Hitni prijem Svetog Duha usred noći mladog pacijenta, kojem će kasnije biti izmjereno više od 2,5 promila alkohola u krvi. Zagrepčanin je, prema našim saznanjima, pijan pao na ulici i lakše ozlijedio nos i usta. Tehničari Hitne zapisali su da je alkoholiziran, da je kontaktibilan, ali i blago dezorijentiran. U pravilu pijane mlade pacijente često u bolnicu prate i policajci, koji ih nakon što im se saniraju ozljede iz tučnjava ili sličnih incidenata, odvode na triježnjenje. Njihova je prisutnost ponekad doista potrebna jer takvi pacijenti često znaju biti agresivni.

Dežurni liječnici i medicinske sestre jedva s njima izlaze na kraj.

No, s obzirom na to da dovezeni mladić nije bio počinitelj prekšajnog ili kaznenog djela policija nije pozvana. Prebacili su ga na Odjel otorinolaringologije, gdje su u tom trenutku dežurali liječnik i medicinska sestra. Sestra je s pacijentom u početku normalno komunicirala, zatražila ga je iskaznicu dopunskog osiguranja, a on ju je i predao.

Posjela ga je na stolicu u čekaonici odmah pokraj ordinacije.

Zatim je otišla u ordinaciju i pozvala dežurnog liječnika da ga pregleda. Za svaki slučaj je vrata ordinacije ostavila otvorenima. Počela je upisivati podatke, a onda je u ordinaciju ušao liječnik.

- A gdje je pacijent - pitao ju je.

I u tom trenutku počinje kaos. Oboje izlaze na hodnik, ali pacijenta nema. Mladić je, naime, u jednom trenutku ustao i tiho se pokušao išuljati s odjela na prvom katu bolnice. No, ulazna vrata Odjela bila su zaključana. Stoga je počeo tumarati po Odjelu. Ušao je u prostoriju koja služi kao ostava, u kojoj je toalet za bolničko osoblje.

Tamo je na vrhu primijetio prozorčić kroz koji se pokušao probiti na vanjsku terasu, ustvari krov pomoćne zgrade.

Pritom je nastao krš i lom. Dio polica srušio se uz tresak, a liječnik i sestra pohitali su vidjeti što se događa.

No, pacijent je već bio na vanjskoj terasi. Sa zgrade je odvalio dio limenog žlijeba, skočio na stakleni krov bolničkog atrija i pokušao ga razbiti. Htio je skočiti u atrij u kojemu je inače bolnički kafić.

Kako je riječ o debelom staklu koje je projektirano da izdrži velike težine, nije ga uspio razbiti pa je nastavio bježati po krovu i terasama.

U tom trenutku u lov se uključuje i ostalo osoblje - sestre, portir, zaštitar i nosači.

Netko od njih otišao je pozvati policiju, ali na telefon im se u prvom trenutku nitko nije javljao. Za to vrijeme pijani pacijent porazbijao je nekoliko prozora, a liječnici su bježali od stakla koje je padalo po njima.

Kada mladić više nije imao gdje, pokušao je preskočiti s jedne terase na drugu, udaljenu dva metra.

- Nemoj, nemoj, stani! - vikale su sestre koje su ga dostigle.

No nije ih poslušao. Skočio je, ali do druge terase nije uspio doskočiti.

Roditelji: 'Tužit ćemo!' Bolnica: 'Neka nam zahvale'

Policijski su djelatnici na mjesto događaja stigli nakon što ih je netko iz bolnice konačno uspio dobiti.

Incident je, kako smo doznali, završio u 2.15 u noći, a teško ozlijeđenom mladiću odmah je pružena liječnička pomoć. Operiran je u Kliničkom bolničkom centru Sestre milosrdnice, nakon čega je prebačen u Traumatološku bolnicu, gdje je još jednom operiran. Slomio je rebra, ima frakturu jednog kralješka, a dva su mu natučena. Bio je pri svijesti i nije bio u životnoj opasnosti.

U zagrebačkoj policiji rekli su da su iz bolnice zaprimili samo jedan poziv u Policijsku postaju Črnomerec i da su njihovi službenici odmah krenuli na teren.

U međuvremenu, kako smo doznali, roditelji mladića najavili su tužbu protiv bolnice.

- Možda bi pametnije bilo da su nam zahvalili nego da nas još i tuže - komentirao je sugovornik iz bolnice Sveti Duh

.



Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 21:16