MISTERIJ STAR 10 GODINA

NISU KRIVI ZA UBOJSTVO Tajno snimili 20.000 razgovora da bi došli do njih, a sud ih oslobodio

Davor Čizmok (34) i Damir Handanović (34) oslobođeni su optužbe za dvostruko ubojstvo iz 2004. godine u bivšem hotelu Turist
 Vlado Kos/CROPIX

OSIJEK - Davor Čizmok (34) i Damir Handanović (34) nisu krivi za ubojstvo poduzetnika Pere Martića (38) i njegove prijateljice Jadranke Modrić (26) u bivšem osječkom hotelu Turist potkraj ožujka 2004. godine.

Nepravomoćnom presudom Županijskog suda u Osijeku dvojica Osječana oslobođena su optužbe - Čizmok za ubojstvo, a Handanović za naručivanje Martićevog ubojstva u kojem je Modrić bila kolateralan žrtva.

U obrazloženju presude, predsjednik sudskog vijeća Krunoslav Barkić istaknuo je da Državno odvjetništvo ničime nije dokazalo da iza dvostrukog ubojstva u Turistu stoje upravo Čizmok i Handanović, a kompletan iskaz zaštićenog svjedoka u ovom slučaju, na temelju čijeg iskaza je optužnica i sročena, proglasio je nevjerodostojnim.

Podsjetimo, Čizmok i Handanović uhićeni su prošle godine nakon što ih je policija godinu i pol dana pratila i tajno snimala, pri čemu je snimljeno 70 CD-ova na kojima su razgovori između Handanovića i osoba obuhvaćnih mjerama s više od 570 ljudi.

Radi se o preko 20 tisuća razgovora, a temelj za podizanje optužnice bio je iskaz i snimljeni razgovori sa zaštićenim svjedokom kojemu su policija i DORH poklonili punu vjeru.

Zanimljivo, tijekom suđenja nitko od stotinjak svjedoka nije teretio Handanovića za bilo kakvu urotu.

Naime, Handanovića se sumnjičilo da je naručio Martićevo ubojstvo kako bi preuzeo njegove poslove upravljanja Automat klubom i aparatima za igre na sreću, za što je navodno Čizmoku ponudio 100 tisuća eura.

Ništa od toga u konačnici, prema mišljenju sudskog vijeća, nije dokazano i Handanović i Čizmok su slobodni ljudi, a istovremeno je naloženo i ukidanje jamstva u iznosu od 900 tisuća kuna koje je Handanović ponudio kao jamstvo da bi se branio sa slobode kao i brisanje hipoteke s nekretnine koju je ponudio kao jamstvo.

No, Barkić ga je osudio po drugoj točki optužnice. Naime, Handanović je bio optužen i za podvođenje dviju prostitutki iz Srbije te je zbog tog kaznenog djela osuđen na osam mjeseci zatvora, no tu je kaznu već odslužio, jer je u pritvoru bio i duže od osam mjeseci.

Inače, Čizmok je u svom iskazu rekao da vjeruje kako iza Martićevog ubojstva stoji upravo zaštićeni svjedok, koji je inače do sada, kako je iznio sudac, devet puta pravomoćno osuđivan. Tako je dvostruko ubojstvo u Turistu i dalje ostalo neriješeni slučaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 07:10