SVJEDOČENJE NIKOLE GRMOJE

'Nisam rekao da se Petrova pratilo već da postoji sumnja, a Ostojić je nervozno reagirao'

 Denis Jerković / CROPIX

Svjedočenjem glasnogovornika MOST-a Nikole Grmoje, Vitomira Šimića i bivšeg glavnog analitičara SOA-e Roberta Kopala, na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu nastavljeno je suđenje direktoru zaštitarske tvrtke General Security Enimarku Ponjeviću (46), a povodom tužbe za klevetu koju je protiv njega podigao bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

U sudnici Vjerana Blažekovića atmosfera je bila užarena dok su se postavljala unakrsna pitanja svjedocima, a u jednom trenutku Ponjević je “prešao granicu dobrog ukusa” kad je Ostojećevom odvjetniku Šimi Saviću u nekoliko navrata tijekom ispitivanja svjedoka “spustio” primitivnim dobacivanjima.

-U tom periodu bio sam aktivni sudionik svih političkih događaja. Od Vitomira Šimića sam dobio informaciju da je Saborskom odboru podnesena predstavka u kojoj se navodilo da se Božu Petrova pratilo. Nisam stručnjak za praćenje, a obzirom na političku situaciju u zemlji, mislim da sam imao opravdanih razloga za sumnju kad sam to čuo. U TV emisiji 'Pressing' sam rekao da ne postoji kvalitetan nadzor rada policije i tajnih službi te da su se iste koristile u političke svrhe. Pritom sam pozvao ministra da napravi unutarnju kontrolu i otkrije je li praćenja Petrova bilo. U prošlosti je bilo praćenja novinara, pa i odvjetnik Prodanović je sumnjao da ga se prati kad je ispred stana ugledao neki parkirani auto. Nikada nisam rekao da se Petrova doista pratilo. Iznenadila me Ostojićeva reakcija jer umjesto da je naložio pokretanje istrage i da se ispitaju sumnje, on je postupio nervozno pozvavši me na sučeljavanje. Kad je to izašlo u medijima, zvali su me iz USKOK-a. Cilj mi nije bio nikoga klevetati – objasnio je Nikola Grmoja istaknuvši da je on “samo imao informaciju o praćenju pa da zato osobno nije podnosio nikakvu prijavu”.

Svjedok Vitomir Šimić, inače član MOST-a je, pak, opisao kako je informaciju o predstavci u kojoj se govori o formiranju dokumenta “Politička hobotnica Bože Petrova” dobio od Ponjevića te da je tu “golu informaciju uz vlastiti sud odmah proslijedio Grmoji jer je postojala sumnja u neke obavještajne aktivnosti”.

-Praćenje kao takvo je nezakonito jer Petrov nije počinio nikakav kriminal već se bavio političkim radom. Ponjević je u to vrijeme bio u poslovnom odnosu sa strankom jer je Petrov bio izložen fizičkim napadima, pljuvanju na ulici... U DORH me zbog toga nitko nije zvao – pojasnio je Šimić, a na pitanje Ostojićeva odvjetnika Savića o sustavu 'I2' na koji se Ponjević pozivao a o kojem ni sam Savić, kao bivši djelatnik MUP-a, kaže da ne zna ništa, Šimić je dodao da je tad za sustav prvi puta čuo. Čuvši komentar odvjetnika Savića da o sustavu I2 kao bivši MUP-ovac ne zna ništa, Ponjević mu je dobacio: “Vidi se!” i zaradio upozorenje suca.

Svjedok Robert Kopal, koji je osmislio obavještajnu analitiku MUP-a, opisao je u sudnici kako direktnih saznanja o navodnom prisluškivanju nema jer je već 10 godina izvan policijskog sustava, no svima u sudnici je dao “lekciju” o famoznom sustavu 'I2'.

-Termin I2 je naziv tvrtke koja je proizvela razne sustave softvera i koju je akvizirao IBM. Ti sustavi nisu radili automatski i mogu se koristiti samo ako se ima dobar obavještajni analitičar koji može doći do nekog zaključka i sve staviti u funkciju. Činjenica da primjerice znate koristiti Word ne znači da ste dobar pisac.Točnije, naziv za tu paletu nije sustav već softver. Podatke u sustavu je moguće obrisati ali dobar forenzičar može utvrditi je li softver korišten i u kojem vremenu. Inače, I2 više se koristi u gospodarstvu nego u MUP-u, no što se koristi u MUP-u danas ne znam jer dugo nisam u sustavu – zaključio je stručnjak Robert Kopal. Obzirom da se u sudnici Kopal u jednom trenutku obratio medijima kako neke stvari koje su tajne, a vezano za sustav, ne bi trebale radi nacionalne sigurnosti biti otkrivane u javnosti, Ostojićev odvjetnik Savić ga je pitao je li, stoga, od bivšeg i sadašnjeg šefa MUP-a dobio odobrenje da svjedoči u postupku.

-Nisam jer ne pričam o podacima MUP-a! - odgovorio mu je Kopal.

Na idućem ročištu biti će saslušani Mario Bertina, Vitomir Bijelić te Vlado Dominić kako bi se “raščistile” Ponjevićeve tvrdnje iz Facebook statusa zbog kojeg se našao na optuženičkoj klupi. Podsjetimo, Ranku Ostojiću su sporne Ponjevićeve tvrdnje od početka ove godine, a zbog kojih traži da ga se kazni sa 400 dnevnih dohodaka: “Uvidom u ‘I2’, odnosno u sve dosad izlistane telefone koji se pohranjuju u tu bazu podataka i druge izvore koji se pohranju u tu bazu, napravljena je analitička obrada kontakata Bože Petrova pod nazivom Politička hobotnica Bože Petrova. Ostojić uporno kao mantru ponavlja da Petrov nije praćen, prisluškivan ni izlistavan, što je točno jer se to nigdje u predstavci ne navodi. Navodi se da je Ostojić preko Bertine naložio da djelatnici analitike MUP-a izvrše uvid kontakata u analitički software ‘I2’ za broj telefona Petrova. Ostojić priča gluposti, od žrtve traži da donese dokaze...”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 01:35