PREOKRET

NEOČEKIVAN OBRAT NAKON STRAŠNE TRAGEDIJE Skrivio fatalnu nesreću traktora s rotodrljačama pa krivnju svalio na poginulog najboljeg prijatelja

Ivan Porić nakon nesreće i prevrnuti traktor pokraj ceste
 Nikola Wolf / Podravski list

Franjo Kranjčec (66), koji je poginuo 22. svibnja prošle godine u prometnoj nesreći kraj Koprivnice, uopće nije upravljao traktorom i skrivio vlastitu smrt, nego je tragičnu nesreću skrivio njegov najbolji prijatelj i vlasnik traktora Ivan Porić (67). Tako tvrde koprivnički tužitelji.

Policija je lani priopćila da je nesretni Franjo Kranjčec sam vozio traktor kojim je sletio s ceste. Tako je policajcima, nakon prijateljeve pogibije, rekao sam Porić. No, osam mjeseci kasnije, taj je iskaz doveden u sumnju nalazima sudsko-medicinskog i prometnog vještačenja.

Tužiteljska istraga

Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici ovih je dana donijelo rješenje o provođenju istrage protiv Ivana Porića. Zbog osnovane sumnje izravno ga terete da je izazivao prometnu nesreću sa smrtnom posljedicom. “Oko 11.30 sati 66-godišnji vozač upravljao je traktorom koprivničke registracijske oznake (s priključenim rotodrljačama), državnom cestom između Legrada i Đelekovca. Zbog nepropisnog kretanja vozilom je zahvatio bankinu, izletio s kolnika na oranicu i prevrnuo se. Od zadobivenih ozljeda vozač je smrtno stradao na mjestu događaja, a 67-godišnji putnik teže je ozlijeđen”, glasilo je policijsko priopćenje.

Policajci su mjesec dana kasnije tužiteljima dostavili posebno izvješće, a slučaj bi bio zaključen i Franjo Kranjčec službeno bi poginuo kao vozač traktora koji se prevrnuo, da su tužitelji na tome i ostali. No, policijsko izvješće dobro su proučili i s nalazom obdukcije tijela poginuloga poslali na vještačenje u Zagreb, u Zavod za sudsku medicinu.

Prevelika brzina

Odgovor koji su dobili bio je dovoljan da posumnjaju kako Porić nije govorio istinu kad je policajcima nakon nesreće davao iskaz o pogibiji svog najboljeg prijatelja te da Franjo nije kriv za vlastitu smrt. Prema službenom rješenju o provođenju istrage, postoji osnovana sumnja da je upravo Ivan Porić upravljao traktorom.

Utvrđeno je da se traktor u trenutku nesreće kretao brzinom od 45 km/h i da je zbog neprilagođene brzine desnim kotačima sišao s kolnika. Ta brzina nije bila prilagođena karakteristikama priključenih rotodrljača, niti je na prednjem dijelu traktora bio uteg kao protuteža traktorskom priključku. Smanjila se njegova stabilnost, došlo je do zanošenja vozila ulijevo, izlijetanja i prevrtanja na lijevi bok i na krov.

Franjo Kranjčec ispao je iz kabine na travnjak i na mjestu poginuo. Ivan Porić u nesreći je bio teško ozlijeđen. Prema nalazu iz Zagreba “ozljede koje je zadobio Franjo Kranjčec odgovaraju ozljedama kakve se mogu očekivati da ih zadobije osoba na pomoćnom sjedištu, a ozljede okrivljenika odgovaraju ozljedama kakve se mogu očekivati kod osobe na vozačkom sjedištu traktora”. Smatraju i “da s najvećom mogućom vjerojatnošću proizlazi zaključak da je u trenutku prometne nesreće traktorom upravljao okrivljenik, a da je Kranjčec bio na pomoćnom sjedištu lijevo od vozača traktora”.

- I dalje tvrdim da je traktor vozio Franjo Kranjčec. Ne znam kako su oni to utvrdili. Franjo je bio moj prijatelj i jako se loše osjećam što se prstom upire u mene - rekao nam je Ivan Porić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 03:48