POVIŠENI TONOVI

Nemile scene na suđenju za ubojstvo u Prozorskoj, svjedok šokirao sve: ‘Jeste li lagali ranije ili lažete sada?‘

Kada ga je sutkinja pitala je li policiji prilikom davanja iskaza rekao istinu, svjedok je rekao da "ne može reći je li govorio istinu ili ne"

Marko Kartalija

 Damir Krajac/Cropix

- Samo bih htio reći da se mene taj čovjek ne treba bojati. Ja živim na Knežiji, a ne na Trešnjevci. Vidim da je u strahu od mene, ali ja sam se sam otišao u policiju prijaviti - obratio se svjedoku u sudnici Županijskog suda u Zagrebu Marko Kartalija (37), optužen da je 23. siječnja ove godine u 5.20 sati u trošnoj kućici u Prozorskoj ulici na zagrebačkoj Trešnjevci nožem ubio Alena B.

To optuženikovo obraćanje uslijedilo je nakon što je čuo negodovanje svjedoka M. K., konobara jednog kafića, kako govori sudskom vijeću: "Toliko sam iskaza dao dosad da je to prestrašno. A čovjeku kojeg ne poznam, ovdje optuženom, samo sam na ulici dao mobitel da nazove 112".

- Tog 23. siječnja oko 5.30 sati išao sam pješice na posao u smjeru trešnjevačkog placa. Čuo sam da netko iza mene viče: ‘Upomoć, zovite Hitnu, čovjeku nije dobro‘. Nazvao sam 112 i dao sam mobitel tom čovjeku koji je imao dvije kapuljače na glavi. Govorio je nerazgovijetno, vidio sam da bi mi mogao otuđiti mobitel, pa sam mu ga uzeo. Vidio sam mu dobro lice. Ima specifičan oblik i jače obraze. Ja sam nakon toga otišao. Nisam čekao Hitnu, a par sati kasnije do mene je došla policija na posao te me odvela u Heinzelovu, gdje sam ga sa stopostotnom sigurnošću prepoznao - rekao je svjedok M. K.

Na upit jel‘ mu se možda činio alkoholiziran i u kakvom je stanju bio, svjedok nije mogao precizirati, navodeći da je taj čovjek samo ponavljao "dajte mi mobitel, dajte mi mobitel".

Drugi svjedok, T. Đ., koji stanuje u ulici gdje se zločin dogodio, šokirao je svojim iskazom sve prisutne u sudnici, da mu je na kraju postavljeno pitanje je li lagao na policiji ili laže sada u sudnici.

Nakon što mu je pročitan njegov raniji iskaz kada je detaljno naveo što je s obitelji radio u kući te noći, pa da je zbog galame izvana i zazivanja u pomoć zvao 192, i da mu je došla na vrata stana policija te da je mislio da u toj kući u kojoj se desilo ubojstvo nitko ne živi, svjedok je rekao da se ničega ne sjeća zbog proteka vremena. Niti iskaza, niti okolnosti dolaska policije, niti poziva njima.

- S obzirom na ovakav iskaz, jeste li se možda tada, u siječnju, na policiji bolje sjećali svih okolnosti događaja u odnosu na danas? - zanimalo je tužiteljicu, pa joj je T. Đ. odgovorio da mu je na to pitanje teško odgovoriti. A na upit je li tada govorio istinu, jer je kao svjedok upozoren da ju je dužan govoriti s obzirom na to da je lažno svjedočenje kazneno djelo, svjedok je zaključio: "Ne mogu reći jesam li govorio istinu ili ne."

Na raspravi su, inače, pročitani iskazi optuženikovih roditelja koji su otklonili blagodat nesvjedočenja te su detaljno opisali u kakvom je stanju te nedjelje 23. siječnja bio njihov sin kad je došao iz večernjeg izlaska. Rekao im je da ide u neki kafić gledati utakmicu. Na portafon stana pozvonio je oko 5.30 sati. Otvorio mu ih je otac.

- Rekao mu je: ‘Nešto se strašno dogodilo‘. Suprug ga na to nije ništa pitao te smo otišli spavati, a Marko je otišao u kupaonicu se otuširati. Mislim da je bio pod utjecajem alkohola po načinu kako je hodao do kupaonice. Kasnije smo na televiziji gledali vijesti. Spominjalo se ubojstvo na Knežiji. Suprug je pitao sina zna li išta o tome, pa je rekao da zna, da ga je pokojnik napao nožem, da se on branio i kad je pao na pod, da se napiknuo na nož. Iz pokojnika je zatim nož izvukao i bacio u stranu te krenuo zvati mobitelom za pokojnika pomoć. Suprug mu je rekao da to mora reći policiji - ispričala je majka optuženog.

Otac optuženog je, pak, dodao da je sin, kad je ušao u kupaonicu, bio bučan pa je otišao do vrata kupaonice i rekao mu da se stiša. Uočili su mokru odjeću kako visi.

- Rekao mi je tada: ‘E, ma znaš, dogodila se gadna stvar‘, ali ništa drugo. Kasnije kad sam gledao vijesti čuo sam da se dogodilo ubojstvo na Knežiji pa sam otišao u sobu kod Marka. Rekao je da ima saznanja, da je bio u stanu s jednom osobom, da su pili, a kad je ponestalo alkohola, otišli su po još i nastavili piti dalje zajedno. Kad je Marko htio otići, ovaj mu je rekao da ne ide nigdje pa je uzeo nož. Marko mu se izmaknuo i odmaknuo mu ruku u kojoj je držao nož, a kad je čovjek pao, nabio se na nož koji je onda Marko izvadio. Kako mu je mobitel bio prazan, izašao je van i zamolio jednu osobu da zove Hitnu te je potom otišao kući. On inače nema problema s alkoholom, ide psihijatru, ali ne znam radi čega točno - zaključio je otac.

Prema optužnici, zločin je počinio kuhinjskim nožem oštrice duljine 20 cm kojim je Alena B. ubo u desnu stranu prsišta te u stražnji dio natkoljenice lijeve noge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 09:17