SLUČAJ KOJI JE ŠOKIRAO HRVATSKU

'NE ZNAM JESAM LI KRIV, TO ZNA SAMO BOG' U Sisku počelo suđenje ocu koji je iz milosrđa ubio kćer

Joso Gregurić (57) ubio je svoju teško bolesnu kćer Marijanu jer više nije mogao gledati kako pati
 Mate Piskor / CROPIX

SISAK - Na Županijskom sudu u Sisku, u utorak 28. svibnja, počelo je suđenje Josi Greguriću (57) optuženom da je 8. listopada 2012. godine ubio svoju teško bolesnu kćer Marijanu.

Na sudu se Greguić pojavio u pratnji odvjetnika Branka Posavčića, s njim nije došao nitko od članova njegove obitelji.

Pred sudiom, kada je primijetio novinare, navukao je crnu kapu preko glave želeći izbjeći kamere i fotoaparate.

Na pitanje sutkinje Melite Avedić da li se osjeca krivim, odgovorio je: Ne znam da li se osjecam krivim, jesam li kriv zna samo dragi Bog.

Suđenje je prekinuto, jer će se na zahtjev obrane, saslušati sudski vještak, psihijatar Miroslav Goreta, kako bi pojasnio što znači dio rečenice o ubrojivosti Jose Gregurića, odnosno tvrdnja kako se tijekom vještaćenja nisu odlučili za ocjenu koja bi odgovarala pravičkoj kategoriji ubrojivosti.

Suđenje će biti nastavljeno u četvrtak, 6. lipnja.

Zastupnik optužbe, zamjenik Županijskog državnog odvjetnika Marijan Zgurić, rekao je u uvodnom govoru kako kao čovjek može razumjeti oca koji je iz samilosti ubio teško bolesnu kćer, koja je tri godine praktički vegetirala.

Ali što se tiče inkriminiranog kaznenog djela ne postoji kazneno djelo privlilegiranog ubojstva ovog tipa, jer ubijena kćer nije mogla upravljati svojom voljom, nije bila svjesna i u takvoj situaciji otac nije imao pravo učiniti ono što je učinio, te nema dvojbe da je ovim postupkom ostvario sva bitna obilježja kaznenog djela ubojstva koje mu se stavlja na teret.

Branitelj optuženog, odvjetnik Branko Posavčić istaknuo je kako njegov klijent nije znao što radi kada je svojoj kćeri dao tablete rastopljene u vodi iI zarezao joj žile na lijevoj ruci, jer da je znao ne bi to počinio.

Zatražio je da sud uvaži okolnosti počinjenja kaznenog djela, bitno smanjenu ubrojivost oca u tom tenutku i donese odlobađajuću presudu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:34