NOVI NAČIN VARANJA

NE NASJEDAJTE NA OVAKAV POZIV! 'Vašoj sestri je pozlilo, pošaljite 9000 kuna do 20 sati'

Ilustracija
 Davor Pongracic / CROPIX / CROPIX

Građani su sve više na meti prevaranata, a prevaranti sve vještiji u smišljanju novih načina varanja. Na svojoj koži to je osjetio i 52-godišnji muškarac iz Virovitice, javlja portal virovitica.net .

Naime, jučer mu je tijekom ranog poslijepodneva zazvonio kućni telefon. S druge strane bio je ženski glas.

Predstavila mu se kao službenica hrvatskog veleposlanstva u Londonu i kako zove u vezi njegove sestre koja inače živi u Kanadi. Žena je rekla kako mu je sestra zadržana na londonskom aerodromu u azilu zbog toga što nije prijavila novac koji je nosila u osobnoj prtljazi. Zbog svega joj je pozlilo i moli njegovu pomoć.

Prevarantica je muškarcu rekla da treba poslati devet tisuća kuna do 20 sati kako bi sestra mogla nastaviti putovanje prema Zagrebu i Hrvatskoj. Kako prevareni muškarac uistinu ima sestru u Kanadi nije posumnjao u prijevaru.

Uplatio je novac, a fantomska žena iz veleposlanstva poručila mu je da sestra slijeće u Zagreb oko 22:50, te da ju dočeka u zračnoj luci na Plesu.

Da je prevaren, shvatio je tek kadad je stigao na zagrebački aerodrom, a njegovoj sestri tamo ni traga ni glasa. Sve je odmah prijavio policiji. Kako doznajemo u virovitičko-podravskoj policijskoj Upravi ovo im je prvi slučaj ovakve prijevare.

Zaključuju kako prevarantica nije radila sama, te da sigurno dobro poznaje obiteljske prilike 52-godišnjaka. Bez tih informacija bilo bi izuzetno teško osmisliti ovakvu prijevaru.

Građane upozoravaju da ne nasjedaju na sumnjive pozive i da, pogotovo kada se radi o pozivima koji opisuju ovako neobične događaje, prije nego što uplate novac, učine što pozivatelj traži ili potegnu kao ovaj muškarac na aerodrom, prethodno provjere rečenu im informaciju kod osobe od njihova povjerenja.

Istraga je u tijeku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:11