NASILNIK IZ JABUKOVCA

NE MOŽE BEZ ALKOHOLA I KALAŠNJIKOVA Godinama pije, puca i baca bombe na policiju, a sada oružjem maltretira ženu

Antun Oškrt se 2005. na dva dana zabarikadirao u kuću iz koje je pucao, a 2003. je razoružao ophodnju i policajcu uperio pištolj u glavu
 Foto: Miroslav Kiš

Otkrili smo identitet 61-godišnjeg muškarca koji je krajem prošlog tjedna u mjestu Jabukovac kod Petrinje pijan iz pištolja pucao prema svojoj supruzi nakon svađe ali ju je, srećom, promašio.

Jurišna puška

Riječ je o Antunu Oškrtu, očito nepopravljivom recidivistu kad je riječ o nasilju, pucnjavi i bombaškim napadima koje redovno, već više od deset godina, ponavlja pod utjecajem alkohola.

Trenutno se hladi u pritvoru, gdje će dočekati odluku o novoj kazni ili o početku novog suđenja. Oškrt je hrvatskoj javnosti postao poznat u studenom 2005. godine kada je, naravno u pijanom stanju, u mjestu Gornja Jelenska pucao i bacao ručne bombe na policajce koji su ga došli razoružati jer je prije toga po selu ispaljivao rafale iz kalašnjikova.

On je sada u pritvoru zbog sumnje da je pucnjavom supruzi ugrozio život.

Oškrt se prije gotovo deset godina, točnije 17. i 18. studenoga 2005., također pijan, zabarikadirao u svoju kuću u Gornjoj Jelenskoj kod Popovače te je iz kalašnjikova počeo pucati oko kuće, zbog čega su susjedi pozvali policiju. Oškrt je bacio jednu bombu na pristiglo policijsko vozilo, koje je pri tome oštećeno, ali na sreću nitko od policajaca nije ozlijeđen. Budući da su policajci tijekom noći željeli ući u kuću, Oškrt je nastavio bacati bombe i pucati iz svoje jurišne automatske puške. Predao se tek sljedeći dan oko 15.30 sati.

Nebrojene intervencije

Antun Oškrt, policiji već tada dobro poznat zbog nasilništva i pucnjave, u trenutku predaje bio je pijan. U gotovo istovjetnoj situaciji, otprije šest dana, u Jelenskoj je Oškrt 2003. godine razoružao policijsku ophodnju i policajcu uperio pištolj u glavu. Lokalni su policajci protiv njega zbog zloupotrebe oružja do tada intervenirali najmanje 14 puta.

Oškrt je na Županijskom sudu u Sisku u dva procesa osuđen na tri godine i pet mjeseci zatvora, odnosno na tri godine zbog pokušaja ubojstva dvojice policajaca u čijem smjeru je pucao, te zbog počinjenja kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom.

Prijetnje i eksploziv

Iz zatvora je na uvjetni otpust pušten 29. srpnja 2011. godine ali je, kako doznajemo, nakon izlaska iz kaznionice već više puta prijavljivan zbog prijetnji supruzi, pucnjave te nezakonitog posjedovanja oružja i eksploziva.

Mjesec dana pritvora da ne ponovi djelo

Kao što smo pisali, Antun Oškrt je pod utjecajem alkohola od 1,56 promila u petak oko 17 sati u smjeru supruge ispalio nekoliko hitaca iz ilegalnog pištolja. Pucnjavi je prethodila tko zna koja po redu svađa supružnika.

Kazneno je prijavljen zbog nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari te zbog prijetnje. Zbog opasnosti od ponavljanja djela, jer je recidivist, Oškrta je istražni sudac Županijskoga suda u Sisku dao pritvoriti na mjesec dana. ( M. Pi.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 14:44