DUGOTRAJNI POSTUPAK

NAPAD NA NIKU KOVAČA PROĆI ĆE NEKAŽNJENO!? Sud nema nikakvih dokaza, a nitko od torcidaša nije priznao krivnju

Policajci su priveli 12 pripadnika Torcide, ali sutkinja nema dovoljno dokaza da im presudi
 CROPIX

Iako je od napada pripadnika Torcide na delegaciju HNS-a na ličkom odmorištu Zir prošlo pet mjeseci, još nije okončan naizgled jednostavan prekršajni postupak kojim bi se njihovo ponašanje trebalo sankcionirati.

Radmila Rendulić, predsjednica gospićkog Prekršajnog suda, potvrdila nam je da suđenje nije okončano, ne ulazeći u detalje postupka. Neslužbeno doznajemo da sutkinja Ljiljana Popović Crnić sa suda u Otočcu, gdje se vodi postupak, nema dovoljno dokaza na temelju kojih bi presudila dvanaestorici. Ona je nakon uhićenja ispitala sve njih, međutim njihovi su iskazi bili kontradiktorni, a neki krivnju uopće nisu priznali.

Individualiziranje krivnje

Izbornik Kovač i preostalih šest napadnutih članova HNS-ove delegacije trebali bi obaviti postupak prepoznavanja te ih onda eventualno teretiti. Ako se takvo nešto ne dogodi u skorije vrijeme, pitanje je hoće li taj postupak, upravo zbog vremenskog odmaka, dati ikakve rezultate. Sve dok im se krivnja ne individualizira, napadači ne mogu biti osuđeni. Apsolutna zastara u ovom predmetu nastupa 2019. godine. Podsjetimo, delegacija HNS stala je na autocesti A1 da predahne na putu iz Zagreba u Split na dogovor o igranju dvije kvalifikacijske utakmice (prva je bila protiv Italije iz koje je izašla afera “kukasti križ”).

Nisu imali obilježja

Slučajno su se susreli s navijačima Hajduka koji su se vraćali s gostovanja iz Istre. Uz salve uvreda i psovke upućene svima, jedan od njih Kovača je uhvatio za vrat i pitao ga “je li on Vrbanović”. Osim toga, oštetili su im i službeni kombi Mercedes Vito.

Napadači se pred zakonom ne tretiraju kao navijačka skupina jer nisu imali navijačka obilježja iako su otprije evidentirani kao prijestupnici te su imali zabranu dolaženja na nogometne utakmice, pa im se zato sudi prema Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira. Mogu dobiti do 30 dana zatvora ii novčane kazne od 25 do 100 eura, odnosno do 180 eura ako je njihovo ponašanje bilo izrazito drsko.

Tučnjava kod Otočca

Istovremeno, gospićki sud nije imao problema s dokazivanjem krivnje za čak 22 pripadnika Bad Blue Boysa i Torcide koji su nepravomoćno osuđeni na po 11 mjeseci uvjetnog zatvora zbog tučnjave 16. travnja prošle godine kod čvora Otočac, na autocesti Zagreb - Split. Očito dogovoreni obračun i jedan od najvećih navijačkih sukoba izvan stadiona za posljedicu je imao 17 lakše ozlijeđenih osoba, dvojicu teško ozlijeđenih, M. N. iz Splita koji je zadobio otvorene rane glave (udaren je kamenom u glavu), te maloljetni D. H. iz Zagreba sa slomljenim kostima desne šake, kao i devet demoliranih vozila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:14