OPET NA SLOBODI

NAKON UPLATE JAMSTVA OD 14 MILIJUNA KUNA Zdravko Mamić danas izlazi na slobodu, ali neće smjeti raditi u Dinamu zbog opasnosti od ponavljanja djela

Privremena mjera zabrane vođenja poslovanja kluba, uz jamstvo, trebala bi ukloniti opasnost od ponavljanja djela
 Tomislav Krišto / CROPIX

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu odlučilo je da Zdravko Mamić, njegov sin Mario, suokrivljeni poduzetnik Sandro Stipančić i Igor Krota mogu izaći iz Remetinca čim uplate jamčevinu.

No u službenom rješenju stoji i kako Mamić neće smjeti obnašati funkciju izvršnog predsjednika Dinama, kao i da mu je zabranjeno komuniciranje sa svjedocima.

Mamić mora dati ranije određeno jamstvo od 14 milijuna kuna, a ostala trojica ukupno još 11 milijuna: sinu Mariju određeno je jamstvo od pet milijuna kuna, suokrivljenom Sandru Stipančiću četiri, a Igoru Kroti dva milijuna.

Mario Mamić i poduzetnik Sandro Stipančić dobili su i zabranu napuštanja prebivališta.

Podsjetimo, jučer je Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odlučivalo o žalbama USKOK-a i obrane na rješenje sutkinje istrage koja je 19. studenoga Mamiću i suokrivljenicima odredila istražni zatvor s mogućnošću zamjene jamstvom.

Da je odluka donesena, novinarima je potvrdio glasnogovornik Županijskog suda Krešimir Devčić, ali je naglasio da neće biti objavljena dok zajedno s obrazloženjem ne bude poslana strankama.

Iako jučer nije bilo moguće dobiti službene informacije o tome kakva je odluka Izvanraspravnog vijeća, Jutarnji je neslužbeno doznao da su na snazi ostala jamstva u visini koju je prije odredila sutkinja istrage Erna Dražančić.

Usmeno obećanje

Damir Vrbanović jedini je u studenom pušten na slobodu, jer je sutkinja istrage smatrala dostatnim milijun kuna jamstva koje je položio u prvoj istrazi ovog ljeta. Treba napomenuti da je i Zdravko Mamić tada dao jamstvo od sedam milijuna kuna. To će mu se jamstvo sada “osloboditi”, pa će zapravo na taj iznos morati dodati još sedam milijuna da bi došao do traženih 14 milijuna kuna.

Okrivljenici koji spomenute iznose jamstva uplate na račun suda mogu praktično istoga dana izići na slobodu. Prethodno moraju na posebnom sudskom ročištu dati usmeno obećanje da neće ometati kazneni postupak ni činiti nova djela. Oni koji se odluče založiti nekretnine odgovarajuće vrijednosti morati će pričekati upis hipoteka, ali i eventualno rješavanje žalbi suprotne strane.

Žalbe obrane

No, pored potvrde odluke o jamstvima, Vijeće je navodno dijelom uvažilo žalbe obrane i USKOK-a vezano za određene izrečene mjere. Tako se spominje, službenu potvrdu nije bilo moguće dobiti, da su ukinute mjere zabrane kontaktiranja s pojedinim svjedocima, a što se prvenstveno odnosi na članove obitelji okrivljenika koji bi trebali svjedočiti u istrazi. Ipak, puno značajnije, spominje se i da je Vijeće prihvatilo dio žalbe USKOK-a o potrebi izricanja mjere zabrane obavljanja djelatnosti izvršnog predsjednika Dinama Zdravku Mamiću. Njemu je istražni zatvor određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, ali i zbog opasnosti od ponavljanja djela.

Nezakonito iz kluba izvukli 200 milijuna?

U dvije do sada pokrenute istrage, Zdravka Mamića se tereti da je zajedno s bratom Zoranom, sinom Marijem, bivšim direktorom kluba Vrbanovićem i dvojicom spomenutih istarskih poduzetnika, na nezakonit način izvukao iz maksimirskog kluba blizu 200 milijuna kuna. U prvom slučaju optužbe su se odnosile na izvlačenje novca pod krinkom transfera Luke Modrića i Dejana Lovrena, kojima je Dinamo isplatio polovicu odštete, a oni su je većim dijelom prosljedili braći Mamić. Nova istraga odnosi se na fiktivna posredovanja niza off shore tvrtki u transferima igrača iz Dinama i u Dinamo, pri čemu je, prema optužbi, iz kluba ilegalno izvučeno oko 78 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 10:52