SLUČAJ OSJEČKI KAFIĆ

Nakon osam godina suđenje za trgovanje utjecajem i davanje mita i dalje je - na početku

Milivojević je optužen za trgovanje utjecajem, Milas za zlouporabu položaja a Handanović za davanje mita
Ilustracija
 Ronald Gorsic/Cropix

Bliži se osma godišnjica otkad su USKOK-ovi kriminalisti pokucali na vrata doma Vojislava Milivojevića (61), suspendiranog zamjenika Općinskog državnog odvjetništva u Osijeku te tamošnjeg policajca Danijela Milasa (43) i posrnulog poduzetnika Damira Handanovića (32).

Slučaj, točnije suđenje trojcu zbog kaznenih djela trgovanja utjecajem, zloporabe položaja te davanje mita za trgovanje utjecajem, doslovno je i dalje na početku. Na ponovljenom suđenju na Županijskom sudu u Zagrebu, nakon što je prije gotovo pet godina Vrhovni sud ukinuo prvostupanjsku presudu kojom su Milivojević, Milas i Handanović oslobođeni krivnje, zaredalo se više odgoda sudskog postupka i to pred novim sudskim vijećem.

Na današnje ročište, za razliku od Milivojevićeva i Milasa koji su došli sa slobode, Handanovića su u lisicama doveli pravosudni policajci iz osječkog zatvora gdje je završio zbog drugog kaznenog djela točnije sprječavanje dokazivanja u postupku koji je, kako je sam ustvrdio, pokrenut protiv njegova sina.

- Razumijeli smo pisane pouke o pravima, razumijemo optužnicu i ne smatramo se krivi - rekla su sva trojica optuženih sutkinji na upit. Tijekom ročišta su se međusobno došaptavali, odnosno Handanović se Milivojeviću i Milasu koji su sjedili iza njega, okretao i objašnjavao im nešto, a oni se nisu libili upuštati u razgovore iako ih je sudsko vijeće nekoliko puta upozorilo da komunicirati međusobno ne smiju.

Na upit sutkinje o zaposlenju, plaći i imovini, Vojislav Milivojević je otkrio da je i dalje pod suspenzijom te da prima plaću od 7000 kuna mjesečno, a da mu supruga zarađuje 12.000 kuna. Naveo je i da je vlasnik jednog stana. Danijel Milas rekao je da je policajac PU osječko - baranjske, a treće optuženi Handanović zvani Prle na upit o generalijama kazao je: "Nadimak mi je Prle, poduzetnik sam, imam četvero djece, boravim u Zatvoru u Osijeku, nemam prihoda jer sam u pritvoru. Vlasnik sam hotela i stana u Njemačkoj te kuće na Rabu. Protiv mene se vodi više kaznenih postupaka na osječkom Općinskom sudu zbog utjecaja na svjedoke odnosno sin je imao problema sa zakonom pa sam ja osumnjičen za sprječavanje dokazivanja."

A što se tiče aktualnog slučaja, prema optužnici, Milivojeviću se stavlja na teret da je 5. lipnja 2013. godine od Handanovića primio mito u jednom osječkom kafiću a sve kako bi utjecao da se protiv Handanovića ne pokrene kazneni postupak. Milas se, pak, tereti da je Handanoviću dojavio da je kazneno prijavljen zbog prevare pritom mu savjetujući da podnositelju prijave "da malo novca da ga smiri".

Sukus optužnice su tri kaznena djela – Milivojević je optužen za trgovanje utjecajem, Milas za zlouporabu položaja a Handanović za davanje mita za trgovanje utjecajem.

Na idućoj će raspravi krajem studenoga biti pregledan DVD materijal i preslušane audio snimke razulta posebnih dokaznih radnji iz osječkog kafića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 03:22