PORAST KRIMINALA

Na udaru razbojnika su pošte, kiosci i ljekarne

 Todorov/CROPIX

Tri oružana prepada u poslovnicama Hrvatske pošte , prijetnje noževima i pljačke ljekarne, tvrtke za otkup zlata i noćnog kioska Tobacco, dvije paljevine skupih automobila... Ti su crni događaji obilježili protekli tjedan u Zagrebu.

Iako je iz MUP-a svim glasnogovornicima policijskih uprava izdana zapovijed da budu šturi prema javnosti, nemoguće je oteti se dojmu da se ovaj mjesec crna statistika metropole ubrzano puni. Serija pljački pošta počela je u utorak navečer u Gruškoj 18. Oko 19.35 sati, pred kraj radnog vremena, maskirani razbojnik upao je u poslovnicu, uperio pištolj u službenicu i natjerao je da mu preda novac. Dala mu je oko 7000 kuna, a on je pobjegao ostavivši je u šoku.

Drski kriminalci

Poslovnica Hrvatske pošte u Gruškoj 18 nebrojeno se puta našla na meti pljačkaša , čak i u vrijeme kad se iznad nje nalazilo strogo čuvano sjedište zagrebačkog centra SOA-a. Iste večeri dvojica naoružanih muškaraca upala su u poštu u Golikovoj 2. I ova je poslovnica HP-a više puta “ugostila” razbojnike, a najteži je slučaj bio kad je pljačkaš hicem iz automatske puške ustrijelio hrabrog svjedoka Dragutina Golika. Ulica je dobila ime po ubijenom građaninu koji se pokušao suprotstaviti pljačkašima.

Ovog utorka u poštanskom uredu u Golikovoj nitko nije pružio otpor, a razbojnici su nakon dvije minute terora odnijeli 30-ak tisuća kuna. Val napada na poštanske urede nastavio se u srijedu. Oko 19.35 sati muškarac s vatrenim oružjem zaprijetio je službenicama koje su mu predale još neutvrđen iznos. Pljačkaš je s plijenom išetao na ulicu i izgubio mu se svak trag. Nekoliko minuta nakon toga u Maksimiru je mladić prišao pultu ljekarne u Maksimirskoj 104 i dvjema zaposlenicama rekao da će ih ubiti ako mu ne daju novac. Predale su mu utržak, a on je pobjegao. Prema opisu, pljačkaš bi mogao biti narkoman.

U noći na četvrtak maskirani je muškarac opljačkao i kiosk na Selskoj ulici.

Maskirani u akciji

Jučer pak u 9.55 razbojnik je upao u poslovnicu za otkup zlata Argentum u Ilici. I u tom je, kao i u svim prije opisanim napadima, žrtva bila žena. Iz PU zagrebačke ponovno upozoravaju građane da ne pružaju otpor pljačkašima. Kamere videonadzora snimile su pljačke u poštama i ljekarni, no praksa pokazuje da tek u rijetkim slučajevima pljačkaši kreću u “akciju” bez šilterice ili fantomke, a u tom slučaju snimak je bezvrijedan. Brojpljački pošta tijekom 2012. godine u porastu su na čak 77% u odnosu na 2011.

Ercegu i partneru vatrena opomena?

Ništa se ne zna ni o podmetačima požara pod Porsche francuskog državljanina Stephana R. M. (43) i pod terenac Range Rover njegova hrvatskog partnera Denisa Ercega (49). Porsche Panamera, vrijedan milijun kuna, planuo je u petak navečer u središtu Zagreba, pred popularnim noćnim klubom Khala u Kaptol centru, a terenac iste vrijednosti poznatog poduzetnika i ugostitelja Denisa Ercega izgorio je u utorak oko 21 sat na Marulićevu trgu, ispod stana u kojem Erceg živi sa suprugom i kćerkom. Obje paljevine tijesno su povezane. Vlasnici automobila poslovni su partneri, a automobili su im zapaljeni na identičan način, polijevanjem stražnjeg dijela zapaljivom tekućinom i podmetanjem požara. Iz policije nema preciznijih informacija, no nesumnjivo je riječ o upozorenju.

Denis Erceg, bivši sportaš, živio je u Francuskoj, a danas u Hrvatskoj posjeduje poznate i iznimno posjećene diskoteke, Haciendu u Vodicama i Gallery u Zagrebu. Inače, u noći na 20. siječnja ove godine požar je uništio velik dio vodičke diskoteke Hacienda, koja je zimi zatvorena. Taj događaj nije rasvijetljen, a policija nije isključila mogućnost namjerne paljevine. ( D. Butorac)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:46