FILMSKA POTJERA

Muškarac koji se u Kaštel Novom zajurio u službeni auto stari je znanac policije: 2018. je vikao da će ih zaklati!

33-godišnjak je vozio bez vozačke, policajci su ga pokušali zaustavili, no oglušio se, pritisnuo gas i počeo bježati
Policija, Ilustracija
 Zvonimir Barisin/Cropix

M.D., 33-godišnjak iz Kaštel Novog, stari znanac policije, u petak 8. listopada, opet je imao "bliski susret" s pripadnicima Inverventne policije koji je završio njegovim pokušajem probijanja blokade i pucanjem policajaca, piše Slobodna Dalmacija.

Kako je izvjestila splitska policija ne navodeći identitet, 33-godišnjaka su u petak navečer policajci zatekli za upravljačem automobila na kolniku Ceste Pape Ivana Pavla II. u Kaštel Novom unatoč tome što je imao važeću mjeru zabrane upravljanja vozilima. Policajci su ga pokušali zaustavili, no oglušio se, pritisnuo gas i počeo bježati.

- Policijski službenici Interventne jedinice policije krenuli za njim i u cilju zaustavljanja vozila postavili blokadu na cesti. Međutim, prilikom bijega vozač se vozilom velikom brzinom kretao prema službenom policijskom vozilu, nakon čega je policijski službenik u cilju otklanjanja neposredne opasnosti i zaštite života ispalio hitac iz službenog pištolja. Vozač je tada promijenio smjer kretanja i vožnjom unatrag udario u drugo službeno vozilo gdje se i zaustavio i zaključao u vozilu. Tijekom daljnjeg postupanja policijski službenici su u vozili uočili hladno oružje i palicu - izvijestili su iz policije. Interventni policajci uspjeli su otvoriti automobil i izvući ga van te su ga uhitili i uz uporabu sredstava prisile priveden je u službene prostorije policije. Također je odveden na pružanje liječničke pomoći i utvrđena mu je lakša tjelesna ozljeda.

Potom je pretražen automobil kojim je upravljao te su pronađeni jedan pvc paketić s jednim gramom "speeda“, jedan paketić droge "mdma“ težine 5 grama, jedan „joint“ te mačeta dužine oko 70 centimetara, bejzbol palica, dva prazna plastična kanistra od 20 litara i gumeno crijevo kao i dvije ne pripadajuće registarske pločice. Naposljetku su mu izdani prekršajni nalozi zbog kršenja Zakona o sigurnosti prometa na cestama, Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana te Zakona o suzbijanju zlouporabe opojnih droga. Isto tako, policija je podnijela posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu zbog krivotvorenja isprave.

33-godišnjak je, kako piše Slobodna, već imao sukobe s policijom, posebno početkom svibnja 2018. godine kada su ga kazneno prijavili za pokušaj teškog ubojstva jednog policajca i prisilu prema službenoj osobi. Tada su četvorica interventnih policajaca zatekla 33-godišnjaka i J. M. oko dva sata u noći u Teslinoj ulici dok su pokušavali provaliti u kiosk "Tiska" kako bi ukrali cigarete. J.M. je pobjegao, a M.D. (33) se nije obazirao na zapovijedi da preda nož koji je imao te je policajcima tada govorio da će ih sve zaklati i ubiti.

Kada su ga pokušali silom svladati, zamahnuo je nožem i jednog od njih porezao po prstima lijeve šake dok je drugog policajca udario nogom u koljeno. Krenuo je prema drugoj dvojici interventnih policajaca, a onda je jedan od njih izvadio službeni pištolj i ispalio dva hica prema M.D. Pogođen je u koljeno i potkoljenicu, a tek kad ga je tako ranjenog posljednji policajac pošpricao suzavcem, bacio je nož, zateturao i pao na pod. Naknadno je utvrđeno da su policajci tada ispalili najmanje šest metaka, uključujući i metak upozorenja te da su mu u postupanju više puta ponovili: "Stoj, policija!" tako da je sigurno znao o kome se radi.

Istraga je u tom slučaju utvrdila da je u trenutku kad je mahao nožem imao malo manje od jedan promil alkohola u krvi te da je prije toga uzimao marihuanu ili hašiš, MDMA te amfetamin. Naposljetku je u tom slučaju optužen samo za prisilu prema službenoj osobi, a i ovaj se put "izvukao" bez kaznene prijave za isto kazneno djelo jer je procijenjeno da nije imao namjeru napasti policajce koji su mu blokirali put već da je htio pobjeći. Za slučaj na Spinutu optužnica je potvrđena krajem kolovoza 2018. godine, no kako doznaje Slobodna, na Općinskom sudu još nije zakazana niti jedna rasprava.

M.D. više je puta prijavljivan i pravomoćno osuđivan na uvjetne i djelomično uvjetne kazne zatvora zbog krivotvorenja isprava i napada na službenu osobu te obijesne vožnje. Pisalo se i kako je bio optužen jer je 30. lipnja 2017. godine u Solinskoj ulici na motociklu Honda bez registarskih oznaka bježao policajcu. Policajac ga je tada uspio nekako zaustaviti i legitimirati, a dok je svog šefa smjene obavještavao o postupanju, M.D. je naglo upalio motocikl i njime ga udario u nogu, piše Slobodna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 05:53