OPTUŽEN GRAĐEVINAR

MRAČNA TAJNA GARAŽE PROPALOG PODUZETNIKA Godinama u njoj držao roba, susjedi ništa nisu ni slutili...

Milovan Gvozdenović (63) oduzeo je robu D. D. dokumente i radno ga iskorištavao
 Davor zunic/CROPIX

U jednoj od garaža u sklopu takozvanog plavog niza, stambenog bloka u Crnčićevoj ulici na riječkom Krnjevu, godinama je skrivana mračna tajna koja je nedavno rezultirala prvom optužnicom zbog kaznenog djela trgovanje ljudima, ili u prijevodu držanja osobe u ropstvu, na riječkom području.

Milovana Gvozdenovića (63), građevinara iz Rijeke, optužnica tereti da je “radno iskorištavao muškarca, na neki način učinio ga svojim robom, i držao ga dugi niz godina u zabludi”, a iza te pravne formulacije krije se tragična sudbina riječkog roba D. D.

On je bio Gvozdenovićev fiktivni zaposlenik, bez plaće i osnovnih uvjeta za human život. “Poslodavac iz pakla” držao ga je u garaži od dvadesetak kvadrata, bez priključka vode i prozora, samo s ventilacijom, a na dan je dobivao hrane dostatno za jedan obrok. Kako je pokazala istraga te ispitivanje svjedoka i oštećenika, drama je trajala gotovo 10 godina, od 11. travnja 2005. do 19. studenoga 2014.

Foto: Davor Žunić/CROPIX

Buka do zore

Prema optužnici, Gvozdenović je iskoristio činjenicu da je D. D. bez prihoda i imovine. Lažno mu je obećao da će ga zaposliti u svojem obrtu Mil-commerce koji je u to vrijeme već bio ugašen. D. D. mu je godinama pomagao u teškim poslovima na građevini, radeći na crno, bez ikakve naknade. Kako bi povećao njegovu zavisnost, Gvozdenović mu je uzeo radnu knjižicu, domovnicu, uvjerenje o završenoj školi kao i dokumentaciju o zemljištu u Bjelovaru koje je rob naslijedio od pokojnog oca. Povremeno mu je, kako je pokazala istraga, oduzimao i osobnu iskaznicu.

Najveća bizarnost u cijeloj priči je što se sve to događalo pred očima susjeda koji su često viđali i Gvozdenovića, koji se bio odselio iz Crnčićeve ulice, kao i D. D., a neki su znali da stanuje u garaži. “Plavi niz” je za riječke prilike dosta velik stambeni blok u čijem su sastavu kafić i trgovine, kojim svakodnevno cirkulira mnogo ljudi. Kada smo, nakon Gvozdenovićeva uhićenja, razgovarali sa susjedima i vlasnicima garaža, potvrdili su nam da su znali da netko živi u garaži, ali mislili su da mu optuženi robovlasnik pravi uslugu i daje smještaj.

Pričali su i kako su se Gvozdenović i D. D. znali zajedno opijati, nerijetko do kasnih noćnih sati u spornoj garaži, tako da nitko nije sumnjao u robovlasnički odnos i maltretiranje.

Robovlasnički segment njihova odnosa otkriven je sasvim slučajno, nakon policijske intervencije zbog narušavanja javnog reda i mira. Prema neslužbenim informacijama, susjedi koji žive iznad garaža zvali su policiju jer im je smetala buka koja je znala trajati do ranih jutarnjih sati.

Mirisi kuhanja

Susjedi opisuju da su znali čuti udaranje čekića i slične zvukove, glasno pričanje, povremeno vikanje, a u stanove su dopirali mirisi kuhanja. Procijenili su da bi policiju trebalo obavijestiti da u garaži netko živi, a nakon toga klupko se počelo rasplitati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:10