POTPALIO SPLITSKI HZZO

MOLOTOVLJEV KOKTEL BACIO VJEČNI STUDENT (40)?'Prijetio nam je i prije 15 dana, aliovaj smo put bježali kroz prozor'

'Čule smo kako su prvo popucala stakla, a onda i vrisku ostalih zaposlenika koji su bježali iz zgrade'
 Božidar Vukičević / CROPIX

Stotinjak četvornih metara splitske ispostave Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, smještene na Zapadnoj obali tik uz hotel Marjan i zgradu Banovine, u ponedjeljak oko podneva progutala je vatra.

Požar je namjerno izazvan, a počinitelj ubrzo uhićen. Što ga je nagnalo na ovaj čin, zasad nije poznato, no neslužbeno doznajemo da je maskirani muškarac upao u prostorije HZZO-a i bacio Molotovljev koktel na članove liječničke komisije nezadovoljan izborom toplica u kojima je trebao nastaviti terapiju. Prema priznanju zaposlenika, napadač je i prije 15-ak dana prijetio da će zapaliti zgradu, zbog čega je zaradio sudsku zabranu prilaska objektu. Jučer je ponovno ušetao u prostorije, potjerao tajnicu i ljude koje je zatekao u uredu te se uputio prema liječničkom timu gdje je bacio zapaljivu smjesu. U strahu za život, zaposlenici su pobjegli kroz prozor.

- U šoku smo. Istina, nije ovo prvi put da nam netko prijeti, ali baciti Molotovljev koktel na liječnike je nešto prestrašno - uglas su ispričale zaposlenice HZZO-a nakon što su zbog gustog dima iz prizemlja evakuirane iz svojih ureda.

- Čule smo kako su prvo popucala stakla, a onda i vrisku ostalih zaposlenika koji su bježali iz zgrade. Ljudi moraju znati da nam nije lako. Konstantno smo suočeni s verbalnim nasiljem i prijetnjama, a od potencijalnih napadača nas brani samo staklo... Užas! - rekla je jedna od zaposlenica splitskog HZZO-a.

- Brzo smo ugasili vatru i osigurali požarište. Nažalost, stotinjak kvadrata je potpuno izgorjelo zajedno s dokumentacijom - rekao je splitski vatrogasac Duško Dumičić.

Bacač molotovljevog koktela živi u Vukovarskoj ulici u Splitu, a porijeklom je s otoka Visa, otkriva Slobodna Dalmacija . Ima četrdeset godina i do sada nikada nije kažnjavan za nijedno kazneno djelo.

Vječni je student jer njegovi susjedi nam kažu da mu ne znaju zanimanje, a na upit što radi, odgovarao bi im - studiram.

Nemoguće je doznati što je 40-godišnjaka toliko iziritiralo da ovo napravi, ali je zadnji incident napravio 19. svibnja na istom mjestu kada je galamio i prijetio, a povod je bio što mu nije odobreno liječenje u toplicama koje on hoće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 23:40