KOBNI BEĆARAC

MLADOM SLAVONCU PRIJETI ZATVOR Nova optužnica jer je pjevao policajki 'Mala moja ti u plavoj bluzi, dođi bliže pa mi se nag***...'

 Facebook

Neočekivani obrat dogodio se u ponedjeljak na Prekršajnom sudu Osijek u 'slučaju Bećarac' gdje je umjesto najavljenog saslušanja šest svjedoka i donošenja presude rasprava prekinuta nakon što je tužitelj - Policijska postaja Belišće optužni prijedlog protiv Branimira Čolakovića (24) iz Valpova za pjevanje bećarca, odnosno zbog kršenja Zakona o ravnopravnosti spolova, proširila s novom optužbom za prekršaj vrijeđanja i omalovažavanja policijskog službenika prilikom vršenja službe, piše Glas Slavonije.

Tako će valpovački bećar Branimir, koji je prvi u povijesti zaradio prekršajnu prijavu zbog pjevanja bećarca 'Mala moja ti u plavoj bluzi, dođi bliže pa mi se naguzi… što j' u pjesmi to se pjevat smije, lud bi bio ko bi zamjerio', a koji je otpjevao u folklornoj povorci Ljeta valpovačkog 28. lipnja, za pjevanje bećarca na teretu imati čak dva prekršaja, gdje mu za prvo prijeti novčana kazna do 5000 kuna, a za drugo - zatvorska kazna.

- Zbog ovakvog proširenja optužbe branitelj okrivljenika zatražio je prekid glavne rasprave kako bi se njegov branjenik pripremio za iznošenje obrane, što je sutkinja Dunja Bertok i prihvatila, pa je sljedeća glavna rasprava zakazana za 9. studenoga - priopćila je Snježana Marjanović, glasnogovornica Prekršajnog suda u Osijeku, i pojasnila kako u slučaju da se valpovačkog bećara osudi po novoj točki optužnice, Branimiru prijeti novčana kazna u iznosu od 187 do 750 kuna ili zatvorska kazna u trajanju do 30 dana.

Podsjetimo, Branimir Čolaković je kao član HKUD-a “Valpovo 1905.”, bećarcem duboko povrijedio policajku iz Policijske postaje Belišće, koja je osiguravala manifestaciju, pa je nekoliko dana poslije policija protiv Branimira podigla optužni prijedlog.

- Kad pojedinac iskoristi takvu manifestaciju da se na omalovažavajući i ponižavajući način obrati policijskom službeniku riječima javne poruge, policija je dužna reagirati i temeljem toga išlo se na optužni prijedlog - ovim je rječima glasnogovornik PU osječko-baranjske Darijo Premec opravdao postupak belišćanske policije.

Ovaj neobični slučaj izazvao je lburne reakcije, posebice jer je bećarac napjev koji ima svojstvo hrvatskog kulturnog dobra prema odluci Ministarstva kulture od 2007. godine, a koji je od 2011. godine uvršten i na listu UNESCO-ove svjetske kulturne baštine, piše Glas Slavonije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:28