BJEGUNAC

Misterioznog direktora s tjeralice MUP-a uhitili na Malti

Kad je odbjegli poduzetnik Boris Kušić (38) sredinom kolovoza uhićen na Malti, vijest o tom bjeguncu s Interpolove tjeralice, kojem se gubi trag punih osam godina, hrvatski su policajci zajedno s tužiteljstvom dočekali s veseljem.

Hitni telefaks

Promptno su reagirali i telefaksom, preko MUP-ove Službe za međunarodnu policijsku suradnju, poslali sadržaj europskog uhidbenog naloga preveden na engleski jezik. No radost zbog rješavanja još jednog slučaja nije dugo potrajala: - S obzirom na prevladavajuće zakonske uvjete Kušić je morao biti oslobođen – odgovor je malteškog Interpola koji je stigao u Hrvatsku.

Zatraženo pojašnjenje

Ipak, Interpol na Malti zatražio je i pojašnjenje, točnije nadopunu europskog uhidbenog naloga, da se u njemu na listi kaznenih djela koja se Kušiću stavljaju na teret, u glavi 1., označi kvačicom i kazneno djelo ‘prijevara’. I taj je zahtjev ispunjen prije tri tjedna, no vijesti o Kušiću od tad nema.

Kušića se pokušavalo ispitati u više navrata tijekom dokaznih radnji počevši od Vukovara, gdje je prijavljen, pa sve do srbijanskog Sombora, gdje je prebivao kod prijatelja, a raspolagalo se i informacijom da bi se mogao nalaziti u Crnoj Gori. Tužiteljstvu je prekipjelo. Podignuta je optužnica i traže da mu se sudi u odsutnosti, a rješenjem suca zagrebačkog Županijskog suda određen mu je istražni zatvor.

220 puta uzeo novac

Prema optužnici, Kušić je zgriješio u ulozi direktora tvrtke Jankovac d.o.o. sa sjedištem u zagrebačkoj Ilici. Krimen datira od 2006. godine, kad je tvrtka osnovana, pa do sredine lipnja 2007. Tužiteljstvo tvrdi da je Kušić kao jedini ovlašteni potpisnik za raspolaganje sredstvima na žiro-računu čak 220 puta digao gotovinu (tri puta u banci i 217 puta na bankomatu). Podigao je ukupno 1,413.900 kuna s ciljem da sebi i prijatelju Josipu Kolomparu pribavi korist. Upravo Kolomparu je od 30. studenog do 31. prosinca 2006. dao na ruke 73.200 kuna, a u prva tri mjeseca 2007. još 75.400 kuna. A sebi u džep Kušić je stavio 1,265.300 kuna.

Utajio porez

Državno odvjetništvo smatra da je počinio još jedan krimen. Točnije od rujna 2006. do kraja godine, opet u ulozi direktora Jankovca, vršio je oporezive isporuke dobara i usluga sa izdvojeno iskazanim PDV-om, i to na štetu državnog proračuna. Izdao je sedam računa Auto-Tomislavu te dva računa tvrtki MDS Sisak na iznos od 1,232.846,31 s PDV-om većim od 222 tisuće kuna, a godinu poslije Auto-Tomislavu je poslao još pet računa teških više od 950.000 kuna s PDV-om.

Sporni PDV tvrtka Jankovac nikad nije platila državi niti je poslovanje prijavljeno Poreznoj upravi. Dokumentacija mu ne ide u prilog, a zanimljivo je da financijska vještakinja koja je ‘češljala’ poslovanje i račune nije uspjela utvrditi je li naručena roba na relaciji Jankovac - Auto-Tomislav doista i bila isporučena ili odrađena, ili se pak radi o fiktivnom poslovanju.

Za Državno odvjetništvo Kušić je utajio porez ali i zloporabio položaj u gospodarskom poslovanju s ciljem pribavljanja imovinske koristi.

Inače, zbog izdašne ‘donacije na ruke’, Odjel gospodarskog kriminaliteta PUZ-a pozabavio se i njegovim kompanjonom - ugostiteljem Josipom Kolomparom, koji je, također, na Interpolovoj tjeralici. Za Kolomparom je u Hrvatskoj raspisano ukupno 11 potraga (traže ga sudovi u Puli, Požegi, Varaždinu, Zagrebu, Krapini i Sisku, a i policijske uprave međimurska, varaždinska i bjelovarska).

- Nismo imali pojma da tvrtka Jankovac d.o.o. nije prijavljivala i plaćala porez. Surađivali smo godinu dana, ali bez sklopljenog ugovora o suradnji. Sve je bilo na temelju usmenih dogovora i narudžbenica koje je Auto-Tomislav prosljeđivao Jankovcu. Odrađivali su radove iskopa, prijevoza i nabave pijeska. Svi računi koje je Jankovac izdao nama u cijelosti su plaćeni.

Nastavak suradnje

Inače u Auto-Tomislavu ja sam prokurist, a moja supruga Slađana direktorica. Bavimo se uslugama prijevoza i trenutačno smo u stečajnom postupku jer se vodi spor protiv Porezne uprave koja je zahtijevala plaćanje poreza temeljem računa koje je izdao Jankovac d.o.o. i za koje je Auto-Tomislav platio PDV.

I prije Kušića poslovao sam s tom tvrtkom. Prethodni direktor rekao mi je da je prodao tvrtku i da mogu nastaviti suradnju s novim direktorom Kušićem - opisuje svoj poslovni odnos Tomislav Šiprak iz posrnule tvrtke Auto-Tomislav čiju je svaku riječ tužiteljstvo temeljito ‘izvagalo’.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:31