PARAVAN ZA BIZNIS

Mislili su da pomažu djeci, a zapravo punili kasu bivšeg vlasnika narodnjačkog kluba

Nenad Aničić na svojim kontejnerima za reciklažu koristio je naljepnice udruge Koračići iz Kaštela, što se može tretirati kao prevara, kažu iz Pravobraniteljstva za djecu
 Jakov Prkić, Tom Dubravec/CROPIX

Kontejneri za reciklažu odjeće i obuće, njih 250, postavljeni su duž naše obale prije nešto manje od godinu dana.

Na svima njima jasno je vidljiva naljepnica kojom ustanova Koračići iz Kaštel Novog zahvaljuje onima koji u spremnik ubace odjeću. Uz to što se na taj način čuva okoliš, stoji na naljepnici, pomaže se djeci s posebnim potrebama o kojima se Koračići skrbe.

Ni kune za djecu

Mnogi su zbog te naljepnice počeli odjeću i obuću ubacivati u spremnike, misleći da sav prihod od prikupljenog odlazi toj ustanovi. No, prihod od reciklaže zapravo ubire tvrtka Iwona u vlasništvu Nenada Aničića, koji ima nekoliko second hand trgovina u Splitu, ali je javnosti poznat kao bivši vlasnik narodnjačkog kluba u Zagrebu - Pasha.

- Nikad nismo dobili nijednu kunu od tog čovjeka, kao ni odjeću. Nekoliko puta nam je poslao kamion s pelenama ili igračkama za djecu i to je to. Nas financira Ministarstvo socijalne skrbi, teško preživljavamo, a skrbimo se o 20 djece s posebnim potrebama. Naljepnice su se na kontejnerima našle kad je Ivan Zeljko, predsjednik našeg Upravnog vijeća, svom dugogodišnjem prijatelju Aničiću dopustio da stavi naljepnicu, no svi smo mislili da se ona nalazi samo na spremniku koji je u blizini naše ustanove. Možda to nije trebao napraviti a da nas ne pita, ali ne vidim problem u tome - kaže nam ravnateljica Koračića Branka Juran.

Reciklaža za sud?

No, Splićani s kojima smo razgovarali kažu da su odjeću odlučili reciklirati upravo zbog natpisa na spremnicima. Ideja da njihova odjeća pomaže djeci mnogima se svidjela.

- Mislio sam da oni prodaju odjeću i tako imaju neki prihod ili da to za njih radi neka udruga. Novca uvijek nedostaje pa sam nekako želio pomoći udruzi koja se brine o mališanima s posebnim potrebama. Rekao sam svim prijateljima za to i svi su tamo ubacivali staru odjeću. Reciklaža, zapravo, nikoga od nas nije motivirala da to činimo. No, sada kad znam da novac ide privatniku, a ne djeci, neću više tamo ubacivati odjeću. Osjećam se prevarenim - rekao nam je jedan Splićanin.

- Načelno bi se u ovom slučaju moglo govoriti o kaznenom djelu prevare jer takvim načinom prikupljanja rabljene odjeće počinitelj dovodi u zabludu veći broj osoba i ostvaruje za sebe određenu imovinsku korist - kaže Maja Gabelica Šupljika, zamjenica pravobraniteljice za djecu.

I žalost i šteta

Žalosno je, dodaje, da se netko koristi imenom ustanove za djecu kako bi ostvarivao prihode koje ne namjerava stvarno ustupiti toj ustanovi. Na taj način svoje poduzetničke aktivnosti neistinito prikazuje kao humanitarno djelovanje, čime se neizravno nanosi šteta i onima koji organiziraju prave humanitarne akcije.

‘Udruzi šaljem pelene i igračke, ali moja tvrtka nije Caritas!’

Vlasnik tvrtke Iwona, pak, tvrdi da nitko nije prevaren. Riječ je o kontejnerima čija je nabava dosta koštala, a uz to tvrtka mora normalno poslovati.

- Nisam lažni dobrotvor. Naljepnice sam stavio u dogovoru s prijateljem iz Koračića, čovjekom kojem sam mnogo puta pomogao. Poslao sam nekoliko kamiona igračaka i pelena, a uvijek sam im na raspolaganju ako treba pomoći. Ljudi unutra ubacuju svašta, često i igračke, a to šaljemo ustanovi. No, Iwona nije Caritas, moramo plaćati zaposlene i sve troškove, logično je da ne možemo sav prihod dati Koračićima - tvrdi Aničić. Dodaje da tvrdnje kako odjeća iz spremnika završava u njegovim trgovinama nisu točne. Svu prikupljenu odjeću, tvrdi, recikliraju i prodaju. Odjeću za svoje trgovine nabavlja iz zemalja EU i nikada nijedan predmet iz kontejnera nije završio na njegovim policama. Kaže i da se diljem obale uklanjaju sporne naljepnice, tako da uskoro više neće biti na kontejnerima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:08