PALA ŠESTORKA

META BANDE BIO JE BLINDIRANI KOMBI BLIZU ZGRADE MUP-aMilijune su htjeli oteti u lažnimuniformama specijalne policije

Istražitelji su u garažama u Sigetu, koje su koristili uhićeni, pronašli dva Audija A6 ukradena početkom svibnja u Sloboštini
 Cropix

Kad su u noći s 30. travnja na 1. svibnja ukradena dva Audija A6 s parkirališta u novozagrebačkoj Sloboštini, policajcima nije bilo ni na kraj pameti da se radi o ozbiljnoj šesteročlanoj kriminalnoj skupini kojoj je to bio tek prvi korak u ostvarivanju cilja - oružanog napada na blindirano vozilo za prijevoz novca početkom lipnja.

Ukradena vozila, vrijedna 220.000 kuna, kradljivci su pod okriljem noći skrili u dvije unajmljene garaže u susjednom naselju Siget, preko puta kojih su imali unajmljena dva luksuzna stana. Saša Antonić, Aleksandar Tasić i Dejan Kostić iz Srbije te njihovi kompanjoni Pavle S., Vlado T. i Miroslav V. iz BiH i Crne Gore planirali su se, odjeveni u lažnu uniformu specijalne policije, domoći višemilijunskog plijena, i to u neposrednoj blizini zgrade Ministarstva unutarnjih poslova.

Agencija za stanove

S realizacijom plana, u kojem se trebalo i zapucati ne bi li se došlo do pozamašnog plijena, krenuo je najstariji uhićeni Srbin koji je krajem travnja došao u Zagreb. Kontaktirao je agenciju koja se bavi iznajmljivanjem stanova po gradu. Jedan od stanova koji je unajmio je i onaj Darka B., bivšeg zamjenika općinskog državnog odvjetnika.

- Dečki su u tom stanu bili neprimjetni i nenametljivi, ništa posebno, ništa sumnjivo. Tijekom pretresa nitko nije stekao dojam kao da u stanu netko živi. Vlasnik inače radi ili je radio u DORH-u, a supruga mu je policajka. Nekad je tu bilo svakakvih podstanara, ali stan su luksuzno uredili u stilu tri zvjezdice i angažirali agenciju da se bavi iznajmljivanjem umjesto njih. Na dan uhićenja nisam uočio da netko juri niz stepenice. Vidjeli smo samo privođenja po ulici. Trojica bandita bila su iz naše zgrade, polegnuta na pod i ulisičena. Bile su to filmske scene i povici ‘Stoj! Policija! Pucat ću!’, a čule su se i psovke - prepričava nam dva dana nakon dramatičnih scena hvatanja razbojnika po naselju Siget jedan od njihovih prvih susjeda. Napominju da je sreća što nitko od tih lopova nije bio naoružan.

Raspodijeljene uloge

Kriminalne planove, koje su slušali provodeći tajne mjere prisluškivanja i praćenja, policajci su odlučili poremetiti, i to sasvim opravdano, u utorak nešto prije 9 sati ujutro. Neki su istrčali iz stana, neki su pokušavali pobjeći prema garažama. Pomno planirana akcija završena je u kratkom roku. Automobili koje su ukrali i koji su im trebali poslužiti u pljački te biti zapaljeni u bijegu, vraćeni su vlasnicima. Osim u autima, policija je u stanovima i garažama zaplijenila ukupno više komada automatskih pušaka i pištolja, fantomke, kožne rukavice, kombinezone nalik na policijske “bljeskalice”, ručne radioveze, “pajser”... Sve su to, navodno, iz Srbije dopremila petorica razbojnika nakon što im je 46-godišnji vođa u Zagrebu osigurao sve uvjete. Raspodijelili su uloge, iz dana u dan obilazili mjesto koje je trebalo biti poprište krvave pljačke, proučavali objekte, usavršavali razrađeni scenarij. Taktika postupanja bila je filmska, s napomenom da se policiji pruži otpor bez obzira na sve.

Upravo 2. lipnja rano ujutro idejni tvorac i vođa bande trebao im je poslati poruku s točnim vremenom polaska i odijevanja u lažne uniforme specijalne policije.

Nakon što ukradu novac u oružanom prepadu na vozilo s novcem nasred ulice, trebali su vozilima odjuriti prema nekom napuštenom mjestu, tamo zapaliti auto i zametnuti tragove.

Pritvor u Remetincu

Razradili su sve pravce bijega u slučaju da se nešto izjalovi. Trenutačno se šesteročlana banda nalazi u pritvoru u Remetincu jer je istražni sudac prihvatio USKOK-ov prijedlog za njihovo zadržavanje.

Tereti ih se za zločinačko udruživanje i djela u sastavu zločinačkog udruženja te za nedopušteno držanje oružja. Organizatoru udružene bande prijeti do pet godina zatvora, a članovima do tri.

Dobro znani policijama svojih država

Nitko od šestorice privedenih nije prije kazneno evidentiran u Hrvatskoj, no u svojim su zemljama stari znanci policije, koji su i prije više od deset godina ogrezli o kriminal.

Tako je, primjerice, Saša A. prije devet godina uhićen zbog pokušaja ubojstva Nikole Ž. kojeg je presreo u gluho doba noći na raskrižju dviju ulica u centru Subotice. Ispaljeni su meci, umjesto u Nikoli, završili u Nikolinu autu, a motiv su bili neraščišćeni poslovni odnosi. Osim krvnih delikata, pripadnici uhićene bande u svojim su zemljama bili akteri i niza imovinskih delikata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:32