SMRT NA SILVESTROVO

Majku i curice, ugušene u dimu, pronašao je sin (14): 'Vrištao je kako za njega dalje nema smisla živjeti'

Manji požar, ali gusti dim koji je bio koban za djevojčice i ženu, izazvale su neugašene svijeće u kući u Rakitju kod Samobora
 Admir Buljubašić / CROPIX

SAMOBOR - U stravičnoj obiteljskoj tragediji na samo novogodišnje jutro u Rakitju, u snu su se ugušile 37-godišnja Zorana Ćavar, njena desetgodišnja kćerka N. H. i nećakinja L. Ć. stara sedam godina. Tijela je pronašao Zoranin 14-godišnji sin H. H. koji se oko šest sati ujutro vratio sa proslave Nove godine.

Prema prvim i neslužbenim rezultatima policijskog očevida, manji požar, ali gusti dim koji je bio koban za djevojčice i ženu, izazvale su neugašene svijeće u podrumu obiteljske kuće Ćavarovih gdje je nakon razvoda Zorana živjela sa kćerkom i sinom.

Susjedi su šokirani. Iz sna ih je probudio vrisak. Maloljetni Zoranin sin vratio se od prijatelja, a čim je ušao vidio je beživotna tijela svoje obitelji. Bio je dovoljno priseban da odmah nazove 112.

Izbjegnuta i četvrta žrtva

- Da je barem netko drugi došao kući prije njega, da barem on nije morao vidjeti svoju obitelj. Plakao je i vrištao kako za njega dalje nema smisla živjeti i kako želi biti mrtav. Bilo je to strašno čuti i svi smo plakali slušajući ga. Jadan dječak, kako će on dalje - upitala se u suzama jedna od susjeda.

No, tragedija je mogla biti i gora. J. Ć, brat preminule nećakinje također je Novu godinu dočekao u tetinom podrumskom stanu. No, kada su sva djeca išla na spavanje, teta Mira ga je, ne želeći da se gužva s ostalom djecom, odvela na spavanje na kat. Da to nije učinila, i on bi bi bio jedna od žrtava.

- Hvala Bogu da ga je odvela da spava kod sebe. Njegovi su roditelji izgubili kćer, ne mogu ni zamisliti kakva bi to bol bila da su ostali i bez sina - kaže njihova susjeda Nikolina Cvirn.

Tijekom noći u podrumu se, kažu susjedi, slavilo, a nakon što su se gosti oko četiri ujutro razišli, Zorana i dvije djevojčice su legle na počinak, ali su izgleda zaboravile ugasiti svijeće čiji je plamen zahvatio plastiku.

- Poslali smo vatrogasce iz Rakitja, Svete Nedjelje i Samobora. No, požara nije bilo, tako da 13 vatrogasaca ustvari nije ništa gasilo - kaže Nevenko Čižmešija, zapovjednik vatrogasne postrojbe Samobor.

- Odmah su došli, ali našim susjedima nije bilo spasa. Ne mogu vjerovati da se ovo dogodilo, zaista, još uvijek očekujem da se Zorana i djevojčice pojave. Poznajem obitelj već godinama: od kad se Zorana nakon razvoda vratila u obiteljsku kuću. Kćer joj je bila prekrasno dijete - rekla je kroz suze prva susjeda, Nikolina Cvirn.

U šoku je i cijelo nastavno vijeće Područne škole u Rakitju u koju su išle stradale djevojčice.

- Užasnuta sam. U takvom sam šoku zbog malih anđela. Djevojčice su bile jako vrijedne, vesele i razigrane, a mlađa je čak i pisala Jadranki Kosor povodom otvorenja škole. Jako smo tužni - kroz suze je ispričala Ankica Magdalenić, ravnateljica Osnovne škole Sveta Nedjelja, pod čiju nadležnost spada i područna škola u Rakitju.

U obiteljskoj kući, osim Zoranine obitelji, žive i njeni roditelji, Jozo i Ružica, te sestra Mira i brat Zoran.

Svi su oni, nakon što im je priopćeno što se dogodilo, završili u hitnoj pomoći. Zbrinuti su u zagrebačkoj KBC Sestara Milosrdnica, u velikom su šoku, ali nisu u životnoj opasnosti. U najtežem je stanju, 14 - godišnjak koji je otkrio tijela.

Cijeli članak pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:39