STARI RAČUNI

MAJKA UBIJENOG POKRENULA PROGON BiznismenuJosipu Antiću Zefi ipak će se suditiza iznudu nad ugostiteljem Dačom

Riječ je o slučaju u kojem je 2013. tužiteljstvo zaključilo da nema dokaza za progon Antića Zefe

Općinski kazneni sud u Zagrebu potvrdio je optužnicu protiv Josipa Antića Zefe, biznismena iz Dubrave, zbog sumnji da je 2007. iznuđivao ugostitelja Davora Golubića Daču, koji je pak prije tri godine usred bijela dana likvidiran u Savskoj ulici. Riječ je o slučaju u kojem je zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo najprije pokrenulo istragu protiv Antića, da bi zatim, zaključujući da nemaju dovoljno dokaza, odustalo od progona.

Sporne nekretnine

Međutim, nakon odustanka državnoga tužiteljstva, majka u međuvremenu ubijenoga Golubića nastavila je progon kao oštećenik te je nedavno protiv Antića podignula optužnicu koju je sud potvrdio, tako da će se Antiću na kraju ipak suditi zbog iznude.

Slučaj je dospio u javnost nakon što je Golubić likvidiran u sačekuši u Savskoj ulici u ožujku 2012., kada mu je nepoznati ubojica prišao i ispalio tri hica u glavu. Međutim, otkriveno je da je godinu dana prije Golubić protiv Antića podnio prijavu tvrdeći da mu je Antić na ime nepostojećih kamata uzeo tri nekretnine vrijedne ukupno više od milijun eura te je u povodu prijedloga tužiteljstva sud protiv Antića i bio otvorio istragu. Antić je tijekom istrage iznio obranu tvrdeći kako mu je Golubić nekretnine prodao te da nikakve iznude nije bilo, također je Golubića prijavio zbog davanja lažnoga iskaza i lažnoga prijavljivanja.

Golubić je, pak, optužio Antića da mu je, nakon što je od Antića posudio oko pola milijuna eura, ovaj zaračunao ogromne kamate te mu uz prijetnju pištoljem naredio da na njega prepiše sve nekretnine koje ima. Kao svjedoci tijekom postupka ispitana su i poznata imena, poput Narcisa Mujkića, bivšega supruga pjevačice Colonije, od kojega je Golubić kupio kuću, a zatim je odmah prepisao na Antića, zatim TV voditeljica Iva Jerković i odvjetnik Davor Galetović, a svi oni su potvrdili Antićevu priču kako iznude nije bilo.

U strahu za život

No, nekoliko svjedoka, među kojima je i Golubićeva majka, rekli su kako su od Golubića čuli da ga Antić iznuđuje i kako se zbog toga bojao za život. Nakon istrage koja je trajala tri godine i u kojoj je Državno odvjetništvo dva puta tražilo nadopune, krajem 2013. državno odvjetništvo zaključilo je da ne raspolaže dovoljnom količinom dokaza da podignu optužnicu protiv Antića te su odustali od progona, a sudac istrage obustavio je postupak. Međutim, Golubićeva obitelj nastavila je progon te podignula optužnicu koja je nedavno potvrđena. Odlukom od 9. lipnja potvrđena je optužnica od koje je Državno odvjetništvo prije odustalo.

- Raspravni sudac još nije određen, a u kaznenom postupku pokušat ćemo dokazati da je povod iznude na štetu Davora Golubića bila prvotna posudba 530 tisuća eura Golubiću koja datira od 14. 12. 2006. Drugo za sada ne mogu komentirati - rekao je odvjetnik Hajduković koji zastupa Golubićevu obitelj.

Antićev odvjetnik Milenko Umičević je, pak, rekao kako smatra da je Državno odvjetništvo bilo u pravu kada je zaključilo da nema dokaza da je njegov branjenik počinio iznudu.

Dopunjena istraga

- Istraga se nadopunjavala dva puta i da je ikakvih dokaza bilo, oni bi bili podignuli optužnicu. Sud se nije upuštao u činjenična pitanja zbog čega je optužnica potvrđena - rekao nam je u telefonskom razgovoru Umičević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:27