LIJEČNIČKI NEMAR

Majka optužuje liječnike za smrt sina. Policija protiv Hitne pomoći podnijela prijavu

Nevzeta Hibić, majka Elvisa, koji je bolovao od Downova sindroma, kaže da je Elvis još mogao biti s njom da su liječnici pravodobno reagirali
Pula, 250111.Nevzeta Hibic majka umrlog sina Elvisa optuzuje hitnu pomoc i obiteljskog lijecnika za nebrigu sa posljedicom smrti od pretpostavlja se svinjske gripe (u otpusnom pismu sumnja infektologa da je pacjent bolovao od H1N1). Naime majka tvrdi da je nekoliko dana zvala hitnu pomoc zbog visoke temperature (40 stupnjeva) no hitna se pojavila tek nakon poziva obiteljskog ljecnika koji je takodjer cekao da prodju praznici kako bi dosao pogledati Elvisa koji je uz sve bolovao od Down sindroma te koznog oboljenja na nogama. Elvis je preminuo 17. 01. 2011. Na fotografiji: majka Nevzeta Hibic.Foto: Srecko Niketic / CROPIX
 Srecko Niketic / CROPIX

PULA - Da su naš obiteljski liječnik dr. Miroslav Šabijan i hitna medicinska pomoć odmah reagirali moj bi Elvis danas bio živ. No, u bolnicu je iscrpljen bolešću stigao prekasno i više mu nije bilo pomoći, umro je, a da je tome tako rekli su mi i liječnici na Djelatnosti za unutarnje bolesti pulske Opće bolnice gdje je moj Elvis 17. siječnja u 00.52 sati preminuo - govori očiju punih suza Nevzeta Hibić optužujući dr. Šabijana i hitnu pomoć za ne pružanje liječničke pomoći njezinom 24-godišnjem Elvisu Malagiću koji je rođen s down sindromom.

A cijela je priča, prema njezinim riječima, počela 6. siječnja kad je Elvis dobio visoku temperaturu, od čak 40 stupnjeva celzijusovih. Iako je odmah zvala i dr. Šabijana i hitnu medicinsku pomoć oni se njezinim pozivima nisu odazivali. Obiteljski liječnik dr. Šabijan do njih je stigao tek nakon četiri dana, jer je očajnoj majci u prvom razgovoru kazao da će doći kad prođu praznici, Sveta tri kralja, i tada je Nevzeti rekao kako nije ništa strašno, ali je ipak pozvao hitnu pomoć. Liječnici su Elvisu dali injekciju za snižavanje temperature i uputili ga na dodatni pregled na Odjel za uho, grlo, nos.

- Hitna nas je odvezla sutradan, jer ja mog Elvisa koji je bio težak 120 kilograma nisam sama mogla nigdje voditi, a na odjelu su konstatirali da je s njim sve u redu te nas uputili na zarazni odjel. Liječnik na zaraznom kazao mi je da Elvis nema nikakvu zaraznu bolest i hitna nas je dovezla kući - govori Nevzeta šest dana nakon što je pokopala svog Elvisa.

U međuvremenu je, kazuje zvala i policiju, kako bi oni prisilili hitnu na dolazak, a policija je zaista i bila kod nje i sačinila zapisnik. Kako Elvisu nije bilo bolje, naprotiv sve se lošije osjećao, temperatura gotovo nije padala, sav je poplavio i otekao, hitna je ponovno morala doći do majke i sina i Elvis je 15. siječnja hospitaliziran na Djelatnosti za unutarnje bolesti.

- Liječnici na odjelu bili su svi odreda krasni, ali odmah su mi kazali gdje je dosad bio, jer su mu pluća gotovo uništena. Rekli su i da bi Elvisov život bio spašen da mu je odmah skinuta temperatura, a da je sada već kasno i da mu nema pomoći. Dva je dana u bolnici Elvis bio na aparatima, ali nažalost došlo je do zastoja srca i on je umro 17. siječnja nešto nakon ponoći - prepričava Nevzeta Hibić koja se 24 godine sama brinula o bolesnom sinu Elvisu.

Pokazuje nam otpusnicu iz bolnice u kojoj piše da je Elvis u bolnicu pripremljen s obostranom upalom pluća i akutnim sniženjem dišnih puteva. Liječnici su u otpusnici izrazili i sumnju da je mladi Elvis obolio od virusa H1N1, svinjske gripe, pa su mu uzeli bris na analizu. Je li Elvis zaista i umro od svinjske gripe Nevzeta ne zna, iako kaže da sumnja, a kako nije dozvolila obdukciju tijela, to neće ni saznati.

- Uzeli su mi najdraže što sam imala, a kad je umirao osjetila sam kako me pozdravlja i oprašta se od mene. Isto mi se učinilo i na dan pokopa. On je meni bio sve, a i ja njemu. Danas ga više nema, i to samo zato jer mu na vrijeme nije pružena liječnička pomoć. Zato će netko morati odgovarati - zaključila je Nevzeta Hibić. Prema njezinim riječima, nakon sinovog pokopa, pozvali su je u policiju gdje je dala izjavu o tome što se događalo od 6. siječnja i prvog poziva upućenog hitnoj pomoći, a hitnu je zvala čak 11 puta prije nego su prvi put došli.

- Potpisala sam izjavu i rečeno mi je kako će policija podnijeti kaznenu prijavu državnom odvjetništvu - zaključila je ogorčena majka 65-godišnja Nevzeta Hibić koja je samo u deset dana ostala bez sina Elvisa kojeg je odgajala s puno ljubavi.

Podnijela tužbu protiv dr. Miroslava Šabijana

- Policija je 18. siječnja zaprimila kaznenu prijavu zbog sumnje na nesavjesno liječenje i nepružanje medicinske pomoći. Nakon provedenih izvida uputili smo posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu uz kaznenu prijavu protiv hitne medicinske pomoći - kazao je glasnogovornik Policijske uprave Istarske Valter Opašić. Obiteljski liječnik preminulog Elvisa Malagića dr. Miroslav Šabijan nije pak želio davati nikakve izjave. Nevzeta Hinić kaže i da će i sama podnijeti tužbu, te da je već angažirala i odvjetnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 01:50