STRAVIČNA NESREĆA NA D1

KRIVAC POSTAO HEROJ Izazvao sudar pa izvukao djevojku iz plamena i spasio joj život!

U sudaru kamiona na Ličkoj magistrali izgorio je vozač kamiona, a suvozačica je teško ozlijeđena
 Mario Pušić / CROPIX

KARLOVAC - Dva vozača kamiona, 33-godišnjak iz Zagreba i Splićanin u dobi od 55 godina, jučer su, svatko iz svojega grada krenuli odraditi svakodnevni posao. Zagrepčanin je u Split vozio tegljač natovaren toaletnim papirom, a Splićanin u Zagreb kamion s priklicom u kojem je prevozio bijelu tehniku.

Putevi su im se sreli točno u 21.30 sati na Slunjskim brdima, kako Karlovčani zovu dionicu Ličke magistrale u Vukmanićkom Cerovcu , oko osam kilometara od grada prema jugu.

Policija je svojim očevidom utvrdila da je Zagrepčanin vozilom prešao na suprotni kolnički trak i direktno udario u kamion koji je dolazio iz drugog pravca , ali još ne znaju zašto. Sudar je bio direktan, neizbježan i stravičan. Motori oba kamiona planula su u trenu. Ne zna se je li u tom trenutku vozač iz Splita možda još bio živ, ali se zna da je njegov kolega koji je prouzročio tragediju bio gotovo neozlijeđen.

On je izašao iz kamiona i krenuo spašavati ljude koje je unesrećio. Vidio je na suvozačkom mjestu drugog kamiona djevojku i izvukao je van, spasivši je od sigurne smrti, a pritom je zadobio opekline po tijelu, uglavnom po rukama.

Djevojka ima 32 godine i do utorka u popodnevnim satima, dok nije utvrđen njezin identitet, još su je vodili kao "NN osobu". Liječničko osoblje nada se da će preživjeti 24 sata, jer bi to značilo stabilizaciju stanja, te bi time bili ispunjeni uvjeti za preseljenje u centar u zagrebačkoj Draškovićevoj ulici.

Dr. Suad Crnica rekao nam je danas popodne da joj je stanje kritično bez pomaka na bolje. Potvrdio je da je lakše ozlijeđeni vozač iz drugog kamiona pušten na kućnu njegu.

Očevici kažu da su se nakon udara čule eksplozije, vatra je odmah preuzela kabine, te su se zapalila i oba tereta.

Na mjesto događaja odmah nakon sudara su, potvrdio nam je to na mjestu događa njihov zapovjednik Miro Rade, došla četiri vozila sa sedam vatrogasaca Javne vatrogasne postrojbe grada Karlovca, a pridružilo im se još desetak dobrovoljnih vatrogasaca s još dva vozila.

Krenuli su u borbu s buktinjom. Trebalo im je oko 40 minuta da požar stave pod kontrolu, ali se satima kasnije dimilo iz hrpe nagorijelog željeza, gume, plastike i papira. Uslijedio je policijski očevid kojim je rukovodila županijska državna odvjetnica Gordana Križanić. Ona je Jutarnjem listu jutros u 3.30 sati na mjestu događaja potvrdila sumnju da je nesreću prouzročio vozač koji se kretao u smjeru juga.

Pola sata kasnije, nakon dva sata mukotrpnog rada, vatrogasci su uspjeli odvoji dva kamiona jednog od drugog te jednoga dizalicama odvojiti od tla za koje su ga držale rastopljene gume i utovariti ga na labudicu. Dva sata kasnije, u jutarnjim satima, isto su učinili i s drugim kamionom. Tada se pristupilo sanaciji oštećenog kolnika, zapravo se skidao potpuno uništeni sloj asfalta, a policija je nastavila s provođenjem očevida.

- Zašto je prešao na drugu stranu, tko to sada zna? Za lim je lako, ima ga dosta, ali šteta je ljudskog života, njega više nitko ne može vratiti - rekao nam je na mjestu nesreće zaposlenik poduzeća za koji je vozio mladić koji je prouzročio sudar.

Dodaje da je počeo za njih raditi prije nešto više od mjesec dana.

- U svim kamionima imamo GPS uređaje, pa možemo pratit njihova kretanja. Oko 21.38 sati, on nam je jednostavno nestao iz evidencije. Zvao sam policiju i oni su potvrdili da je sudionik nesreće. Strašno - priča nam njegov kolega.

Materijalna šteta za sada se procjenjuje na više od 100 tisuća kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 15:52