PROGONE JE DESET GODINA

KRAH SLATKORJEČIVE CVJEĆARICE S TRSATA Nagovorila znance da za nju podignu kredite teške stotine tisuća, novac im nije vraćala

Rijeka,211010.Zupanisjki sud.Cvijecarka Rozamri Macura optuzena za pronevjeru dolazi na sudjenje.Na fotografiji: s majkom Jasenkom koja je u ponovljenom slucaju optuzena za sudjelovanej u kriminalnim radnjama. Foto: Marko Gracin / NOVI LIST / CROPIX
 Marko Gracin / NOVI LIST / CROPIX

S nepravomoćnom presudom od dvije godine i deset mjeseci zatvora, izrečenom na riječkom Općinskom sudu, ne staju pravosudni problemi 45-godišnje Riječanke Rozmari Macure, cvjećarice s Trsata koju pravosuđe već desetak godina progoni za niz prevara na račun prijatelja i poznanika koji su za nju podizali kredite i posuđivali joj novac.

U ovom je postupku “teškom” oko 400.000 kuna Rozmari Macura osuđena za tri kaznena djela, od kojih je jedno produljeno s pet kaznenih radnji. Osuđena je i njezina majka Jasenka Macura (65), i to na osam mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine.

To je tek jedan od dva optužna akta koji su prvo bili spojeni pa razdvojeni da bi postupak bio ekonomičniji i brži. Inkriminacije za koje joj je presuđeno bitno su blaže od onoga što je tek čeka - u drugom joj se procesu, koji još traje, sudi za dodatnih 18 prijevara teških oko dva milijuna kuna.

Majčine prijateljice

Prema nepravomoćnoj presudi, za dvije oštećenice dosuđen je imovinskopravni zahtjev u ukupnom iznosu od 110.000 kuna. Također, Rozmari Macuri oduzeta je imovinska korist od 240.000 kuna, a majci Jasenki oko 41.000 kuna. Iz samo njoj poznatih razloga Macura je s podizanjem kredita na ime svojih prijatelja i poznanika počela 2004. godine. Kako je presudom utvrđeno, nije bila u krajnjoj nuždi, nije bila riječ o bolesti, nema djece i nije imala svoju korporaciju. Inkriminacije iz optužnice stare su desetak godina.

Prvi je kredit podignula 26. srpnja 2004., a drugi krajem studenog iste godine, ne zatvorivši onaj prvi, i sve to na ime drugih osoba. Nove je, opet na tuđe ime, podignula u lipnju 2005., potom u srpnju, sve dok nije došla do pet kredita ukupne vrijednosti 52.000 eura, od kojih su svi ostali otvoreni. Potom je u samo godinu i pol dana podigla još jedan na 10.000 eura, zatim novi na isti iznos.

Njezina je pak majka Jasenka Macura početkom srpnja 2004. privoljela svoju prijateljicu da u svoje ime digne 10.000 eura kredita jer je kćeri trebao novac za saniranje financijskih teškoća. Trebala je to, prema njezinim riječima, biti puka formalnost jer je Rozmari obećala vratiti novac. Oštećena je 2005. podigla 15.000 eura kredita, a gotovinu predala Rozmari koja je podmirila tek dvanaest rata u djelomičnom iznosu. Više od 70 preostalih rata podmirivala je oštećena.

Potjera na Korzu

Sličan je modus operandi i u drugoj optužnici; Rozmari bi uglavnom nagovorila prijatelje da podignu kredit i posude joj novac. Isprike su bile razne, a nakon nekoliko rata prestala bi s plaćanjem pa bi cijeli kredit pao na teret oštećenika. Bio je 10. travnja 2015. kada su Rozmari Macuru, koja je bila u društvu muške osobe, policajci u potjeri na Korzu uhitili i sproveli u istražni zatvor, i to na temelju tjeralice koju je Općinski sud u Rijeci raspisao više od godinu dana prije toga. Tjeralica je bila raspisana jer je uporno izbjegavala ročišta. Nakon dva mjeseca pritvora, s jamčevinom od 30.000 eura uskočio joj je nepoznati prijatelj. Nakon toga pojavljivala se na sudu pa prijatelj nije ostao bez novca.

Različiti razlozi

- Prijevarne namjere apsolutno nisam imala; kada sam vidjela da ne mogu više, stala sam, koprcala sam se i vraćala dugove koliko sam mogla i nisam ništa mogla učiniti - tvrdila je u svojoj obrani Rozmari Macura.

Sutkinja Damira Delost utvrdila je pak da je prijevarna namjera dokazana ispitivanjem oštećenika iz čijih iskaza proizlazi da je svakom predočavala različite razloge podizanja kredita. Na što je potrošila novac suđenjem nije utvrđeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:12