NOVAC ZA PRESUDE?

KORUPCIJA U SUDSTVU 'Lažu da su me podmićivali, pa mi smo samo ćaskali o nogometu!'

Robert Pešutić inzistira da nikakvih plaćanja oslobađajućih presuda u njegovom slučaju nije bilo
 Zeljko Sop / CROPIX

RIJEKA - Suđenje splitskim sucima Robertu Pešutiću i Anti Unkoviću, optuženima za primanje ukupno 14 tisuća eura mita i zloporabu položaja i ovlasti, ušlo je u završnu fazu na Županijskom sudu u Rijeci. Nakon što je ovaj tjedan bezuspješno pokušao ishoditi iznošenje obrane, tražeći više vremena za pripremu, Pešutića je u nastavku rasprave pitanjima izrešetala predsjednica Sudskog vijeća Ika Šarić koja je glatko odbila njegov zahtjev, inzistirajući na pozadini telefonskih razgovora i SMS poruka koje je splitski sudac razmjenjivao s Nadom Karin, Gabrijelom Soldo te ostalim akterima afere. Njoj svojstvenom strogošću Ika Šarić je Pešutića suočavala sa svakim pojedinim dokazom, ne dozvoljavajući mu izvlačenje ili bijeg u općenito.

Sam Pešutić je u svojoj obrani splitsku studenticu prava Nadu Karin, koja mu je prema optužnici platila 3000 eura za povoljnu presudu njenom dečku Robertu Klariću, suđenom zbog prevare kod Pešutićevog kolege Unkovića, optužio da je lagala jer se nagodila s USKOK-om, priznavši davanje mita. Izrazio je čuđenje što je nagodba s USKOK-om koincidirala s oslobađajućom presudom njenom ocu Jurici, inače bivšem direktoru Prometa, kojemu se sudilo zbog makinacija s lažnim mirovinama.

- Zašto se iščuđavate? - pitala ga je sutkinja, a Pešutić je odgovorio da mu je samo zanimljiva ta slučajnost.

- Jesu li vam poznati detalji tog procesa? - nastavila je Šarić, a splitski sudac odgovorio je da nisu. „Čemu onda iščuđavanje“, nastavila je sutkinja.

Nakon što je utvrdio da nije bio u prijateljskim odnosima s Nadom Karin i njenim dečkom Robertom Klarićem, Šarić ga je pitala zašto je onda s njima išao na večeru 17. studenoga 2010.?

- Ako su me pozvali na večeru, što ne bih otišao - rekao je.

- A o čemu ste razgovarali puna četiri sata? - nastavila je Šarić, a Pešutić je kazao da su ga zamolili da im preporuči odvjetnika u Zagrebu.

- Dobro, a nakon toga? - nastavila je Šarić

- Ćaskali smo, uglavnom o nogometu - odgovorio je Pešutić.

Pitala ga je i o nošenju Klarićeve presude u sudačkoj torbi, kao i o razgovoru sa sucem Unkovićem nakon što je za Klarića donio osuđujuću pa kasnije oslobađajuću presudu. Pešutić je rekao da ga je o tome pitao usput, na hodniku suda, a da je oslobađajuća presuda donesena jer oštećeni u tom slučaju „nije bio zainteresiran pa nije dolazio na rasprave“. Na jednoj od snimaka Pešutić Unkoviću kaže “Tebi ću dati ovi dar”, za što je u obrani objašnjavao da se nespretno izrazio. Dar je, kako je tvrdio splitski sudac, bila igrica koju je poklonio Unkovićevom sinu uoči njegovog rođendana.

Razmjerno zanimljiv dio bio je onaj vezan uz studij Nade Karin na splitskom Pravnom fakultetu, što otkriva i potencijalnu korupciju, ili bar pokušaj korupcije u toj visokoškolskoj ustanovi, s obzirom da Nada Karin zadnje tri godine nije položila niti jedan ispit. Sutkinja ga je pitala što mu je Karin poklonila da joj je 10. veljače 2011. poslao poruku „Hvala ti na lijepom daru“, a Pešutić je odgovorio „toaletnu vodu“.

- A zašto? - upitala je Šarić.

- Ne znam, možda jer sam je odveo kod odvjetnika u Zagrebu - rekao je.

- Jeste li znali da je 10. veljače prijavila ispit, s obzirom da ste 9. veljače bili s njom u komunikaciji? - pitala ga je.

- Nisam - tvrdio je sudac.

Predsjednicu sudskog vijeća zanimale su pojedinosti večere s Karin i Klarićem 17. veljače 2011. koju je Karin, kako je kasnije rekla majci, platila 550 kuna. Majka ju je pitala „hoće li išta biti oko toga“, a ona joj je odgovorila da ne gnjavi.

- Zašto joj 20. veljače šaljete poruku „neka ostane među nama“ - pitala ga je sutkinja.

- Ne znam, možda smo o nečemu pričali na večeri - kazao je sudac.

Ika Šarić nadalje je ispitivala Pešutića o dogovorima oko zajedničkog odlaska s Karin na fakultet. Ona mu je, naime, 21. veljače poslala poruku „Jel idemo sutra?“, a sudac joj je odgovorio „Zvrcni da vidim je li on na faksu“. Pešutić sutkinji nije dao odgovorio tko je „on“ iz te poruke.

- Zašto ste 22. veljače išli na Pravni fakultet s Nadom Karin? - pitala je Šarić, a Pešutić je odgovorio da je, koliko se sjeća, išao sam.

- Zašto ste uopće išli na fakultet na kojemu već godinama ne studirate? - nastavila je sutkinja Šarić, a Pešutić je odgovorio da se vjerojatno išao nekome javiti. Na daljnja pitanja, tvrdio je da se ne može sjetiti kod koga je išao jer da pozna većinu profesora s tog fakulteta.

- Ako sam u to vrijeme bio pod mjerama praćenja, vjerojatno postoji fotografija pa neka se provjeri - odvratio je splitski sudac.

Sutkinju Šarić zanimala je i priroda odnosa Roberta Pešutića s Gabrijelom Soldom, splitskom ugostiteljicom koju se tereti da je posredovala kod suca, davši mu 10 tisuća eura da bi Renata Hitella, suđenom za iznudu, spasio od zatvora, odugovlačeći pune dvije godine izvršenje kazne. Pešutić je negirao primanje novca i bilo kakvu intervenciju u Hitellovom slučaju, ističući da je njemu sudio sudac Unković i osudio ga na godinu i dva mjeseca zatvora.

Gabrijeli Soldo je, kako je tvrdio u obrani, povremeno posuđivao novac, uskačući kada je trebalo, a iz snimljene telefonske komunikacije proizlazi da ju je “spasio iz pakla kamatara”. O njenim posudbama od drugih ljudi Pešutić tvrdi da nije ništa znao, a nekoliko joj je navrata prigovarao da ga je “uvalila u svoja sranja”.

- Ako se netko pozivao na mene, o tome ništa ne znam, može se svatko pozivati na mene - rekao je sutkinji, tvrdeći da nikome nije ništa sredio.

Ante Unković, kojemu se stavlja na teret da je od Pešutića primio Karininih 3000 eura, u svojoj je obrani negirao optužbe, a kazao je da je presudu donio na temelju dokaza iskazanih u predmetu. Oslobađajuća presuda je, rekao je, u odnosu na njezinog tadašnjeg izvanbračnog partnera Roberta Klarića, donijeta na temelju dodatnih dokaza na čije provođenje ga je uputio Županijski, odnosno drugostupanjski sud u Splitu.

Gabriela Soldo rekla je da joj je Hitell dao 10.000 eura za ishodovanje oslobađajuće presude, unaprijed stvorivši plan da te novce zadrži za sebe i podmirivanje vlastitih dugova, krijući to i od supruga i od Pešutića. U jednom od telefonskih razgovora, preslušanih na sudu, izbila su na površinu imena poput Nikice Jelavića kojemu se Soldo obratila za pomoć oko Hitellova pokušaja naplate duga.

Rasprava se nastavlja sutra iznošenjem obrane četvrtooptuženog Gordana Bička, inače bivšeg saborskog zastupnika HNS-a, nesuđenog predsjednika Hrvatskog odbojkaškog saveza i vlasnika nekoliko propalih tvrtki u Splitu, kojega se tereti da je Pešutića poticao na zloupotrebu položaja.

Kako stoji u USKOK-ovoj optužnici, Pešutić je na traženje Bička, koji je zbog gospodarske prevare pravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu, zbog čega je Vrhovnom sudu podnio zahtjev za izvanredno ublažavanje kazne, odugovlačio s radom na predmetu i pozitivno rješavao njegove zahtjeve za zadržavanje izvršenja kazne čuvajući ga tako od smještanja iza rešetaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:47