POLICAJAC PUKIM SLUČAJEM SVE SPRIJEČIO

KORAK DO TRAGEDIJE 'Djecu su nam htjeli poslati na izlet u busu kojem su gotovo otpali kotači!'

Škola je uvela praksu da prije izleta pozove policiju da utvrdi ispravnost autobusa. Srećom, otkriveno je da je autobus potpuno tehnički neispravan
 Delo/CROPIX

Teško je uopće zamisliti strah koji su roditelji učenika zagrebačke OŠ Bukovac osjetili kad su im djeca prošlog tjedna, nakon povratka sa školskog izleta na Plitvice, rekla da su u polasku kasnili sat vremena jer je policija utvrdila da je autobus koji ih je trebao prevesti potpuno tehnički neispravan i opasan za vožnju!

Zabranjen polazak

Učenici četvrtih razreda prošlog su se utorka spremili na jednodnevni izlet na Plitvice. Nebojša Uglješić svoju je kćer u 8 ujutro ostavio ispred škole, po dogovoru. U 9 su trebali krenuti.

- Kći me nazvala i rekla da kasne u polasku sat vremena. Rekla je da nešto ne valja s autobusom, no nije mi znala reći što. Mislio sam da je nešto benigno, pa sam joj zaželio sretan put. Tek kada se te večeri vratila doznao sam da su na autobusu bile mješovite - zimske i ljetne gume, od kojih su neke bile potpuno izlizane - ‘ćelave’. To je utvrdio policajac kojeg je škola pozvala da pregleda autobus prije puta. No, onda je jedan roditelj, očito tehničke struke, vidio i da je osovina koja drži kotače u neispravnom stanju.

Policajac je zabranio polazak tim autobusom, pa su djeca čekala sat vremena dok nije stigao zamjenski autobus. Možete si misliti kako sam se osjećao kad sam sve to čuo. Što bi bilo da su djeca ipak krenula na put u takvom autobusu - pita se Zagrepčanin.

Kaže kako pohvaljuje školu koja je učinila sve da se izbjegne tragedija te je postupila vrlo odgovorno i savjesno. No, nije mu jasno kakav prijevoznik može poslati takav autobus u promet, pogotovo kad su djeca u pitanju.

Novo pravilo

- Ne mogu zamisliti tko bi mogao biti tako neodgovoran! - kaže.

Doznajemo da je izlet organizirala putnička agencija Toptours, specijalizirana za takva putovanja. Kažu da je obaveza prijevoznika poslati im ispravan autobus te je prijevoznik odgovoran za sankcioniranje onih koji su dopustili da na put krene neispravno vozilo.

Direktorica Gordana Poljak dodala je da često organiziraju takve izlete, no policija dosad nikad nije pregledala autobus, iako smatraju da bi bilo dobro da to postane uobičajena praksa.

U Toptoursu kažu i da je, prema njihovim informacijama, spornog dana iz prometa isključen još jedan autobus.

Ravnateljica OŠ Bukovac Marijana Boras kaže da je u njihovoj školi uvriježeno pravilo prije polaska na izlet pozvati policiju.

- Policajci nam se uvijek odazovu, provjere tehničku ispravnost autobusa, razgovaraju s vozačem i alkotestiraju ga te autobus isprate do izlaska iz grada. Koliko znam, to nije zakonski propis, ali mi želimo svesti svaki rizik na najmanju moguću mjeru - rekla nam je Boras.

Česti slučajevi

Predsjednik Udruge ravnatelja osnovnih škola Nikica Mihaljević kaže da mnoge zagrebačke škole provode tu pohvalnu praksu, iako ona nije obavezna.

- Ne mogu vam reći rade li to i škole izvan Zagreba, no činjenica je da smo u više navrata dobili tehnički neispravne autobuse te da je vrlo dobro provjeriti autobus prije polaska - rekao je Mihaljević.

Nije pravilo, ali mi uvijek provjerimo

Kontrole vozila u kojima se prevoze djeca, kao i vozača, provode se u praksi na zahtjev škole, odnosno u svim slučajevima kada policija ima saznanja o organiziranom putovanju - rekli su nam u Ravnateljstvu policije. Kažu kako se njihove ophodnje uvijek odazovu pozivu predstavnika škole i dođu u dogovoreno vrijeme prije polaska djece na izlet prekontrolirati autobus kako bi utvrdili zadovoljava li sve propisane uvjete. No, napominju, to nije zakonska obveza škola nego predstavlja “dobru praksu” koju ravnatelji sve češće provode.

- Stoga i ne vodimo statistiku slučajeva u kojima autobus ili vozač nisu zadovoljili zakonske propise - kažu u Ravnateljstvu policije. ( T. K.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 13:36