NAKON 10 GODINA

KONAČNO STIŽE PRAVDA ZA KRVAVU PLJAČKU FINE? Vrhovni sud produljio istražni zatvor Dubravku Žugelju, znak da ostaje kazna od barem 20 godina

 CROPIX

ZAGREB - Jutarnji List neslužbeno doznaje da se istražni zatvor protiv Dubravka Žugelja produljuje za još 6 mjeseci.

Premda nije poznat sadržaj drugostupanjske preusde, iz ovog rješenja da se isčitati da je Vrhovni Sud u drugom stupnju potvrdio osuđujuću presudu protiv Žugelja, odnosno da mu nije smanjio kaznu ispod 20 godina zatvora.

Dubravku Žugelju, koji je nepravomoćno osuđen na 40 godina zatvora zbog brutalne pljačke poslovnice FINA-e Zvonimirovoj ulici u Zagrebu 5. rujna 2005. godine tijekom koje su ubijeni zaštitari Stipe Mušan i Drago Renar, u ponoć s utorka na srijedu, isticalo je maksimalno vrijeme koje je mogao provesti u pritvoru. Jedini način kako mu se pritvor mogao produžiti je da Vrhovni sud potvrdio presudu.

Međutim, osuđenici na dugotrajni zatvor u iznosu od 20 i više godine imaju pravo na dvije žalbe Vrhovnom sudu.

Podsjećamo, zagrebački je Županijski sud ovoga ljeta na ponovljenom suđenju nepravomoćno osudio Dubravka Žugelja na najvišu moguću kaznu od 40 godina zatvora. Žugelj je na 40 godina osuđen i na prvom suđenju, no Vrhovni je sud tu presudu zbog načela kontradiktornosti ukinuo.

Žugelj će se stoga, čak i ako mu današnja nepravomoćna presuda potvrdi, moći žaliti na nju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:27