PRIJAVA ZA GOSPODARSKI KRIMINAL

KAKO JE REKORDER S LISTE DUŽNIKA OŠTETIO RIVIJERU I DRŽAVU ZA ČAK 60 MILIJUNA Otkrivene nevjerojatne malverzacije dobitnika Zlatne kune

 Nikša Stipaničev/EPH

Šibenski policajci prijavili su Ivu Deana, nekadašnjeg rekordera s liste poreznih dužnika, i njegovu suprugu zbog sumnje da su šibensku Rivijeru oštetili za 38 milijuna kuna te utajili još 22,5 milijuna kuna poreza.

Ne otkrivajući identitet prijavljenih i navodeći samo da se radi o 60-godišnjaku i 62-godišnjakinji, pripadnici Odjela gospodarskog kriminaliteta šibenske policije priopćili su da Deana, većinskog vlasnika i direktora hotelske kuće Rivijera, i suprugu, predsjednicu Glavne skupštine dioničkog društva ovog šibenskog hotelijera, sumnjiče da su od sredine 2006. do kraja 2008. malverzacijama iz Rivijere i vodičkog hotela Imperial izvukli čak 38 milijuna kuna, i to tako što su izvršili skrivene isplate dobiti, odnosno što su u tom iznosu sebi isplatili dohotke od kapitala. Također, na te isplate dohotka od kapitala nisu uplatili porez pa su državni proračun oštetili za dodatnih 22,5 milijuna kuna.

Ivu Deana nadalje se sumnjiči da je tijekom 2010. godine iz nezakonite dobiti isplatio sebi dividendu u iznosu od 7,5 milijuna kuna, ali i da na tu isplatu nije platio porez državi od 1,4 milijuna kuna. Njegova supruga sumnjiči se da je to omogućila kao predsjednica Glavne skupštine dioničkog društva Rivijere.

Ivo Dean našao se u fokusu javnosti kad je obznanjeno da je prvi vrhu poduzetničke neslavne liste najvećih dužnika u Hrvatskoj. Ukupno je dugovao 170 milijuna kuna, od toga polovicu iznosa jednoj švicarskoj banci, pa je račun Rivijere bio pod stalnom blokadom, što je i danas slučaj. Do većinskog vlasništva nad Rivijerom Ivo Dean došao je prije 15 godina, a u sklopu te turističke tvrtke nalaze se hotel Jadran u Šibeniku, hotel Imperial u Vodicama s autokampom te hotel Miran u Pirovcu. Unatoč brojnim zaduženjima i dalje je posljednjih godina podizao mnogo novih kredita koje nije ulagao u razvoj Rivijere.

Premda se znalo za njegove ogromne financijske probleme i dubioze u poslovanju, paradoksalno je što je Ivi Deanu Gospodarsko vijeće Županijske komore dodijelilo priznanje Zlatna kuna za najuspješnijeg poduzetnika u 2012. godini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 07:54