PODIGNUTA OPTUŽNICA

KAKO JE AMERIČKI FBI ULOVIO HAKERA IZ STOBREČA Napao je tisuće računala diljem svijeta, pao u akciji 'Umotani horizont'

 Ranko Šuvar/CROPIX

Osam mjeseci zatvora s rokom kušnje od dvije godine zatražilo je Općinsko državno odvjetništo u Splitu u optužnici koju je zbog kaznenog djela protiv računalnih sustava, programa i podataka podiglo protiv 24-godišnjeg tehničara za računarstvo Marina C. iz Stobreča, piše Slobodna Dalmacija .

No, zanimljivo je da je Marin, prema podacima koji se nalaze u optužnici, očito jedan od hakera čiju je djelatnost preko hakerskog foruma "Darkode" više od 18 mjeseci pratio američki FBI, te je on otkriven zajedno s još 70-ak osoba u 20 zemalja u akciji kodnog imena "Shrouded Horizon" ("Umotani horizont"), koja je provedena u srpnju prošle godine.

ODO Split, pak, Marinu na teret stavlja da je u neutvrđenom periodu, a zaključno do kraja siječnja 2014. godine, putem računalnog softvera izradio programe naziva "new03kas.exe" i "russain_install.exe" koji su imali karakteristike trojanskog virusa.

Sredinom kolovoza 2014. godine registrirao se na forum "Darkkode" pod korisničkim imenom "Red", te je koristeći C&C server instalirao Internet Relay Chat i u jednom danu, u vremenu od 8.45 do 21.03 trojanskim virusom "russain_install.exe" zarazio 838 računala, a virusom "new03kas.exe" 1347 računala, dakle ukupno 2185 računala, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. rujan 2024 12:38