I DALJE JE PLAĆA DRŽAVA

JUTARNJI OTKRIVA Liječnica osuđena za smrt pacijenta ponovno radi u Domu zdravlja

Dr. Vesna Tafra-Kovačić nakon presude je otišla u mirovinu, ali ima dodatni posao. I dalje je plaća država
 Ranko šuvar/Cropix

Ne znam odakle je došla i koliko će ostati, ali sumnjam da ćete u Dvoru naći i jedinog njezinog pacijenta koji će reći da je zadovoljan doktoricom Tafra. Čini se kao da je po kazni došla dočekati penziju - govori nam pacijent u Domu zdravlja u Dvoru.

Na pročelju zapuštene zgrade još se nazire oguljeni ćirilični natpis, a to je i jedina promjena od posljednjeg rata na ovom tužnom području. Za našeg posjeta nikoga nije bilo u čekaonici dr. Tafra-Kovačić.

- Da mogu, izabrala bih nekog drugog ili trpjela bolove dok ne dođe doktorica iz druge smjene. Vjerojatno tako i drugi razmišljaju - kaže pacijentica iz čekaonice stomatološke ordinacije.

I ona smatra da je “nova doktorica”, kako je svi u mjestu zovu, sve samo ne ljubazna i pažljiva.

- Nama ne treba puno, neki put samo topla riječ. Ne čudim se da su nam poslali nekoga tko je gadno pogriješio. Pogledajte nam grad. Ovo je i mjesto za umiranje - kaže ogorčena pacijentica. Građani Dvora uglavnom ne znaju tko je doktorica Tafra-Kovačić, a povijest njezina dolaska u njihov dom zdravlja zapravo je najbolji pokazatelj koliko je državi stalo do ovog područja i ljudi koji tu životare.

Vesna Tafra-Kovačić umirovljena je liječnica Doma zdravlja u Đurđevcu koja je prošlog mjeseca i u ponovljenom procesu osuđena za smrt pacijenta Gorana Livančića u ožujku 2009.

- Vrtoglavica nije razlog zbog kojeg bih trebala hitno izlaziti na teren - čuvena je rečenica kojom je iz ambulante drugi put u istom danu otpravila sestru Gorana Livačića. Čovjek je imao unutarnje krvarenje i do jutra je umro.

Liječnica je u prvostupanjskom postupku osuđena na dvije godine zatvora, ali je na tu presudu uložila žalbu. Županijski sud ju je usvojio, poništio presudu i vratio predmet na ponovno suđenje. U drugostupanjskom je postupku kazna prepolovljena. I dalje se ne osjeća krivom za tragediju te je i na ovu presudu uložila žalbu.

Doktorica je u međuvremenu umirovljena, a nakon što se preselila u Zagreb, angažirana je za rad u Dvoru. Unajmila je stan nedaleko od radnog mjesta i posljednja četiri mjeseca radi ono što je radila do mirovine. Ministarstvo zdravlja suočeno je s manjkom raspoloživih liječnika i zapošljava umirovljenike ako nitko mlađi nije zainteresiran za rad u pasivnim područjima. Na vratima ordinacije dr. Tafra-Kovačić ime je druge liječnice i sve ukazuje na to da ne želi da itko zna da je tu.

- Ne želim ni s kim razgovarati - poručila nam je posredno preko svoje medicinske sestre koja zaprima pozive u ordinaciji.

Nije htjela prošetati 500 metara

Gordana Livančić došla je 21. ožujka 2009. oko 20 sati u ambulantu dr. Tafra-Kovačić i rekla da je njezinu bratu loše te da ima snažnu vrtoglavicu. Zamolila je doktoricu da ga posjeti u stanu, 500-tinjak metara od Doma zdravlja. No doktorica je rekla Gordani da joj donese bratovu medicinsku dokumentaciju.

Sestra je donijela dokumentaciju i opet zamolila doktoricu da joj pregleda brata kojemu se stanje pogoršalo. Nije otišla. Kada se ujutro Goran Livančić srušio u kupaonici, liječnica opet nije otišla u stan.

Učinili su to vozač Hitne i medicinska sestra koja je ustanovila da pacijent bez svijesti krvari oralno i rektalno. Na putu do bolnice Livančić je umro. Obdukcija je pokazala da je imao krvarenje u želucu, što bi liječnik opće prakse odmah uočio da ga je vidio.

Komora oduzima licencu, ali nakon pravomoćnosti

Radi li dr. Vesna Tafra-Kovačić, liječnica nepravomoćno osuđena na godinu dana zatvora zbog nepružanja medicinske pomoći, a zbog čega je pacijent umro, legalno u ambulanti u Dvoru?

U Hrvatsku liječničku komoru zasad nije stigao zahtjev za oduzimanje licence toj doktorici.

- Postupak pred časnim sudom Komore, koji može rezultirati i oduzimanjem licence, ne može se pokrenuti prije nego što presuda postane pravomoćna - kaže dr. Hrvoje Minigo, predsjednik HLK.

- Sudovi bi nas trebali obavještavati o pravomoćnosti kaznanih prijava, ali na žalost to se rijetko događa. No kad mi saznamo iz medija ili pak ako nas obavijesti oštećena stranka o pravomoćnosti presude, tražimo od suda dostavu presude i pokrećemo postupak za oduzimanje licence. U ovom slučaju to nismo učinili jer nisu istekli svi žalbeni postupci i presuda nije pravomoćna - kaže dr. Minigo.

- Što se tiče zapošljavanja umirovljenih liječnika, oni mogu zamrznuti mirovinu i ponovno se zaposliti ili pak raditi polovicu radnog vremena, odnosno četiri sata dnevno sve dok imaju važeću licencu i istodobno koristiti mirovinu - objašnjava dr. Minigo. (G. Jureško)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:24