MIRKO CETINSKI U BOLNICI

Jesu li Danku Končaru uzeli 143 milijuna kuna?

Početak suđenja estradno-političkom paru i suradnicima prebačen je na 24. studenoga
 Goran Šebelić/CROPIX

S obzirom na to da je Mirko Cetinski na bolničkom liječenju zbog dijabetesa, na Županijskom sudu u Puli odgođeno je suđenje bračnom paru Cetinski koji se zajedno s deset fizičkih i dvije pravne osobe terete po dvije optužnice objedinjene u jedan predmet zbog zloporabe položaja i ovlasti i pranja novca na štetu tvrtke Kermas u vlasništvu Danka Končara. Novi je termin suđenja zakazan za 24. studenoga.

Županijsko državno odvjetništvo u Puli optužilo je supružnike Vinku i Mirka Cetinskog da su na štetu tvrtke Kermas sebi priskrbili milijunske iznose. Prema prvoj optužnici, supružnici su zajedno sa sinom Matteom Cetinskim, supružnicima Željanom i Rominom Hrvatin, ocem i sinom Borisom i Marinom Sorgom te Gordanom Dobrovićem, Željkom Bilićem, Dijanom Sorgo i Josipom Hrvatinom Končarevu tvrtku oštetili za 52 milijuna kuna. Tereti ih se da su u razdoblju od 2007. do 2009. u Rovinju određivali, odobravali i naplaćivali veće cijene za poslovne nego što im je stvarna vrijednost, prisvojivši si temeljem razlike u cijeni 25,9 milijuna kuna. Optuženi su i da su prilikom kupoprodaje zemljišta od fizičkih osoba s prodavateljima usmeno ugovarali niže cijene nego u pismenom ugovoru, zadržavši razliku za sebe, čime su si neovlašteno priskrbili 52 milijuna kuna. Da bi prikrili pravi izvor novca, prema optužnici, ulagali su ga, preuzimali i prenosili u bankarskom, novčarskom i drugom poslovanju.

Druga optužnica Vinku i Mirka Cetinskog zajedno s Dragom Radolovićem i tvrtkama Istra Bavaria Agentur i M.C. Savjetovanja tereti za zloporabu položaja i ovlasti te pranje novca kojima je tvrtka Kermas Danka Končara oštećena za 90,5 milijuna kuna. Kako se navodi u optužnici, Cetinski i Radolović su tijekom 2007. i 2008. na području Istre pri kupoprodaji poslovnih udjela u 32 tvrtke određivali, odobravali i naplaćivali veće cijene nego što im je stvarna vrijednost, protupravno zadržavši razliku za sebe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 00:04