DRAMA U SPLITU

JAUCI I VRISCI NA SUDU Majka grizla i tukla policajce, a sin se opirao uhićenju: 'Ne tucite je. Ne dirajte je!'

Čuli su se neljudski krici Nevene koja je zavijala i kukala, a njezin sin vikao je: "Ne tucite je, ne dirajte je..."
Gornji Hrascani, 180912.Sukob oko dolaska romske djece u podrucnu skolu u Gornjim Hrascanima. Danas je ponovno doslo do sukoba kada su romska djeca stigla na predskolsku nastavu u skolu. Cetrdesetak ucenika romske nacionalnosti zbog malog kapaciteta skole u Macincima premjestena su u podrucnu skolu u Gornjim Hrascanima.Na fotografiji: policija ispred skole.Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
 Srdjan Vrancic / CROPIX

Dvadesetak minuta trajala je jučer drama na hodniku splitskoga Županijskog suda, kod samog ulaza, kada su djelatnici pravosudne policije koji čuvaju zgradu suda intervenirali uhitivši 35-godišnjeg Harisa A.M. s Hvara. Pri tome je došlo do fizičkog sukoba čuvara reda i njegove majke Nevene te su hodnikom odjekivali jauci i vriskovi.

Naime, kako je Slobodnoj Dalmaciji kazala Darka R., Nevenina sestra, njih su dvije došle do suda kako bi nešto obavile na zemljišniku.

– U jednom su nas trenutku pravosudni policajci bezobrazno izbacili iz zgrade, a kad smo se vratile unutra, s nama je došao i Haris koji im je navodno odbijao predati švicarski nož na rasklapanje koji je imao u džepu. Ma, zaboravija je, par se puta vraća i pišta je na onome detektoru, a onda ga je izvadija iz džepa i da im ga. Mi smo samo htjele upozoriti na njihovo ponašanje, pa ne smiju oni biti bezobrazni, jel? – kazuje nam Darka.

I kad su njih dvije ponovno ušle u zgradu suda, naumile su otići do predsjednika suda požaliti se na postupanje pravosudnih policajaca. No, kako smo poslije doznali u neformalnom razgovoru s tim policajcima, dok je jedan od njih razgovarao sa sestrama, Haris se provukao i krenuo uz stube tražeći ured predsjednika.

Također, kazali su nam i da su žene prevarile policajca na ulazu rekavši mu da idu na protokol, a ne na Zemljišnoknjižni odjel Općinskog suda koji radi tek od 12 sati. Kad je taj djelatnik vidio da one ne idu na protokol, zamolio ih je da iziđu i pričekaju do 12 sati.

Potpisnik ovih redaka upravo je ulazio u zgradu te smo vidjeli muškarca koji se s papirom u rukama, nesigurno se gegajući, spušta niz stube i ide prema porti na ulazu, a za njim ubrzano hoda jedan od pravosudnih policajaca. Došao je do Harisa i kazao mu da krene s njim prema čuvarskoj portirnici da razjasne situaciju. Haris se tad počeo opirati, a policajcu je priskočio u pomoć kolega te su ga uhvatili pod ruke i počeli voditi prema desetak metara udaljenoj portirnici.

To je vidjela njegova majka koja je sa sestrom stajala u dnu stubišta pa je počela vikati na pravosudne policajce da joj puste sina na miru.

– Šta mu radite, pustite ga... – vikala je 64-godišnja Nevena dok su pravosudni policajci pokušavali bez pretjerane uporabe sile uvesti njezina sina u portirnicu.

On se, pak, opirao. U naguravanju su se sva trojica oslonila na zid, te su ga čuvari napokon uspjeli uvesti u portirnicu i vezati mu ruke lisičinama. No, razbjesnjela je majka, vidjevši to, nasrnula na jednog od pravosudnih djelatnika pokušavajući ga udariti nogom. Udarila ga je u desnu nogu, o čemu je zorno svjedočio prašnjavi otisak njezina stopala na njegovim hlačama, a kako je u tom pokušaju izgubila ravnotežu, pala je na pod. Odmah je počela vikati da ju je on udario i bacio na pod.

On joj je govorio da se smiri i podigne s poda, a ona je nastavila vikati na njega.

– Šta je tučete, bolesna je, ima karcinom – govorila je njezina sestra, a Nevena se uspjela pridignuti, da bi koju sekundu poslije, opet pri pokušaju udaranja policajca, pala na pod.

– Pusti me, makni se, udarit ću te – urlala je dok je s poda mlatarala nogama prema policajcu koji je stajao pokraj nje. U jednom ga je trenutku i ugrizla za ruku, a zatim su druga dvojica i nju uspjela uvesti u portirnicu. Tek tad je počeo pravi šou, a nakon nekoliko trenutaka stigla su dva temeljna policajca. Ušli su u kabinu i vrlo brzo izišli, a jedan je radiovezom tražio pojačanje, koje je ubrzo i stiglo. Dok su se nalazili u portirnici, čuli su se neljudski krici Nevene koja je zavijala i kukala, a njezin sin vikao je: “Ne tucite je, ne dirajte je...” Nakon koje minute iz portirnice je izišao jedan od pravosudnih policajaca pokazujući poviše desne obrve mjesto gdje ga je majka uhićenog Harisa, po njegovim riječima, pokušala ubosti kemijskom olovkom.

Sve se završilo kad su temeljni policajci, koji su trima automobilima stigli u pomoć svojim pravosudnim kolegama, odveli Harisa u postaju na obradu, a njegovu majku u pratnji sestre na Hitnu pomoć, piše Slobodna Dalmacija .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 15:54