NASILJE MEĐU UČENICIMA

Istukle i na silu ošišale curicu jer se lijepo oblači!?

Slavonski Brod, 070208.Zrtve obiteljskog nasilja dobivaju Sigurnu kucu u Slavonskom Brodu.Foto: Danijel Soldo / cropix
 Danijel Soldo/CROPIX

DUBROVNIK - Četiri srednjoškolke stare 15 i 16 godine u utorak su u Dubrovniku brutalno pretukle 13-godišnju djevojčicu, a razlog je, kako neslužbeno doznajemo, što ona dolazi iz imućnije obitelji te ima ljepšu odjeću i obuću.

Djevojke su u utorak predvečer oko 19 sati, nakon završetka škole, namamile 13-godišnjakinju u park između palače Čingrija i Doma zdravlja Dubrovnik gdje su je počele vrijeđati i omalovažavati, a zatim i šamarati, čupati i tući. Kad je djevojčica pala na tlo, tri su je djevojke uhvatile, a četvrta joj je džepnim nožićem počela rezati kosu kako bi je dodatno ponizile.

Uplakana nesretna djevojčica naposljetku im je uspjela pobjeći te sve ispričati roditeljma koji su incident prijavili policiji. Policija je sljedeći dan, u srijedu, protiv četiri srednjoškolke podnijela kaznenu prijavu dubrovačkom Općinskom državnom odvjetništvu za mladež, zbog osnovane sumnje da su počinile kazneno djelo nasilničkog ponašanja na štetu djeteta. Danas je na sudu proveden pripremni postupak, tijekom kojeg su saslušane napadačice, a postupak je trajao gotovo cijeli dan. O svemu je obaviješten i Centar za socijalnu skrb.

Neslužbeno doznajemo da su starije djevojke već od ranije imale “na piku” mlađu djevojčicu te da ovo nije prvi njihov obračun s njom. No, u utorak su prvi put i fizički nasrnule na nju.

- Radi se o krajnje ozbiljnom, osobito ponižavajućem obliku zlostavljanja i ponašanju koje se ne smije tolerirati. Treba reagirati odmah i to sa snažnom porukom na svim razinama, od roditeljskog doma preko škole do pravosudnog sistema: takvo je ponašanje neprihvatljivo i bit će ozbiljno kažnjeno - poručuje dječji psihijatar dr. Nenad Jakušić.

Zavist i ljubomora među djevojkama, ističe, česti su razlozi vršnjačkog nasilja. Djevojke čiji su roditelji boljeg financijskog stanja, odnosno “cure s boljom odjećom i frizurom”, nerijetko postaju žrtve.

- Takav oblik zlostavljanja je sveprisutan u školama. Cure boljeg statusa obično imaju svoju grupicu prijateljica koje im se dive i trče oko njih, a kod svih ostalih izazivaju animozitet i mržnju. Suprotna grupa samo čeka iskru za obračun. No, u dubrovačkom slučaju radi se o izrazito grubom načinu obračuna - ističe dr. Jakušić, ističući da to što pojedino ponašanje možemo objasniti ne znači da ga smijemo tolerirati.

Objašnjava da su djevojke u ranoj tinejdžerskoj dobi obično lakomislene, ne razmišljaju o posljedicama, planiraju najdalje pola sata unaprijed i teško ostvaruju samokontrolu.

- Međutim, to ne može biti razlog za opravdanje njihovih djela. Trebaju biti ozbiljno ukorene - kaže psihijatar.

I zlostavljačice i žrtva, ističe, trebaju proći psihoterapijsku obradu. Kod žrtava se obično razvije akutna rekacija na napad, poput straha od ponavljanja, povraćanja i ružnih snova. Zato je važno da traumu prorade sa stručnjakom i da se emotivno riješe tog događaja da ne bi došlo do ozbiljnijih posljedica. Također, roditelji i škola moraju jihe, bez fige u džepu, uvjeriti da nisu krive i da je to što im se dogodilo pogrešno.

- Što se tiče zlostavljačica, njihovu situaciju treba šire sagledati. Treba vidjeti je li ovo prvi put da sudjeluju u sličnom napadu, provjeriti iz kakve obitelji dolaze, jesu li i same bile žrtve nasilja. U cijelu priču treba uključiti stručnjake centra za socijalnu skrb - smatra psihijatar.

Tumači kako se većina roditelja u ovakvim situacijama pogrešno postavi. Jedan dio roditelja posegne za drastičnim kaznama, premlaćivanjem i zlostavljanjem djece, a drugi dio negira istinu, neobjektivno brani svoje dijete i tvrdi da ono nije sposobno učiniti takvo što.

- Zapravo vrlo rijetki reagiraju zrelo i odmjereno. Zato smatram da je najbolje da stručnjaci iz škole i centra odrede taktiku postupanja prema djevojkama - kaže psihijatar.

Napominje kako se posljednjih godina djevojke sve više obračunavaju na način na koji su se donedavno obračunavali dečki.

- Činjenica je da se djevojke malo po malo po negativnim karakteristikama izjednačavaju s dečkima - više piju, više puše, grublje su, pa ne čudi da je i više fizičkog obračunavanja među njima. Inače, tipičan ženski način zlostavljanja je dovođenje žrtve u izolaciju, ignoriranje, širenje ružnih tračeva i slično - kaže dr. Jakušić.

Mila Jelavić: Svi moraju odgovarati za svoja nedjela

Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić oštro osuđuje svaki oblik nasilja, osobito među vršnjacima, te poručuje kako svi moraju odgovarati za svoja nedjela. No, sankcioniranje u pojedinim slučajevima neće dovesti do boljeg stanja ako ne profunkcionira prevencija.

- Gotovo da nema škole koja nema nekakav preventivni program, a unatoč tome svakodnevno svjedočimo izrazito grubom vršnjačkom nasilju. Pitam se gdje su rezultati tih programa? Što se s njima događa, tko ih evaluria, kontrolira i ocjenjuje uspješnost? - pita se pravobraniteljica.

Ističe kako je uvjerena da su neki programi dobri, no nema nikakve razmjene iskustava i širenja dobre prakse. U europskim zemljama upravo su preventivni programi polučili najveći uspjeh u prevenciji nasilja.

- Treba vidjeti koji su programi uspješni te bi sustav obrazovanja trebao preuzeti jedan od njih i provoditi ga po svim školama kao svoj - poručuje pravobraniteljica. (K. T.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:19