BIVŠI IZ JAZINA

Istraga protiv legendarnog zadarskog košarkaša: Giergia utajio porez u vrijednosti od 17 milijuna kuna!

 Cropix

ZAGREB - Zbog sumnje da su državni proračun i mirovinske fondove oštetili za 17 milijuna kuna, zadarska policija kazneno je prijavila Giuseppea Pina Giergiu, slavnog košarkaša i nekadašnjega sportskog direktora KK Zadar, te Dina Perovića, predsjednika Kluba u drugoj polovici 2009. godine.

Obojica su osumnjičena za kazneno djelo zloporabe ovlaštenja u poslovanju u vremenu od 2005. do 2009. godine, i to po dvije osnove: vođenja računa i usluga na koje nisu imali pravo, a tražili su od države povrat poreza, dok s druge strane nisu plaćali porez i druga davanja , na ono što su bili dužni. Uz odgovorni dvojac kazneno je prijavljen i KK Zadar kao pravna osoba.

‘Nemam komentara’

- Apsolutno nemam nikakva komentara, bilo je sve što nam je kazao 75-godišnji Pino Giergia, koji je sa sličnim optužbama već i ranije bio suočen.

No, prve konkretne informacije o istrazi u klubu pojavile su se početkom prošle godine, i to nakon izvješća Porezne uprave i nalaza Državne revizije koji su utvrdili kako poslovna dokumentacija godinama nije uredno vođena, odnosno da je u KK Zadar postojalo paralelno knjigovodstvo zbog kojeg se dijelu novca koji je ulazio u klub nije moglo ući u trag. Ono što je istražiteljima posebno upalo u oko bili su ugovori stranih igrača: navodno se s njima, umjesto jednog, potpisivalo tri ili četiri ugovora s različitim iznosima.

KK Zadar je od 5. siječnja do 26. kolovoza 2009. godine preko Hypo Alpe Adria Banke isplatio 3,8 milijuna kune inozemnim društvima Intermedia LC, Windsor AV iz Londona, Classique Business Solutions i Luxury Image Rights Limited, ali domaćim poreznicima nije dostavio “vjerodostojne isprave o tome kome, kako i koliko je novčanih sredstava isplaćeno igračima sportašima, trenerima ili eventualno trećima, te se iznos od 3,8 milijuna kuna koji je isplaćen stranim agencijama, koji je zatim donesen u klub, smatra primitkom odgovornih osoba u KK Zadar”.

Evidencija o isplatama

Tako stoji u opsežnim materijalima poreznih inspektora koje smo imali na uvidu, a iz čije cjeline proizlazi da su upravo nepostojanje vjerodostojne evidencije o klupskim isplatama i neplaćen porez na te iznose predstavljali suštinski razlog za podnošenje optužnih prijedloga protiv Giuseppea Giergie i Dina Perovića kao svojedobno vodećih ljudi KK Zadar.

Klubu je bilo naloženo da dostavi evidencije iz kojih bi se moglo utvrditi što se to plaćalo agencijama, ali takvo što poreznicima nije dostavljeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:40