BRUTALNI NAPAD NA ZAGORKU U NJEMAČKOJ

ISPOVIJEST GATARE 'Podivljali ljubavnik skoro me zaklao, ali ja ću i dalje govoriti istinu'

Svjetsku je slavu stekla prije 30-ak godina kad je Helmutu Kohlu rekla da će postati kancelar
 Screenshot

Nema relevantnog njemačkog medija koji ovaj tjedan nije izvijestio o brutalnom napadu na Zagorku Jovanović, 68-godišnjakinju iz Srbije, koja je svojim čaranjem i gatanjem stvorila golemu karijeru, savjetujući čak i istaknute njemačke političare.

Proročica Zagorka je u ponedjeljak oko 19.30 sati bila u svojoj kući u rezidencijalnoj četvrti Düsseldorfa. S njom je bio i nevjenčani suprug Rainer K. koji je u dnevnom boravku gledao televiziju. Začulo se zvono na ulaznim vratima.

Zagorka, navikla na stalne nenajavljene dolaske klijenata, krenula je otvoriti vrata, a Rainer je ostao sjediti pred TV-om. Odjednom je predvečernju tišinu mirne četvrti Bilk proparao stravičan ženski krik.

Rainer je ustao iz naslonjača i pohitao prema hodniku. Zatekao je jeziv prizor.

- Ležala je na podu i hroptala. Najprije nisam vidio krv, a onda sam shvatio da joj je prerezan vrat. Iz goleme rane obilno joj je curila krv. Počeo sam panično dozivati susjede u pomoć i jedan od njih je došao te smo pozvali Hitnu. Ranu smo pritisnuli ručnikom, pokušavali smo joj spasiti život - ispričao je poslije Rainer.

Brza reakcija

Kolima Hitne pomoći Zagorka je u teškom i po život opasnom stanju prevezena u sveučilišnu bolnicu u Düsseldorfu.

Samo brza reakcija liječnika, koji su joj hitnim operativnim zahvatom sanirali ozljedu, spasila joj je život. Iako je još u teškom stanju i nalazi se na Jedinici za intenzivno liječenje, oporavak joj je vrlo izgledan. S nevjenčanim suprugom čak je uspjela razmijeniti i nekoliko riječi.

Prema dostupnim informacijama, čini se da je upravo Zagorkin rad uzrok napada. Ona je, naime, već godinama najpoznatija njemačka proročica. Predvidjela je da će Helmut Kohl postati njemački kancelar, što joj je donijelo veliku slavu, a i düsseldorfski gradonačelnik Joachim Erwin tijekom svoje vladavine od 1999. do smrti 2008. više ju je puta konzultirao.

Iako se ne zna zašto je političar trebao njezine usluge, Zagorkino područje rada su ljubavni odnosi.

Na Balkanu je bila poznata kao Zagorka Jovanović Maca, no u Njemačkoj je dosad radila pod pseudonimom Esmeralda aus Bilk. Oglašavala se kao medij, tarot-majstor i proricatelj. Tvrdila je da je u stanju uspostaviti vezu s duhovnim svijetom i na taj način rješavala probleme u ljubavnoj vezi. Svoje je usluge dobro naplaćivala.

To ju je zamalo koštalo života. Nedavno joj se, naime, za pomoć obratila Njemica koja nije znala je li ispravno postupila kad je napustila partnera i počela vezu s Turčinom Metinom Kolkilicem. Na to ju je nagovorio bivši partner, znajući da je praznovjerna i misleći kako bi mu Esmeralda mogla pomoći savjetuje li njegovoj bivšoj ljubavi da mu se vrati. Proročica Esmeralda zabrinuto se zagledala u karte, konzultirala duhovni svijet, pa pogledala talog netom ispijene crne kave i donijela pravorijek.

- Moraš ostaviti Metina. Alo želiš biti sretna u budućnosti, moraš se pomiriti s bivšim. Tako su rekle karte - rekla je Esmeralda.

Bjesomučni udarci

Žena je vrlo ozbiljno shvatila njezin savjet. Odmah nakon povratka kući ispričala je Metinu što joj je proročica rekla. Ostavila ga je rekavši mu kako je u pitanju njezina budućnost te se mora pomiriti s bivšim ako želi biti sretna.

Metin je bio bijesan. Bolio ga je prekid veze od koje je mnogo očekivao, ali više od toga razbjesnilo ga je to što je razlog prekida biti savjet “tamo neke vračare”. U njemu je nezaustavljivo rasla želja za krvavom osvetom. Uzeo je veliki nož i zaputio se u ulicu John u kojoj je živjela i radila Esmeralda.

Pozvonio je na ulazna vrata, a kada je nesretna vračara otvorila, nije joj rekao ni riječi. Odmah joj je zarezao vrat, a kada je pala, bjesomučno ju je nekoliko puta ubo u leđa pa pobjegao. Sve se odvilo tako brzo da Rainer nije stigao niti doći do hodnika na vrijeme da vidi napadača.

Liječnici kažu da je Zagorka imala veliku sreću u nesreći jer joj nije prerezana vratna arterija, iako su samo milimetri dijelili oštricu noža od nje. Liječnici to nazivaju sretnim slučajem, a njezin suprug Rainer dokazom anđela čuvara pod imenom Jahu, kojega je Zagorka uvijek spominjala kao svog duhovnog zaštitnika.

Policija je odmah počela istraživati slučaj, objavili su i tjeralicu za Metinom, no pretpostavlja se da je pobjegao natrag u Tursku.

Utvrdili su da je Turčin tjednima slao uznemirujuće, pa i prijeteće poruke proročici, ali ona nije reagirala jer prijetnje nije smatrala ozbiljnima.

Državno tužiteljstvo ponudilo je i nagradu od 1500 eura onome tko im da informaciju koja bi ih dovela do napadača.

Karijera proročice

Iza Zagorke je višegodišnja karijera proročice, a već je dvadesetak godina izuzetno slavna u Düsseldorfu, ali i Njemačkoj.

Zanimljivo, njezin pseudonim Esmeralda aus Bilk zapravo, u prijevodu, doslovce znači Esmeralda iz Bilka, po naselju u kojemu živi.

No, Googleov prevoditelj iz nekog razloga to prevodi kao “Esmeralda od prijevare”, pa čak i riječ Bilk, koja ne postoji u njemačkom jeziku, prevodi kao “prijevara”.

U svom radu Esmeralda je koristila neobičnu mješavinu brojnih religija i duhovnih vjerovanja.

Njezina raskošna kuća ukrašena je bezbrojnim, manje ili više kičastim, vjerskim simbolima. Na vratima njezina ureda nalazi se križ u koji gleda Buda.

U uredu se miješaju pravoslavne ikone, katolički kipići, Djevica Marija i Nostradamus, a prisutan je i niz istočnjačkih simbola.

O golemu bogatstvu koje je stekla svojim gatalačkim radom svjedoči i uređenje kuće. Mramorni svod ulaznih vrata uvertira je u luksuzno namješten stan.

U uredu joj je masivni drveni stol s pozlaćenim rubovima uz koje pristaju goleme drvene stolice s crvenim plišom i pozlatom na rubovima.

U te su stolce godinama sjedali brojni očajnici, ljudi s dubokim emotivnim i materijalnim problemima, ali i uglednici poput pokojnoga gradonačelnika Erwina.

Dokaz velike moći

Brižno je čuvala brojne isječke iz njemačkih medija čiji su je novinari posjetili i napisali kakvu, manju ili veću, priču te ih uokvirivala i lijepila na zid kao dokaz svoje natprirodne moći koju je, kako je rekla, naslijedila od majke, a koja je narasla kada joj se pridružio “anđeo Jahu”.

Iako angelologija ne poznaje spomenutog anđela, moguće je da se Esmeralda referirala na Yahua kao i njegovu partnericu Anat-Yahu, božanstvo koje su u davna vremena slavili Židovi s egipatskog otoka Elephantina.

Osim gatanja iz kave i tarot-karti, Esmeralda je nudila i iscjeliteljske usluge, liječila polaganjem ruku te se bavila parapsihološkim tehnikama čitanja sudbine.

Kako je sve te teorije uspjela povezati, jasno je samo njoj i onima kojima je pomagala, no svoju tragičnu budućnost nije uspjela proreći.

Oporavit će se, no pitanje je hoće li imati hrabrosti nastaviti sa svojim radom, a pogotovo miješati se u ionako složene ljubavne odnose.

Metin je u bijegu, čeka se raspisivanje međunarodne tjeralice i suđenje pa dugogodišnja zatvorska kazna, pa se može reći da je jedno ispijanje kave i jedno miješanje karata uspjelo razoriti dva dotad vrlo funkcionalna života.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 10:48