NADANOV BUNKER

INSPEKTOR NE ŽELI NAGODBU 'Dao je fotografije Jutarnjem jer je imao indicije da se stvari žele zatajiti'

ZAGREB - Borba za pravdu s ciljem da se ništa ne zataška, za jedinog hrvatskog inspektora za umjetnine Josipa Vrbića ne prestaje jer je, realno gledajući, hrvatskom narodu samo pokazao do koje mjere može ići ljudska gramzivost s novcem građana. Iako nije negirao da je lanjskog studenog nakon 'pada' Nadana Vidoševića besplatno dostavio Jutarnjem listu snimke impozantnog prepariranog zoološkog vrta bivšeg predsjednika Hrvatske gospodarske komore (HGK) u strogo zaštićenon bunkeru na Gornjem Prekrižju, a zbog čega se čak i nagodio sa tužiteljstvom na uvjetnu osudu sa petogodišnjim rokom kušnje, dogodio se preokret!

Optužnicu zbog zloporabe položaja i ovlasti je u međuvremenu potvrdio zagrebački Županijski sud, a Vrbić je dosadašnjeg odvjetnika Marka Ujevića zamijenio novom braniteljskom snagom Zvonimirom Hodakom te sa tužiteljstvom raskinuo ugovor o nagodbi!

-Tijekom suđenja dokazat ćemo da nije počinio kazneno djelo za koje ga tereti tužiteljstvo. I zato smo abolirali nagodbu i za sve imamo argumente. Prvenstveno jer Vrbić na očevidu nije bio po službenoj dužnosti već su ga poslali tamo da educira kolege, pokaže im što i kako da fotografiraju. I u to vrijeme on nije bio svjestan da čini kazneno djelo jer je htio spriječiti pojedine kolege da stvari stave pod tepih. On je tim fotografijama zapravo pokazao i donji dio sante leda. A javni interes je preči - kazao nam je Vrbićev novi odvjetnik Zvonimir Hodak pritom ne podcjenjujući prethodni odvjetnički angažman kada se, nakon 18 dana zatvora, otvorila mogućnost izlaska iz remetinečkog bedema ali uz uvjetnu osudu.

Podsjetimo da je glavni ravnatelj policije Vrbića promptno udaljio iz službe zbog teže povrede službene dužnosti jer se bezrezervno okuražio 'servirati' Vidoševićevo bogatstvo koje se na kraju usjeklo u kolektivnu memoriju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 00:47