BRUTALNO MRCVARENJE

HOROR U KNINU Mladić (22) zavezao susjedovog psa za motocikl pa ga vukao deset kilometara

'Kujici su izderani jastučići na šapama, nije mogla stati na noge, počupani su joj gotovo svi nokti'
 Nikša Stipaničev / CROPIX

Građani koji na javnome mjestu svjedoče zlostavljanju životinja trebaju odmah pozvati policiju. Tako izrijekom propisuje Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira, no rijetki su oni koji će doista i postupiti po slovu zakona jer su zlostavljači u pravilu nasilne osobe, nerijetko i s debelim policijskim dosjeima.

Potencijalni prijavitelji strahuju od posljedica. Ne pomažu ni odredbe po kojima je od nadležnih institucija moguće zatražiti anonimnost svjedoka i podnositelja prijave. Vjerojatno je to razlog što se očevici, želeći olakšati svoju savjest, obraćaju novinarima.

Tako se Slobodnoj Dalmaciji iz Knina obratila čitateljica Ivana (prezime poznato redakciji) koja tvrdi da se prije nekoliko dana u tom gradu dogodio slučaj zlostavljanja i iživljavanja na nemoćnoj životinji.

Sudeći po sadržaju Ivanina e-maila, njezin 22-godišnji sugrađanin, zbog razmirica s drugim Kninjaninom, iskoristivši odsutnost vlasnika, njegova psa zavezao je konopcem za motocikl i vukao ga do 10 kilometara udaljenog Golubića.

- Je li ga stvarno vukao do Golubića ili nije, ne mogu sigurno ustvrditi, no mogu ustvrditi da je nesretna životinja izranjavana od vuče po asfaltnoj površini. Kujici pasmine staford izderani su jastučići na šapama, pa prvih dana nije mogla stati na noge, počupani su joj gotovo svi nokti, a ima ogrebotine po cijelom tijelu, uključujući i glavu, jer je životinja, prilikom vuče, vjerojatno padala i okretala se - navodi Kninjanka.

Dodaje kako kujica nije odvedena kod veterinara, niti joj je pružena bilo kakva zdravstvena pomoć, nego je nekoliko dana bila na plaćenom čuvanju kod treće osobe. Čitateljica ističe kako je i sam zlostavljač vlasnik staforda, kojeg također zlostavlja, ponekad i naočigled Kninjana.

- Danas mi je prijatelj javio kako je psa zbog neposluha usred grada šutnuo nogom. Ivana moli da se poduzme “bilo što jer je zlostavljanje životinja glavna tema u Kninu”, pa je to bio povod što smo u Policijskoj upravi šibensko-kninskoj provjerili ima li policija bilo kakvih saznanja o ovom slučaju. Prema riječima Marice Kosor, glasnogovornice PU, u ponedjeljak je u Policijskoj postaji Knin zaprimljena prijava oštećenog Kninjanina koji je jednu osobu osumnjičio za mučenje životinje, piše Slobodna Dalmacija.

- Provest će se kriminalističko istraživanje te u dogovoru s nadležnim državnim odvjetništvom, ovisno o rezultatu, podignuti odgovarajuća prijava protiv počinitelja - najavila je Kosor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:47