ZAŠTITAR SPRIJEČIO PLJAČKU

HEROJ MJESECA Ovaj hrabri zaštitar svladao je razbojnika koji je pucao u njega i tako spriječio pljačku pošte. Život mu je spasila pancirka...

 EPH/Facebook

- Hvala na pitanju, dobro sam. Još sam na pregledu na Rebru, a izjavu vam ne mogu dati zbog istrage koja je u tijeku, rekao nam je kratko jučer poslijepodne Pave Kumarić, zaštitar Sokol Marića, kome je pancirka spasila život nakon što je u njega ujutro pucao pljačkaš pošte u Prečkom.

Kumarić je u 7.10 sati hrabrim činom zaustavio val od pet uspješno odrađenih razbojništava u proteklih godinu dana u poslovnici Hrvatske pošte u Ulici Marijane Radev. Od dva ispaljena hica iz revolvera, jedan je metak završio u njegovu zaštitnom prsluku i lakše mu ozlijedio lijevi dio prsa. Napad se odigrao u blizini dječjeg vrtića, pa Kumarić nije zapucao za napadačem.

‘Lezi dolje!’

Zagrebački policajci tragaju za razbojnikom odjevenim u sivu odjeću te s kapuljačom na glavi, koji je pobjegao prema tramvajskoj pruzi. U bijegu kroz Prečko uvelike mu je pomogla kiša praćena vjetrom. Je li naoružani razbojnik imao i pomagača nije poznato, no istraga još traje. Istražitelji pregledavaju snimke najmanje triju nadzornih kamera u poslovnici, kao i onih na okolnim zgradama da bi rekonstruirali tijek bijega te kako bi što prije ušli u trag kriminalcu.

- Lezi dolje! - jedino je što su uz dva ispaljena metka čuli prestravljeni stanari koji žive odmah iznad poslovnice.

Zlatko Marić, vlasnik zaštitarske tvrtke Sokol Marić, zaprepašten je činom jer su mu se misli istog trena vratile na rujan 2005. kada su u poslovnici Fine trojica pljačkaša ubila dvojicu njegovih zaštitara, Dragu Renara i Stipu Mušana.

- Moj uposlenik suprotstavio se i to je hrabar potez. Život mu je spasila pancirna košulja pa je srećom samo lakše ozlijeđen. U protivnom bi to bila tužna priča za njegovu obitelj i za Sokol Marić. Zaslužio je da bude nagrađen. Mnogi pitaju zašto nije upotrijebio oružje. Pa baš zato da netko drugi ne nastrada. Poduzeo je sve mjere i postupio po zakonu. Oružje se smije upotrijebiti u štićenom prostoru u obrani nečijeg života, a ovo se dogodilo ispred pa nije želio ugroziti prolaznike.

Peti napad na istu poštu

To je bio već peti napad na tu poštu u zadnjih par mjeseci pa su nas prije dva tjedna angažirali da je štitimo. Inače, putem natječaja dobili smo posao osiguranja za HP - kaže za Jutarnji list Marić. Dodaje da je njegov uposlenik nakon svega u stanju jakog šoka. Napominje još da je svojim potezom njegov zaštitar, koji je u tvrtki od 2009. godine, pokazao izrazitu principijelnost.

- Riječ je o izrazito jakom i visokom mladiću. Ne želim spekulirati, ali očito se lopov preračunao i nije provjeravao novosti. Je li možda riječ o istoj bandi od proteklih nekoliko puta? Ne bi me začudilo. Ono što žalosti je da se razbojnici više ne ustručavaju pucati da bi došli do sitniša. Znam samo da je bitno uložiti u opremu. Kvalitetne pancirke koštaju i do 7000 kuna. Zadnjih par godina spustila se cijena za novčarske institucije jer se štedjelo na svemu, posebice na opremi i plaćama zaposlenika. Pa zar je to dodatna motivacija zaštitaru da kvalitetno odradi svoj posao - pita se vlasnik Sokol Marića.

I dok u Hrvatskoj pošti nakon ovog događaja ozbiljno razmišljaju da se ta poslovnica, s obzirom na to da je smještena u slijepoj ulici, preseli na neko prikladnije mjesto da bi se smanjio sigurnosni rizik, stanari te zabačene ulice uvjereni su da će s njezinom selidbom kvart postati sigurniji. Prema nekim podacima kojima raspolažu, od 1989. ta je poslovnica opljačkana 21 put, od toga u zadnjih 13 mjeseci čak pet puta. No ujedno je počinitelj jedne od tri lanjske pljačke i uhićen.

Povećanje ovlasti

Rekonstruirajući samo razbojništvo prema informacijama s mjesta događaja, razbojnik je pričekao otvaranje poslovnice te je odmah nakon ulaska zaštitara navodno udario drškom pištolja u glavu misleći da će se olako domoći novca. Prestravljene su službenice zanijemjele, a zaštitar se počeo hrvati s lopovom koji je potom istrčao van, odakle je zapucao prema zaštitaru te ga pogodio. Je li bio sam, nije poznato.

Inače, Pave Kumarić aktivan je u cehovskom zaštitarskom udruženju. Predsjednik je udruge Ujedinjeni hrvatski zaštitari, a kao predstavnik te udruge 2012. godine na radnom je sastanku o regulativi iz područja privatne zaštite u RH predložio da se povećaju ovlasti zaštitara, kao i oprema koju koriste.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:41