NA OPTUŽENIČKOJ KLUPI

GROBARIMA SUDE ZBOG POTKRADANJA UMRLIH 'S pokojnika uzeti zlatne zube nije baš moralno, ali nije ni kazneno djelo'

Obrana: Zlatni zub i navlaka čine dio osobnosti određene osobe, a ne dio tijela, pri čemu osobnost prestaje smrću
 Vlado Kos/CROPIX

Nakon više od dvije godine koliko je proteklo od uhićenja na optuženičku klupu Općinskog suda u Osijeku sjelo je 14 bivših zaposlenika gradske komunalne tvrtke Ukop.

Bivše grobare i nosače Ukopa tužitelji terete da su od 1993. do veljače 2013. iz grobnica, odnosno s tijela pokojnika uzimali zlatni nakit, zube, navlake te satove koje su potom preprodavali. Činili su to, piše u optužnici, na svim osječkim grobljima, ali se u optužbi ne navode imena oštećenika, njihovih zakonskih nasljednika, ni konkretnih grobalja, odnosno grobnica gdje su to činili. Unatoč tome, grobare Branislava Raškovića, Romana Rusana, Vladimira Šaulića, Zdenka Dukića, Sanela Drakčića, Zorana Martića, Dejana Vujića, Josipa Burgera, Željka Molnara i Matu Miškovića te nosače Ivicu Dizdara, Željka Arlavija, Željka Gavrića i Ivicu Ećimovića tereti se da su teškim krađama priskrbili imovinsku korist od najmanje 162.800 kuna.

Napuštene stvari

Na pripremnom ročištu nagodbu je sklopila Sanela Đ., nevjenčana supruga Sanela Drakčića, koja je za preprodaju nakita osuđena na godinu dana zatvora, uvjetno na tri godine. Svi okrivljeni sada su se izjasnili da se ne smatraju krivima iako je dio njih u istrazi priznao da su s tijela pokojnika, odnosno iz lijesova uzimali zlatninu i vadili zlatne zube, a jedan je čak i pri uhićenju na ruci imao sat koji je uzeo s jednog pokojnika.

Tužiteljica Vesna Osmanović istaknula je da su okrivljeni “na osobito drzak način oduzeli tuđe pokretne stvari i oskvrnuli tijela pokojnika, pri čemu su to činili na svom radnom mjestu koristeći priliku i zlorabivši položaj da dođu do određenih vrijednosti”. Istaknula je i da će dokazati da je riječ o tuđim stvarima, odnosno stvarima u vlasništvu zakonskih nasljednika pokojnika. Ako im se dokaže krivnja, prijete im kazne od jedne do osam godina zatvora za tešku krađu, odnosno od jedne do tri godine za povredu mira pokojnika. S druge strane, praktički svi branitelji okrivljenih obranu će temeljiti na činjenici da se ne zna tko su oštećeni, pa tako ni tko su im zakonski nasljednici, pri čemu tvrde da tu nema elemenata teške krađe.

- Na napuštenim pokretnim stvarima pronađenima u zemlji ne može se počiniti teška krađa, a grobar u obavljanju posla ne može povrijediti mir pokojnika. Ovdje je prema Zakonu o vlasništvu riječ o napuštenim stvarima jer zlatni zub i navlaka čine dio osobnosti određene osobe, a ne dio tijela, pri čemu ta osobnost prestaje smrću te osobe.

Nije bilo pravilnika

Tražimo da se utvrdi tko su oštećeni vlasnici zlatnih zubi i navlaka. Nije moralno da to netko uzme, ali nema kaznenog djela - rekao je Radan Kovač, odvjetnik okrivljenog grobara Raškovića. Dodao je da je nedavno u Njemačkoj oslobođen čovjek koji je u krematoriju nakon spaljivanja tijela pokojnika sebi uzimao njihove zlatne zube, dok je Dražen Srb, odvjetnik okrivljenog Rusana, dodao da u Ukopu nije bilo ni pravilnika o tome što se čini s pronađenim napuštenim stvarima.

- Smatramo da je stvar koja odlazi s pokojnikom napuštena stvar, a tužiteljstvo da je to vlasništvo rodbine. No tada smo svi oštećeni jer se nigdje konkretno ne navode oštećenici - rekao je Hrvoje Krivić, odvjetnik okrivljenog nosača Arlavija.

U utorak su svjedočili zaposlenici Ukopa koji su radili s okrivljenima, pri čemu je Stanislav Štrbac izjavio da se među radnicima pričalo o pronađenim zlatnim predmetima tijekom prekapanja grobnica ili uoči samog čina pogreba, a jednom mu je prigodom okrivljeni Šaulić pokazao i nekoliko zlatnih predmeta. Dodao je i kako zna da je Šaulića upravi Ukopa svojedobno prijavila njegova bivša supruga s tvrdnjom da iz grobnica uzima zlato i prodaje ga.

Direktor nije ništa znao

Od uprave su upozoreni da ne uzimaju zlatninu ako je pronađu. Da nije bilo pravilnika koji to uređuje potvrdio je i bivši direktor Ukopa Milan Krišto.

Nikada nije čuo niti mu je itko prijavio krađe, pa iako nisu vodili evidencije o tome što je koji radnik u koje vrijeme i gdje radio, to bi se moglo utvrditi po evidenciji sati rada, no taj bi posao zahtijevao jako puno vremena. Inače, Pravilnik o obavljanju poslova u pogrebnoj službi donesen je nakon otkrivanja ove afere.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 07:36